Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Ρόζα Προδρόμου: Ρίσκο επί σκηνής (Σκέψεις πάνω στη διαδικασία δημιουργίας της σόλο περφόρμανς Pulsar)

Ρόζα Προδρόμου: Ρίσκο επί σκηνής (Σκέψεις πάνω στη διαδικασία δημιουργίας της σόλο περφόρμανς Pulsar)

Μια γυναίκα προσπαθεί με χιούμορ κι εν μέσω του χάους του μυαλού της να βρει έναν αποτελεσματικό τρόπο να αντέξει την πραγματικότητα, το σκοτάδι της ανθρώπινης φύσης, την ανημπόρια μπροστά στο θάνατο.Δουλεύοντας με τον σκηνοθέτη, τον John Britton, δεν μας αρκούσε μία γραμμική αφήγηση - ο ρυθμός και οι μεταβάσεις του Pulsar θυμίζουν roller coaster. Είμαι ταυτόχρονα ο οδηγός, ο επιβάτης στο τρενάκι του λούνα παρκ και ο εξωτερικός παρατηρητής.Μια σόλο παράσταση είναι μια συνθήκη ρίσκου εξ αρχής: καθώς δεν υπάρχει συμπαίκτης, μόνο η ανάγκη επικοινωνίας μπορεί να γίνει στήριγμα και οδηγός την ώρα της έκθεσης.Πρόθεση στη δημιουργική διαδικασία ήταν να μην υπάρχει σχεδόν καθόλου αυτό που λέμε ασφάλεια επί σκηνής: η μεταμόρφωση και οι αλλαγές φόρμας και ύφους είναι ραγδαίες σε ταχύτητα, μέγεθος και αισθητική. Από το κωμικό στο τραγικό, από το καθημερινό στο υπερβατικό, από την κυριολεξία στην μεταφορά, από τον παρόντα χρόνο στον θεατρικό. Aποσπάσματα αυτοσχεδιασμού, όπου το δίχτυ ασφαλείας του ηθοποιού γίνεται σχεδόν αδιόρατο. Εκεί η ελαφρότητα του παιχνιδιού αναλαμβάνει να καλύψει το φόβο της έκθεσης.Κι έτσι ελπίζει κανείς να έχει για λίγο ξεγελάσει τη σκέψη, τον φόβο, κι έστω και στιγμιαία, τη μοναξιά.


    
Η περφόρμανς Pulsar θα επαναληφθεί από 12 Δεκεμβρίου στο Θέατρο 104.Info: Η Ρόζα Προδρόμου σπούδασε Σωματικό Θέατρο στην Αγγλία (Huddersfield, 2000), όπου και ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό της πάνω στις Διαπολιτισμικές Θεατρικές Σπουδές (Exeter, 2002). Έκτοτε ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως ηθοποιός . Διδάσκει τεχνική και αυτοσχεδιασμό. Πιστεύει ότι χωρίς χιούμορ θα 'μασταν χαμένοι από χέρι.* Αναδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 33

Σχετικές ειδήσεις
Ελένη Βλάχου: Όταν δεν υπάρχουν περιορισμοί τότε υπάρχει ελπίδα
22.02.2017 16:56
Η Ελένη Βλάχου γράφει τις σκέψεις της για το έργο «Τα όνειρα του Αϊνστάιν», το οποίο παρουσιάζεται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.
Έλλη Ιγγλίζ: Όταν η μουσική κι ο λόγος έχουν κοινό τόπο και χρόνο
17.02.2017 13:25
Η Έλλη Ιγγλίζ γράφει τις σκέψεις της για το έργο του Δημήτρη Δημητριάδη, «Τρωάς», που παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου.
Ηλιάνα Μαυρομάτη: Να μοιραστούμε την επαναστατική αισιοδοξία και την πίστη μας στον Άνθρωπο
24.01.2017 13:14
Η Ηλιάνα Μαυρομάτη ξεδιπλώνει τις σκέψεις της για την παράσταση "Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17", που επιστρέφει στο black-box του θεάτρου Επί Κολωνώ.
Κλήμης Εμπέογλου: Προσπαθώντας να βρω απαντήσεις, βρέθηκα με περισσότερα ερωτήματα
02.12.2016 16:43
Ο Κλήμης Εμπέογλου γράφει τις σκέψεις του σχετικά με το ζήτημα της ανθρώπινης βίας, με αφορμή την παράσταση Μάουζερ που θα παρουσιαστεί από 5 Δεκεμβρίου στο Θέατρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.
Βασίλης Μαυρογεωργίου: Τι προσπαθεί να μας πει ο «Μικρός Πρίγκιπας»;
20.10.2016 10:14
Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου, με αφορμή την παράσταση "Mon petit prince" που παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, γράφει για ένα ξανθό πλάσμα από άλλο πλανήτη που αγαπά ένα τριαντάφυλλο…