Το Φεστιβάλ Σφίγγα 2015 παρουσιάζει την Κυριακή 19 Ιουλίου 2015 την παράσταση Θείο Δράμα.

Στην παράσταση συμμετέχουν 10 ηθοποιοί, χορευτές και τραγουδιστές και 4 μουσικοί. Το έργο στο οποίο αναφέρεται είναι ανωνύμου συγγραφέως και ονομάζεται κατά παράδοσιν «Χριστός πάσχων». Είναι το μοναδικό θεατρικό κείμενο (κέντων) που διασώζεται πλήρως από όλη την βυζαντινή περίοδο. Πρόκειται για υλικό μεγάλης σημασίας για την εξέλιξη του αρχαίου δράματος και αποτελεί σημαντικό αντικείμενο μελέτης για τις σχέσεις του θρησκευτικού δράματος με την αρχαία ελληνική τραγωδία, αλλά και για τον τρόπο που ο άγνωστος συγγραφέας αντιλαμβάνεται το «θείο».

Βασικό στοιχείο που απασχολεί τη θεατρική μας πρόταση, είναι η λειτουργία του χορού και της σκηνικής παρουσίας των θείων μορφών. Η μετάφραση των αποσπασμάτων είναι του Θ. Σταύρου. Στόχος μας είναι να ανιχνεύσουμε την επιβίωση των όποιων δραματικών-τραγικών στοιχείων από την αρχαιότητα έως και τις μέρες μας μέσα από τους βυζαντινούς ύμνους, τα παραδοσιακά μοιρολόγια, τα τραγούδια της ξενιτιάς και τη σύγχρονη μουσική μας ιστορία.

Συντελεστές:

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ-ΔΙΑΣΚΕΥΗ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: Μαρία  Φραγκή
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: Στέφανος Γανωτής
ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Άννα Μαχαιριανάκη

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: Στέφανος Γανωτής, Κατερίνα Γραμματικάκη, Μαρία Δελημάρα, Ευασία Κουτουλάκη, Μαρία Ξυπολυτά, Γιάννης Κουρής, Νατάσα-Φαίη Κοσμίδου, Δώρα Μασλίντση, Αφροδίτη Πεβερέτου, Κωνσταντίνος Τζουάνας, Κατερίνα Σιδερίδου.

MOYΣΙΚΟΙ: Ηλίας Αλεξόπουλος, Νικηφόρος Γανωτής, Παναγιώτης Γανωτής, Στέφανος Γανωτής