Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Τρεις Γυναίκες και ο Ποιητής - Γιώργος Χρονάς

Τρεις Γυναίκες και ο Ποιητής - Γιώργος Χρονάς

Από τις εκδόσεις Οδός Πανός κυκλοφορεί το βιβλίο, Τρεις Γυναίκες και ο Ποιητής του Γιώργου Χρονά, με φωτογραφικό υλικό από τις παραστάσεις.

 

Η μούσα των ποιητών είναι διακριτική και χαμηλόφωνη, της αρέσουν ,τα αυθεντικά πρόσωπα κι οι καθαρές κουβέντες. Αρέσκεται στην Ελευθερία και παθιάζεται με τον Έρωτα. Η αληθινή ποίηση είναι άλογη, άναρχη, ρηξικέλευθη και πηγάζει από την απαίτηση του ανθρώπου για ευτυχία, ως αντίδοτο του θανάτου, ως υπαρξιακή δικαίωση για το φευγαλέο της ζωής .
Οριάνα Φαλάτσι, Σεβάς Χανούμ, Ρίτα Σακελλαρίου και ο Ποιητής, ο μεγάλος Αλεξανδρινός, που επισκέπτεται το φανταστικό, μοναχικό Ξενοδοχείο Βαλκάνια και συναντάει τον ρεσεψιονίστ, όπως τον υποδύεται ο ομότεχνός του Γιώργος Χρονάς. Και τα τέσσερα πρόσωπα, έφυγαν, στοχευμένα, από τον καρκίνο.
Σαν αρχαία ελληνική τραγωδία , σαν μέλη αιγυπτιακών αγαλμάτων, του Ραμσή, της Χατσεπσούτ, του Τουταγχαμών, της Κλεοπάτρας... Σαν φαγιούμ. Σαν "επιτάφια χρυσή προσωπίδα" από τους βασιλιάδες και τις βαμμένες στο αίμα βασίλισσες των Μυκηνών.
Μία σύγχρονη τετραλογία, γεμάτη πόνο και πάθος, δίψα για Δικαιοσύνη, Ισότητα, Ελευθερία, με την Αγάπη να εμψυχώνει τα πετρωμένα και τα ακίνητα.
Ο Γιώργος Χρονάς είναι ποιητής και δραματουργός. Η γραφή του είναι κοφτερή σαν ξυράφι κι εύστοχη σαν βέλος. Διονυσιακός κι απολλώνειος, διακατέχεται από τον Θεό Πάνα, με καταβολές από τη μυθική Αρκαδία (αλλά κι εκείνην της Πελοποννήσου), ομνύει πίστη στην Λογική του Αριστοτέλη και ταυτόχρονα ακολουθεί τα διδάγματα των στωικών κι εφαρμόζει στην πράξη τις συμβουλές των επικούρειων φιλοσόφων. Είναι ανεπιτήδευτος και απροσχημάτιστος, λάτρης του μηδενός κι επιχειρών το "γνώθι σ' αυτόν". Μιλάει με τόλμη και σαφήνεια για το μόνο πράγμα που γνωρίζει καλά: την ανθρώπινη φύση, όπως εκφράζεται σε πρόσωπα του περιθωρίου και σε καταξιωμένα "Ιερά τέρατα" που ανεδύθησαν όμως από τον βούρκο της κοινωνίας.
Ο δραματικός λόγος του Γιώργου Χρονά θα αντέξει μέσα στο Χρόνο. Γιατί "έτσι θα μιλούσε η ίδια η Ζωή, αν μιλούσε". Ο αληθινός ποιητής είναι μάρτυρας του Καΐρου του κι αυτοδύτης των μύθων στο πιο βαθύ συλλογικό υπόστρωμα της Πανανθρώπινης Ψυχής.


Ο Γιώργος Χρονάς γεννήθηκε, τον Οκτώβριο του 1948, στον Πειραιά. Από το 1973, που εμφανίστηκε στα γράμματα, έχει εκδώσει είκοσι δύο (22) βιβλία με ποιήματα , πεζά, θέατρο. Κάνει ραδιόφωνο στο Τρίτο Πρόγραμμα . Και παλαιότερα στο Δεύτερο και Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
Ποιήματά του και πεζά έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Εκατόν είκοσι (120) τραγούδια του έχουν μελοποιηθεί από Έλληνες συνθέτες. Εκδίδει, από τον Φεβρουάριο του 1981, το περιοδικό "Οδός Πανός", τις ομώνυμες εκδόσεις, καθώς και τις "Εκδόσεις Σιγαρέτα" όπου έχουν εκδοθεί 490 βιβλία, έως τον Δεκέμβριο του 2014. Ήταν υπεύθυνος του ενθέτου "Βιβλιοθήκη-Καταφύγιο θηραμάτων", της "Ελευθεροτυπίας" κάθε Σάββατο (2009-2011). Πήρε το 2011 το Βραβείο Καβάφη. Τιμήθηκε από τον Δήμο Πειραιά, για την προσφορά του στα Ελληνικά Γράμματα, τo 2013. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Σχετικές ειδήσεις
Συναντήσεις λόγου & τέχνης: Βραδιά μνήμης του ποιητή Γιάννη Κοντού
27.01.2017 12:00
Στην σειρά των συναντήσεων με δημιουργούς Εν Πλω την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου 2017, στις 7:00 το απόγευμα, οι ποιητές Γιώργος Μαρκόπουλος και Κώστας Γ. Παπαγεωργίου καθώς και ο υπεύθυνος του αρχείου του μακαριστού ποιητή Γιάννη Κοντού (+21.1.2015), ποιητής Δημήτρης Κοσμόπουλος, συντονίζουν βραδιά στην μνήμη του, δύο χρόνια από την εκδημία του.
Το περιέχον περιεχόμενον: Ο ποιητής Αργύρης Χιόνης (1943-2011)
23.09.2016 12:27
Το βιβλίο "Το περιέχον περιεχόμενον. Ο ποιητής Αργύρης Χιόνης", με εισαγωγή και ανθολόγηση του έργου του Χιόνη από τον ποιητή Γιάννη Πατίλη, είναι το τρίτο της σειράς "Δύο αιώνες ελληνικής ποίησης" που εκδίδει το Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος - Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης σε συνεργασία με τις εκδόσεις Γαβριηλίδης, στο πλαίσιο του τριετούς κύκλου εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην έδρα του Ιδρύματος.
Μια στιγμή Πιέρ Πάολο Παζολίνι - Γιώργος Χρονάς
06.09.2016 13:35
Από τις εκδόσεις Οδός Πανός κυκλοφορεί το βιβλίο, Μια στιγμή Πιέρ Πάολο Παζολίνι του Γιώργου Χρονά.
Συνάντηση με τον ποιητή Γιώργο Κακουλίδη
06.07.2016 10:03
Ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης συναντά και συνομιλεί με τους φίλους του με αφορμή την έκδοση της τελευταίας του ποιητικής συλλογής με τίτλο Μην ακούς τον παράδεισο την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016 στο poems ‘n crimes των Εκδόσεων Γαβριηλίδης.
Το κατορθωμένο σώμα - Γιώργος Βαρθαλίτης
09.03.2016 11:59
Το βιβλίο Το κατορθωμένο σώμα - Ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός με εισαγωγή και ανθολόγηση του σικελιανικού έργου από τον ποιητή Γιώργο Βαρθαλίτη, είναι το δεύτερο της σειράς "Δύο αιώνες ελληνικής ποίησης" που εκδίδει το Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος - Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Γαβριηλίδης, στο πλαίσιο τριετούς κύκλου εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην έδρα του Ιδρύματος.