Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

Ρόζα Προδρόμου: Ρίσκο επί σκηνής (Σκέψεις πάνω στη διαδικασία δημιουργίας της σόλο περφόρμανς Pulsar)

Ρόζα Προδρόμου: Ρίσκο επί σκηνής (Σκέψεις πάνω στη διαδικασία δημιουργίας της σόλο περφόρμανς Pulsar)

Μια γυναίκα προσπαθεί με χιούμορ κι εν μέσω του χάους του μυαλού της να βρει έναν αποτελεσματικό τρόπο να αντέξει την πραγματικότητα, το σκοτάδι της ανθρώπινης φύσης, την ανημπόρια μπροστά στο θάνατο.Δουλεύοντας με τον σκηνοθέτη, τον John Britton, δεν μας αρκούσε μία γραμμική αφήγηση - ο ρυθμός και οι μεταβάσεις του Pulsar θυμίζουν roller coaster. Είμαι ταυτόχρονα ο οδηγός, ο επιβάτης στο τρενάκι του λούνα παρκ και ο εξωτερικός παρατηρητής.Μια σόλο παράσταση είναι μια συνθήκη ρίσκου εξ αρχής: καθώς δεν υπάρχει συμπαίκτης, μόνο η ανάγκη επικοινωνίας μπορεί να γίνει στήριγμα και οδηγός την ώρα της έκθεσης.Πρόθεση στη δημιουργική διαδικασία ήταν να μην υπάρχει σχεδόν καθόλου αυτό που λέμε ασφάλεια επί σκηνής: η μεταμόρφωση και οι αλλαγές φόρμας και ύφους είναι ραγδαίες σε ταχύτητα, μέγεθος και αισθητική. Από το κωμικό στο τραγικό, από το καθημερινό στο υπερβατικό, από την κυριολεξία στην μεταφορά, από τον παρόντα χρόνο στον θεατρικό. Aποσπάσματα αυτοσχεδιασμού, όπου το δίχτυ ασφαλείας του ηθοποιού γίνεται σχεδόν αδιόρατο. Εκεί η ελαφρότητα του παιχνιδιού αναλαμβάνει να καλύψει το φόβο της έκθεσης.Κι έτσι ελπίζει κανείς να έχει για λίγο ξεγελάσει τη σκέψη, τον φόβο, κι έστω και στιγμιαία, τη μοναξιά.


    
Η περφόρμανς Pulsar θα επαναληφθεί από 12 Δεκεμβρίου στο Θέατρο 104.Info: Η Ρόζα Προδρόμου σπούδασε Σωματικό Θέατρο στην Αγγλία (Huddersfield, 2000), όπου και ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό της πάνω στις Διαπολιτισμικές Θεατρικές Σπουδές (Exeter, 2002). Έκτοτε ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως ηθοποιός . Διδάσκει τεχνική και αυτοσχεδιασμό. Πιστεύει ότι χωρίς χιούμορ θα 'μασταν χαμένοι από χέρι.* Αναδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 33

Σχετικές ειδήσεις
Βασίλης Μαυρογεωργίου: Τι προσπαθεί να μας πει ο «Μικρός Πρίγκιπας»;
20.10.2016 10:14
Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου, με αφορμή την παράσταση "Mon petit prince" που παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, γράφει για ένα ξανθό πλάσμα από άλλο πλανήτη που αγαπά ένα τριαντάφυλλο…
Σπύρος Δ. Μιχαλόπουλος: Το Σεξ Λεξικόν έχει τη δική του ιστορία
11.10.2016 15:24
Το «Σέξ Λεξικόν» έπεσε στα χέρια μου τη δεκαετία του 80. Πρέπει να ήμουν 10-11, τότε που είχα ήδη αρχίσει να αδημονώ για τη μετάβασή μου στον κόσμο των μεγάλων... Ο Σπύρος Δ. Μιχαλόπουλος γράφει τις σκέψεις του με αφορμή την παρουσίαση του έργου του «Σεξ Λεξικόν-Η Επιστήμη του Έρωτα» στο Θέατρο 104.
Χριστίνα Σαμπανίκου: Είστε έτοιμοι να «Γυρίσουμε Πίσω»;
07.10.2016 12:11
Η Χριστίνα Σαμπανίκου γράφει τις σκέψεις της με αφορμή την παρουσίαση του έργου της «Γύρισε Πίσω», ενός κωμικού μελλοντολογικού θρίλερ που εκτυλίσσεται σε μια αγνώριστη Αθήνα στο μέλλον. Είστε έτοιμοι λοιπόν να γυρίσουμε πίσω; Με σημείο εκκίνησης, το Θέατρο Άβατον και ημέρες αναχώρησης Παρασκευή και Σάββατο, από τις 30 Σεπτεμβρίου και για 10 μόνο (φευγάτες) παραστάσεις.
Ανέστης Αζάς - Πρόδρομος Τσινικόρης: Restart στην Πειραματική Σκηνή
05.01.2016 12:44
Η Πειραματική Σκηνή /-1 άνοιξε πριν λίγο καιρό με ένα διήμερο εορταστικών εκδηλώσεων και συνεχίζεται με τα δύο δικά μας έργα, που πρωτοπαρουσιάστηκαν στο Φεστιβάλ Αθηνών το περασμένο καλοκαίρι: «Στη Μέση του Δρόμου» του Πρόδρομου Τσινικόρη, ένα audio-tour στο κέντρο της πόλης με πρωταγωνιστές άστεγους συμπολίτες μας και την παράσταση «Υπόθεση Φαρμακονήσι ή Το δίκαιο του νερού», ένα έργο γύρω από το σύγχρονο προσφυγικό ζήτημα και το θεσμικό ρατσισμό στην Ευρώπη των κλειστών συνόρων.
Λίλα Μπακλέση:  Η δική μου «Γκάμπυ»
08.12.2015 16:26
Κλεισμένοι σε έναν εργοστασιακό χώρο, έξω η ζέστη αφόρητη, προσπαθούμε να κατανοήσουμε αυτή τη γυναίκα. Όλοι μαζί. Καφέδες, μπισκότα, τσιγάρα, τοστάκια, ταπεράκια. Διαφωνίες, γέλια, αρχίζουμε να γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο. Τα ταψιά του Αγγέλου, μισό τυρόπιτα ,μισό σπανακόπιτα. Τα αγόρια τρέχουν σε ακροάσεις, αναμονή. Τα καταφέρνουν. Η διαδρομή γεμάτη δυσκολίες αλλά και αισιοδοξία. Αλλάζουμε, σκεφτόμαστε σαν εκείνη, πιο ελεύθερα.