Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Γιώτης Κιουρτσόγλου: 5 ερωτήσεις στον Γιώτη Κιουρτσόγλου με αφορμή το "Μικρό Παρίσι"

Γιώτης Κιουρτσόγλου: 5 ερωτήσεις στον Γιώτη Κιουρτσόγλου με αφορμή το

O Γιώτης Κιουρτσόγλου απαντάει σε 5 ερωτήσεις με αφορμή την εμφάνισή του στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών", την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015, μαζί με τον Haig Yazdjian και τον Βαγγέλη Καρίπη.

Συνέντευξη Μαριάννα Παπάκη

CultureNow.gr: Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου θα συμπράξετε επί σκηνής, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "Το μικρό Παρίσι των Αθηνών", με δύο επίσης εξαιρετικούς  δεξιοτέχνες μουσικούς, τον Haig Yazdjian και τον Βαγγέλη Καρίπη. Πείτε μας λίγα λόγια για το πρόγραμμα της βραδιάς.

Γιώτης Κιουρτσόγλου: Αυτό που θα παρουσιάσουμε στον «Ακροβάτη», στο πλαίσια αυτού του φεστιβάλ που διοργανώνει «το μικρό Παρίσι των Αθηνών», είναι ένα κράμα συνθέσεων του Χάικ δικών μου και του Βαγγέλη από τα προσωπικά μας άλμπουμ, αλλά και συνθέσεις του τρίο που φιάχτηκαν για αυτό το σχήμα.

Αν είναι κάτι που έχει ενδιαφέρον να δει κανείς και να ακούσει στο τρίο, είναι η εναλλαγή των ηχοχρωμάτων και των ειδών (στυλ) μουσικής που μεταβάλλονται μέσα απο κώδικες επικοινωνίας που αναπτύξαμε μεταξύ μας μέσα στα χρόνια.  

C. N.: Πόσο σημαντικές είναι πρωτοβουλίες όπως το «Μικρό Παρίσι των Αθηνών», τόσο για τους καλλιτέχνες , όσο και για το ευρύ κοινό της πόλης;

Γ.Κ.: Πόσο σημαντικό είναι, άραγε να έχει κανείς στέγη; Παρ’ όλο που ακούγεται λίγο βαρύ αυτό που λέω, είναι όμως σημαντικό για τον μουσικό , ηθοποιό, χορευτή, ζωγράφο κλπ. Να νοιώθει ότι υπάρχουν συχνά χόροι και διοργανώσεις που μπορούν να  φιλοξενήσουν το έργο τους. Αυτό για μας είναι σαν μια κυψέλη οξυγόνου. Όσον αφορά την σημαντικότητα αυτού του είδους πρωτοβουλίας για το κοινό, πιστεύω ότι δίνεται η ευκαιρία στον κόσμο να γνωρίσει μια εναλλακτική μορφή διασκέδασης που δεν προωθείται συνήθως από τα media.

C. N.: Με τον Haig Yazdjian και τον Βαγγέλη Καρίπη έχετε πολλές και σημαντικές κοινές μουσικές στιγμές! Ποια χαρακτηριστικά στη μουσική προσωπικότητα του καθένα ξεχωρίζετε;

Γ.Κ.: Με τον Haig και τον Βαγγέλη παίζουμε πια αρκετά χρόνια και είμαστε πολύ καλοί φίλοι, αυτό, πιστεύω, φαίνεται και την ώρα που παίζουμε. Υπάρχει, λοιπόν, μεταξύ μας καλή χημεία. Μερικά απο τα στοιχεία που θα χαρακτήριζαν τον Haig κατά την γνώμη μου είναι, κατ’ αρχήν, η μουσικότητα του, η ευαισθησία με τον τρόπο που παίζει τις μελωδίες  το απίστευτο και συγκινητικό του τραγούδισμα και το τέλος η ποικιλία στο να κινείται απο το ένα στο άλλο είδος της μουσικής.

Όσο για τον Βαγγέλη τι να πει κανείς! Ό,τι και να πιάσει στο χέρι του βγάζει ήχο, ρυθμό, μουσική. Έχει απίστευτη ενέργεια στο παίξιμο του, και μεγάλη ποικιλία ηχοχρωμάτων και άλλα πολλά που φυσικά θα μπορούσαμε να ξοδέψουμε πολλές σελίδες μόνο για αυτό το ερώτημα.

C. N.: Τα τελευταία χρόνια η ελληνική τζαζ σκηνή παρουσιάζει μία σημαντική εξωστρέφεια, τόσο ως προς τη συμμετοχή καλλιτεχνών σε φεστιβάλ, όσο και ως προς το ενδιαφέρον του κόσμου. Συμμερίζεστε την άποψη αυτή και πού πιστεύετε πως οφείλεται;

Γ.Κ.: Ένα μέρος της απάντησης πιστεύω ότι το απαντησα στη δεύυερη ερώτηση, δηλαδή αυτό που έχει να κάνει με τον «εναλλακτικό τρόπο διασκέδασης», η δομή της κοινωνίας αλλάζει δραστικά, αργά μεν, αλλά σταθερά, επειδή, λοιπόν, έχω την τύχη να το παρακολουθώ απο μέσα αυτό και αναφέρομαι στην παιδεία, μέσα σε ένα διάστημα 25 χρόνων έχει αυξηθεί ο αριθμός των νέων μουσικών ποσοτικά και ποιοτικά και αυτό οφείλεται στα μουσικά γυμνάσια- λύκεια- Ωδεία- πανεπιστήμια εντός και εκτός Ελλάδας. Ήρθε λοιπόν, η ώρα που αυτό το χωράφι καρποφόρησε!

C. N.: Μελλοντικά σχέδια;

Γ.Κ.: Θα έλεγα ότι είμαστε στο τελευταίο στάδιο στο να παράγουμε και να διαθέσουμε την δουλειά μας, δηλαδή έχουμε ηχογραφήσει τη μουσική και ακόμη μας προβληματίζει ο τρόπος της διαθεσής της. Πιστεύω, όμως, σύντομα θα έχουμε τη λύση.


Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών ξεκίνησε την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015. Περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα μπορείτε να τα δείτε εδώ: Το μικρό Παρίσι των Αθηνών 2015

Σχετικές ειδήσεις
Μουσική περί Έρωτος στις Άλλες Παράλληλες του Πόρτα
17.01.2017 13:04
Λίγο πριν ανοίξει η Πόρτα για τις Άλλες Παράλληλες, ζητήσαμε από τους καλλιτέχνες Mislav Rezic, Νέλλη Μαυροειδή, Κορνήλιο Σελαμσή, Τάση Χριστογιαννόπουλο και το σύνολο Ventus Ensemble να μας δώσουν το στίγμα από τις "τολμηρές" συναυλίες κλασικής μουσικής που πρόκειται να παρακολουθήσουμε.
Λάργκο: Είναι πολύ όμορφο και δημιουργικό να
22.12.2016 13:55
Οι Λάργκο θα παρουσιάσουν σε δύο βραδιές στο Σταυρό του Νότου τον πρώτο τους δίσκο, ο οποίος κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό, με τίτλο Λάργκο. Με αφορμή τα δύο αυτά live οι Λάργκο μας (ξανά)συστήνονται, μιλώντας για τη μουσική τους και την πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά.
Φοίβος Δεληβοριάς: Μια τυχαία μέρα κρύβει κάτι αιώνιο
21.10.2016 17:31
Ο Φοίβος Δεληβοριάς, με αφορμή τις "Best of" παραστάσεις του στον Σταυρό του Νότου, έκανε ένα flashback στην καλλιτεχνική του διαδρομή, θυμήθηκε ήχους και εικόνες, σταμάτησε για λίγο στην δική του «Καλλιθέα», μας άφησε να «κρυφοκοιτάξουμε» στο εργαστήρι της δημιουργίας του και ευχήθηκε στον αγαπημένο μουσικό στέκι του Νέου Κόσμου να «μην φοβηθεί να ομορφύνει».
Τα female stories του Ian Ikon μέσα από τέσσερις γυναικείες φωνές
17.10.2016 14:35
Για πρώτη φορά στο Gazarte, τέσσερις γυναικείες φωνές τραγουδούν τα Female Stories του Ian Ikon, σε ένα κοινό live, την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016. Η Ιrene, η Natalia Corvington, η Idra Kayne και η Maya Siozou θα ερμηνεύουν μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της μουσικής διαδρομής του Ian Ikon αλλά και νέα του κομμάτια "ακροβατώντας" με ευελιξία μεταξύ indie pop, vintage pop, nu soul αλλά house.
Angèle Dubeau: Όταν η μουσική μου
29.02.2016 15:32
Μια δυναμική και δυνατή γυναίκα, μία εξαιρετική και ιδιαίτερη μουσικός. Η Angèle Dubeau έρχεται για πρώτη φορά την Ελλάδα στο πλαίσιο της περιοδείας της για μία συναυλία στο Θέατρο Παλλάς την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016, στην οποία τη συνοδεύει η πιστή της ορχήστρα με το όνομα La Pietà.