Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Μαρία Λοϊζίδου: Η δύναμη της ευθραυστότητας

Μαρία Λοϊζίδου: Η δύναμη της ευθραυστότητας

Μεγάλωσα στην παραλιακή πόλη της Λεμεσού. Η τέχνη ήταν για μένα κάτι το άγνωστο, και το αφηρημένο. Επέμενα πολύ να τη πλησιάσω και δεν το μετάνιωσα ποτέ.

Σπούδασα στη Σχολή Kαλών Tεχνών της Λυών. Νωρίς ήρθα σε επαφή με την ψυχανάλυση και συμμετείχα σε συνέδρια, με ανακοινώσεις σε θέματα τέχνης. Το περιβάλλον αυτό και οι συναναστροφές που είχα, μου επέτρεψαν να συνδέσω την τέχνη με τον «κόσμο». Στην Ακαδημία του Παρισιού παρακολούθησα τα σεμινάρια του Michel Foucault και στο πανεπιστήμιο Vincennes Saint-Denis του Gilles Deleuze. Την περίοδο αυτή, συμμετείχα σε εκθέσεις με εφήμερες κατασκευές μεγάλων διαστάσεων από χαρτί, και είχα το εργαστήρι μου στη Cite des Arts, του Παρισίου. Δίδασκα σχέδιο στη Σχολή Τέχνης Villeparisis.

 Επέστρεψα στην Κύπρο το 1987. Εγκαταστάθηκα στη Λευκωσία όπου μοίραζα τον χρόνο μου μεταξύ του εργαστηρίου μου και των πολλών ταξιδιών μου. Μια έκθεση, μια διάλεξη , ικανοποιούσαν την ανάγκη μου για επαφή με τον έξω κόσμο. Το 1989 επισκέπτομαι το Pratt Ιnstitute, ως φιλοξενούμενος καλλιτέχνης και ανακαλύπτω την Νέα Υόρκη. Σημαντικές είναι οι συνεργασίες μου με διάφορα μουσεία και ιδρύματα και κάθε νέα συνεργασία μέσα από πρακτικές κατανόησης και προσαρμογής, οδηγεί τη δουλειά μου πιο κοντά σε κοινωνικά και πολιτικά θέματα. Δάσκαλοι για μένα αποτελούν άνθρωποι που συνάντησα στην πορεία της δουλειάς. Μαζί με τους καλούς μου φίλους που πολλοί από αυτούς είναι και συνεργάτες και που δεν θα μπορούσα να κάνω και πολλά χωρίς αυτούς, ιδιαίτερη σημασία έχουν στη ζωή μου η Έπη και ο Μάνος Παυλίδης, η Ιωάννα Παπαντωνίου, ο Αλέξανδρος Τομπάζης, η Άννα Καφετζή. Εμπνευσμένοι άνθρωποι που κάθε συνεργασία μαζί τους αποτελεί για μένα και μια σπουδή. Η συμμετοχή μου σε τοπικούς και διεθνείς διαγωνισμούς με κρατούσε πάντα σε εγρήγορση απέναντι στην επαφή μου με τον κόσμο και την ένταξή μου σε μια διεθνή κοινότητα της τέχνης.

Συνεχίζω να αποδίδω εξαιρετική σημασία στις συνεργασίες μου και τον κόσμο που με περιβάλλει, ανανεώνοντας τις υποσχέσεις που έδωσα απέναντι στην τέχνη.

 Info: Μετά τις σπουδές της στη École Nationale des Beaux-Arts στη Λυών, η εικαστικός Μαρία Λοϊζίδου, έζησε στο Παρίσι και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στη Λευκωσία. Το 2014 ήταν short-listed για το Curate Award των Fondazione Prada και Qatar Museum Authorities, με τη video-εγκατάστασης Directly Mild. Το έργο της πραγματεύεται θέματα που απασχολούν τον άνθρωπο μέσα στην καθημερινότητά του και απομονώνουν στιγμές συνδιαλλαγών του «άλλου», των σχέσεων γενικά που καταγράφουν και υποστηρίζουν τη δύναμη της ευθραυστότητας. Η συνεργασία της με την AA & U For Architecture, Art and Urbanism της επιτρέπει να εστιάσει σε ανάλογα θέματα διεπιστημονικού επιπέδου. Σε συνεργασία με τον οργανισμό ΝΕΟΝ και σε επιμέλεια Συραγούς Τσιάρα δουλεύει τώρα για το πρόγραμμα “έργο στη πόλη” και συνεργάζεται με το Atelier Pinton στο Παρίσι, σε επιμέλεια Υves Sabourin, για την πραγματοποίηση ενός χαλιού. Η Μαρία Λοϊζίδου εκπροσωπείται από τις Kalfayan Galleries, Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

* Αναδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 33

 

Φωτό 1 (πορτρέτο): Μάριελ Κουβέλη
Φωτό 2: Η εμφάνιση των αγγέλων, μόνιμη εγκατάσταση, εκλησία Fatima, 2007, photo Fernando Guerra
Φωτό 3: GPS memoscapes, σχέδιο, 35Χ40, μολύβι σε χαρτί, Salon du dessin, Παρίσι 2013

Σχετικές ειδήσεις
Όψεις της Ρουμανίας του Σήμερα στην Ελευσίνα
21.09.2016 17:14
Μια εξαιρετική ευκαιρία να επισκεφτεί κανείς την Ελευσίνα αποτελεί η έκθεση Γεωγραφικά Πλάτη | Ανθρώπινοι Ορίζοντες [Latitudes | Humanscapes], που διοργανώνεται από τον θεσμό «Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης - Υποψήφια Πόλη» σε συνεργασία με το «Φεστιβάλ Αισχυλείων 2016» σε επιμέλεια του Δρ Κώστα Πράπογλου.
Μαρία Φιλοπούλου: Το αντίδοτο του νερού (l'eau comme antidote)
08.06.2016 10:53
Έχω εμμονή με το νερό και ό,τι έχει σχέση μ´ αυτό, στην προσωπική μου ζωή και στην ζωγραφική μου τα τελευταία χρόνια.
Βασίλης Γεροντάκος: In praise of dreams
21.03.2016 15:47
Από την πολλή μας αφοσίωση στην πραγματικότητα, ο ουρανός παραμένει ουρανός και η θάλασσα θάλασσα, χωρίς τις προεκτάσεις της δυνατότητας του βλέμματος, σε σημείο που να αντιλαμβανόμαστε την παρουσία τους,άλλος από το χρώμα,άλλος από την λάμψη, αλλά η ουσία τους να μας διαφεύγει.Έτσι το νόημα υποκαθίσταται από μια στερεότυπη αντίληψη μιας ορθολογικής τοποθέτησης.Φτάνουμε στο σημείο λοιπόν, να θεωρούμε δεδομένα και αυτονόητα, όλα αυτά που συνθέτουν την ζωή μας, και τα οποία δεν έχουν αρχή και τέλος αφού είναι ανεκτίμητα.
Steven C. Harvey: Ανταποκρίσεις από το βρώμικο εργοτάξιο του νέου Πύργου της Βαβέλ
11.03.2016 14:53
Το 1963 ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας J. G. Ballard υποστήριζε ότι «Οι κόσμοι των ονείρων, τα συνθετικά τοπία και η πλαστικότητα των μορφών που είχαν επινοηθεί από τους συγγραφείς φαντασίας είναι μορφολογικά ισοδύναμα του εσωτερικού κόσμου της ψυχής».
Μαργαρίτα Μυρογιάννη: Η παλίνδρομη αρμονία των αντιθέτων
04.03.2016 16:11
«Οι απλοί ποιητές είναι τόσο ξεμωραμένοι όσο κι οι απλοί μεθύστακες, που ζουν σε μια συνεχή ομίχλη, χωρίς να βλέπουν ή να κρίνουν τίποτα καθαρά. Ένας άνθρωπος θα πρέπει να είναι σπουδασμένος σε μερικές επιστήμες και να έχει ως ένα βαθμό μαθηματικό κεφάλι για να είναι ένας ολοκληρωμένος ποιητής…»