Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Το άρωμα του Έρωτα του Θεοδόση Αγγ. Παπαδημητρόπουλου στο Αγγέλων Βήμα

Το άρωμα του Έρωτα του Θεοδόση Αγγ. Παπαδημητρόπουλου στο Αγγέλων Βήμα

Το Αγγέλων Βήμα με χαρά φιλοξενεί φέτος στα πλαίσια της θεματικής του ενότητας την παράσταση «Το άρωμα του έρωτα» του Θεοδόση Αγγ. Παπαδημητρόπουλου, από τις 9 Οκτωβρίου 2015.

 

O Σωβέ Μανουέλ νοιώθει τα πάντα μες απ' τις οσμές. Η όσφρησή του ξεχωρίζει το κάθετί· μ' αυτή μαθαίνει τον Έρωτα. Όμως, ο ίδιος δεν έχει αποτύπωμα στο Σύμπαν - η μυρωδιά του, ανύπαρκτη! Θέλει ν' αγαπήσει, μα πώς ν' αγαπηθεί;..

 

Αποφασίζει να γίνει Δημιουργός της παρουσίας του στον Κόσμο πλάθοντας τη  δ ι κ ι ά  του οσμή· μαζεύει τις πιο παρθένες ευωδιές και, όταν τις σμίγει, φτιάχνει Το άρωμα του Έρωτα… Ακόμα, όμως, και με τη γοητεία του αρώματος δεν καταφέρνει  ο  ί δ ι ο ς  να ξυπνήσει Αγάπη στις ανθρώπινες καρδιές.

 

Του απομένει μόνο να ενωθεί στο θάνατο μαζί τους…

 

Σ' ένα βόρβορο αλλοτριωμένων συνειδήσεων και καταπιεσμένων ενστίκτων παριστάνεται η περιπέτεια για ολοκλήρωση, αγάπη κ' έρωτα σα μια αναποδογυρισμένη θεία λειτουργία.

 

Μες απ’ το Χορό του έργου, που είναι κι ο βασικός αφηγητής, ξεκορμίζουν τα διάφορα πρόσωπα· κάθε ηθοποιός περνάει απ’ τον έναν ήρωα στον άλλον σε μια παράσταση που ούτε στιγμή δε διακόπτεται το ξετύλιγμα της πλοκής. Τα χορικά προωθούν την υπόθεση και φωτίζουν ακόμα βαθύτερα τις ποιότητες των διαλόγων.

 

Οι χαρακτήρες, πλην του Μανουέλ, έχουν συνέχεια στο μυαλό τους το κέρδος και το προσωπικό τους όφελος. Κάθε φορά που ανεβαίνουν στο λογείο, ξεχύνονται το ένστικτο της πάση θυσία αυτοσυντήρησης και το ιδιοτελέστατο συμφέρον. Οι σκιές των συνειδήσεών τους πέφτουν βαριές ορίζοντας την όλη ατμόσφαιρα.

 

Εκεί μέσα, ο Μανουέλ φτάνει σε μιαν ιδιότυπη «θέωση»: κατασκευάζει το άρωμα του ίδιου του του εαυτού - γίνεται Δημιουργός της Ύπαρξής του. Ως τότε, όλοι τον αντιμετώπιζαν σαν παρία, γιατί δεν είχε μυρωδιά όπως τ’ άλλα ανθρώπινα δίποδα... Όταν καταφέρει να δημιουργήσει το τέλειο άρωμα, θα ξυπνήσει στις καρδιές των θνητών ένα θείο Έρωτα, μιαν ανεπανάληπτη Αγάπη. Όμως, ξανά η δικιά του ουσία θα’ναι αμέτοχη· εκείνη μονάχα μίσος προξενεί στις ψυχές των υπολοίπων. Τότε θα λάβει την απόφαση να ενωθεί ολοκληρωτικά μαζί τους αφήνοντάς τους να τον μεταλάβουν ως σώμα και αίμα.

 

Πρωτότυπο κείμενο-δραματουργία:

Θεοδόσης Αγγ. Παπαδημητρόπουλος

 

Σκηνοθεσία-σκηνική σύλληψη-φωτισμός:

Αλέξανδρος Πολιτάκης

 

Κατασκευή σκηνικών αντικειμένων:

Ειρήνη Βαζιργιαντζίκη

 

Σύμβουλος σκηνογραφίας:

Εμμανουέλα Βογιατζάκη Κρουκόβσκι

 

Ενδυματολογία:

Μαργαρίτα Βουτσινού

 

Κατασκευή σκηνικού:

Στάθης Ζαΐμης, Μάρκελλος Σπυράκης

 

Μουσική:

Γιάννης Κονσολάκης

 

Διδασκαλία κίνησης:

Στέλλα Κρούσκα

 

Φωνητική διδασκαλία:

Μυρσίνη Μορέλλι

 

Βοηθός σκηνοθέτη:

Αννίτα Βήνη

 

Οργάνωση παραγωγής:

Φεβρωνία Νέλλα

 

παίζουν:

Νάγια Τ. Καρακώστα

Ρένα Κουμπαρούλη

Αγγελική Πουλημά

Νικόλας Φραγκιουδάκης

Θεοδόσης Παπαδημητρόπουλος

 

σχεδίαση έντυπου υλικού-κατασκευή ιστοσελίδας:

Θεοδόσης Παπαδημητρόπουλος

Σχετικές ειδήσεις
Οι Σιδεράδες του Μίλος Νίκολιτς στο Αγγέλων Βήμα
22.09.2016 10:48
Το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016 θα πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα για το έργο «Οι Σιδεράδες» του Μίλος Νίκολιτς στο Αγγέλων Βήμα.
Την λένε Εύα..., για 2η σεζόν στο Αγγέλων Βήμα
21.09.2016 11:48
Το Θέατρο Αγγέλων Βήμα φιλοξενεί για 2η σεζόν το έργο του Αντώνη Μποσκοΐτη, Την λένε Εύα.
Αισχύλου «Ικέτιδες», για πέντε παραστάσεις στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα
15.09.2016 12:11
Η Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας «Παλμός» παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Ικέτιδες» του Αισχύλου, σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Λάμπρου Γιώτη, μουσική Σαβίνας Γιαννάτου, μόνο για πέντε παραστάσεις στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα, από 21 έως 25 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 9:00μμ.
Ποιο σώμα; των Ελένης Κοσμά και Κορίνας Κονταξάκη στο θέατρο Αγγέλων Βήμα
25.04.2016 13:39
Για πρώτη φορά παρουσιάζεται στην Ελλάδα το έργο των νέων Κυπρίων συγγραφέων Ελένης Κοσμά και Κορίνας Κονταξάκη «Ποιο σώμα;» σε σκηνοθεσία Μενέλαου Καραντζά, στα πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ Διαρκείας Ελληνικού Θεατρικού Έργου του 21ου Αιώνα που οργανώνεται από την Λεία Βιτάλη στο θέατρο Αγγέλων Βήμα.
Ορλάντο της Βιρτζίνια Γουλφ στο θέατρο Αγγέλων Βήμα
29.02.2016 15:00
Το Θέατρο «Αγγέλων Βήμα» παρουσιάζει από τη Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016 την παράσταση «Ορλάντο» της Βιρτζίνια Γουλφ σε σκηνοθεσία της Λίλλυς Μελεμέ.