Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Θείο Δράμα: παράσταση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Σφίγγα 2015

Θείο Δράμα: παράσταση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Σφίγγα 2015

Το Φεστιβάλ Σφίγγα 2015 παρουσιάζει την Κυριακή 19 Ιουλίου 2015 την παράσταση Θείο Δράμα.

Στην παράσταση συμμετέχουν 10 ηθοποιοί, χορευτές και τραγουδιστές και 4 μουσικοί. Το έργο στο οποίο αναφέρεται είναι ανωνύμου συγγραφέως και ονομάζεται κατά παράδοσιν «Χριστός πάσχων». Είναι το μοναδικό θεατρικό κείμενο (κέντων) που διασώζεται πλήρως από όλη την βυζαντινή περίοδο. Πρόκειται για υλικό μεγάλης σημασίας για την εξέλιξη του αρχαίου δράματος και αποτελεί σημαντικό αντικείμενο μελέτης για τις σχέσεις του θρησκευτικού δράματος με την αρχαία ελληνική τραγωδία , αλλά και για τον τρόπο που ο άγνωστος συγγραφέας αντιλαμβάνεται το «θείο».

Βασικό στοιχείο που απασχολεί τη θεατρική μας πρόταση, είναι η λειτουργία του χορού και της σκηνικής παρουσίας των θείων μορφών. Η μετάφραση των αποσπασμάτων είναι του Θ. Σταύρου. Στόχος μας είναι να ανιχνεύσουμε την επιβίωση των όποιων δραματικών-τραγικών στοιχείων από την αρχαιότητα έως και τις μέρες μας μέσα από τους βυζαντινούς ύμνους, τα παραδοσιακά μοιρολόγια, τα τραγούδια της ξενιτιάς και τη σύγχρονη μουσική μας ιστορία.

Συντελεστές:

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ-ΔΙΑΣΚΕΥΗ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: Μαρία  Φραγκή
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: Στέφανος Γανωτής
ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Άννα Μαχαιριανάκη

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Στέφανος Γανωτής, Κατερίνα Γραμματικάκη, Μαρία Δελημάρα, Ευασία Κουτουλάκη, Μαρία Ξυπολυτά, Γιάννης Κουρής, Νατάσα-Φαίη Κοσμίδου, Δώρα Μασλίντση, Αφροδίτη Πεβερέτου, Κωνσταντίνος Τζουάνας, Κατερίνα Σιδερίδου.

MOYΣΙΚΟΙ: Ηλίας Αλεξόπουλος, Νικηφόρος Γανωτής, Παναγιώτης Γανωτής, Στέφανος Γανωτής

Σχετικές ειδήσεις
17.02.2017 10:51
Ο Άρης Μπινιάρης, πριν την σκηνοθεσία των Περσών στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, επανέρχεται με "Το Θείο Τραγί", την παράσταση που τον καθιέρωσε, για ένα μικρό κύκλο παραστάσεων στο Θέατρο Φούρνος.
Νεοπτολέμου Μύησις: η πρώτη θεατρική παράσταση από το Εθνικό Θέατρο και το Μουσείο Μπενάκη
02.11.2016 10:53
Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει το έργο Νεοπτολέμου Μύησις, την πρώτη θεατρική παράσταση στο Μουσείο, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Εθνικό Θέατρο, με τίτλο Από τη σιωπή της προθήκης στο θεατρικό λόγο.
Ορέστεια του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά στο 59ο Φεστιβάλ Φιλίππων
28.07.2016 12:17
Η παράσταση «ΟΡΕΣΤΕΙΑ» του Αισχύλου, μια συμπαραγωγή της ΛΥΚΟΦΩΣ με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, παρουσιάζεται την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Ιουλίου 2016 στις 21.30 στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στο πλαίσιο του 59ου Φεστιβάλ Φιλίππων.
Ίων, του Ευριπίδη στο 4ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος
27.06.2016 12:35
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 4ου Αττικού Σχολείου Αρχαίου Δράματος παρουσιάζεται το έργο του Ευριπίδη, Ίων, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα.
Minefield, της Lola Arias στο Φεστιβάλ Αθηνών
07.06.2016 17:04
Η Αργεντίνα Λόλα Αρίας, συγγραφέας, σκηνοθέτις θεάτρου και περφόρμερ, παρουσιάζει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, το Minefield, μια παράσταση βασισμένη σε αφηγήσεις Βρετανών και Αργεντίνων βετεράνων που πολέμησαν στα νησιά Φώκλαντ ή, κατά τους Αργεντίνους στις Μαλβίνες νήσους, το 1982.