Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Carmen από την Dada Masilo στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Carmen από την Dada Masilo στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

H Dada Masilo παρουσιάζει στο πλαίσιο του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, μία διαφορετική παράσταση της Κάρμεν, στις 18 και 19 Ιουλίου 2015, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

Μήπως ήταν καιρός να δούμε την Κάρμεν με άλλα μάτια; Εκρηκτική, προκλητική, χωρίς δισταγμούς στις εικονοκλαστικές εκδοχές των μύθων του χορού που ανατέμνει, αλλά και χωρίς ταμπού στη θεματολογία που θίγει, τις επιλογές, τη γλώσσα του σώματος και την ειλικρίνεια, η Νοτιοαφρικανή Ντάντα Μασιλό, φαινόμενο χορεύτριας και χορογράφου, μας προτείνει μια Κάρμεν ιδωμένη για πρώτη φορά με τα μάτια μιας γυναίκας. Κρατώντας τη δομή και τα στερεότυπα της Κάρμεν, «σιγοψήνει» τους ήρωές της μέχρι να εκραγούν: μια Κάρμεν ερωτική, προκλητική, ανεξάρτητη, που ξέρει καλά τι διακυβεύεται στο παιχνίδι με τους άντρες γύρω της, κι ένας Δον Χοσέ κτητικός, αρρενωπός, εκδικητικός, βίαιος σαν τα αρσενικά του πολέμου, που θα καταλήξει ταύρος στην αρένα... Αναπόφευκτα θα χυθεί αίμα – όμως όχι το αναμενόμενο... Θεαματική, ανατρεπτική, και σίγουρα εκπληκτικά χορευτική, αυτή η Κάρμεν φιλοδοξεί να μας κερδίσει δοξάζοντας το χορό σε όλες του τις διαστάσεις.

Η Ντάντα Μασιλό ίδρυσε την πρώτη της ομάδα χορού στα δώδεκα –τις Peacemakers, μια ομάδα κοριτσιών στο Γιοχάνεσμπουργκ– προτού βρει καταφύγιο στο διάσημο θέατρο χορού Dance Factory στο Νιούταουν, όπου παρουσίασε όλες τις δημιουργίες της στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Μετά την εκπαίδευσή της στον κλασικό και σύγχρονο χορό, τη συναντάμε, το 2005, στη σχολή PARTS της Αν Τερέζα Ντε Κεερσμαίκερ στις Βρυξέλλες. Ξαναρχίζει να παρουσιάζει έργα της το 2008 και βρίσκεται αμέσως στο κέντρο του ενδιαφέροντος στην Ευρώπη με την ανατρεπτική Λίμνη των Κύκνων, που παρουσιάστηκε και στην Αθήνα.

Συντελεστές:

Χορογραφία: Dada Masilo
Ομάδα: The Dance Factory – Διεύθυνση Suzette Le Sueur
Μουσική: Georges Bizet, Rodion Chtchedrin, Arvo Pärt
Με τους: Dada Masilo, Nadine Alexa Buys, Sonia Zandile Constable, Phindile Kula, Ipeleng Merafe, Refiloe Mogoje, Cindy Okkers, Thami Majela, Songezo Mcilizeli, Llewellyn Mnguni, Thabani Ntuli, Nonofo Olekeng, Kyle Heinz Rossouw, Tshepo Zasekhaya

Φωτισμοί: Suzette Le Sueur
Σχεδιασμός κοστουμιών: Dada Masilo et Suzette Le Sueur
Εκτέλεση κοστουμιών: Ann Bailes et Kobus O’Callaghan
Διεύθυνση σκηνής: François Saint-Cyr
Βοηθός παραγωγής: Kemelo Lephadi
Προώθηση: Scènes de la Terre/Martine Dionisio

Παραγωγή: The Dance Factory/Suzette Le Sueur, Interarts Lausanne/Chantal και Jean-Luc Larguier

Συμπαραγωγή: La Biennale de la Danse/Lyon, Théâtre du Rond-Point/Paris, les Théâtres de la Ville de Luxembourg/Luxembourg, Espace des Arts/Chalon-sur-Saône, Théâtres en Dracénie/ Draguignan, la Rampe-Scène conventionnée danse et musique/Echirolles.

Διάρκεια: 70'

Η παράσταση απευθύνεται σε θεατές άνω των 15 ετών.

Φωτό: John Hogg

Ολόκληρο το πρόγραμμα του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας μπορείτε να το δείτε εδώ: 21o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Το πρόγραμμα


Σχετικές ειδήσεις
«Europium» – RootlessRoot: Μια σχεδία για το ασταθές μέλλον της Ευρώπης στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
22.07.2016 11:35
Το πρόγραμμα του 22ου Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας συνεχίζεται την Κυριακή 24 Ιουλίου 2016 με το Europium των Λίντας Καπετανέα & Jozef Fruček / RootlessRoot, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.
Οpus, του Χρήστου Παπαδόπουλου στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
15.07.2016 14:09
Ο νέος και ανερχόμενος χορογράφος Χρήστος Παπαδόπουλος, με την ομάδα του Λέων και Λύκος, παρουσιάζει στις 17 και 18 Ιουλίου 2016 στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, παρουσιάζει την δεύτερη χορογραφική δουλειά του με τίτλο "OPUS".
Ευαγγελία Κολύρα & Άρτεμις Λαμπίρη: Νέοι χορογράφοι στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
14.07.2016 13:17
Το Σάββατο 16 Ιουλίου 2016, στο πλαίσιο του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, θα παρουσιαστούν στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας οι παραστάσεις 10,000 LITRES της ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΚΟΛΥΡΑ και ME ON TOP της ΑΡΤΕΜΙΣ ΛΑΜΠΙΡΗ.
22o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Οι πρώτες παραστάσεις και παράλληλες εκδηλώσεις
08.07.2016 10:38
Την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016 σηκώνει την αυλαία του το 22o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, και καλεί τον κόσμο του χορού και το φιλότεχνο κοινό να παρακολουθήσουν τις 11 παραστάσεις του με τις 8 διεθνείς και ελληνικές ομάδες σύγχρονου χορού και τις 18 παράλληλες διοργανώσεις του.
22o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
06.06.2016 14:07
Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με νέα Καλλιτεχνική διευθύντρια την Κατερίνα Κασιούμη, διοργανώνεται από τις 15 έως τις 26 Ιουλίου 2016, και προσκαλεί το φιλότεχνο κοινό και τον κόσμο του χορού να παρακολουθήσουν το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμά του και να συμμετάσχουν ενεργά στα σεμινάρια και στις παράλληλες εκδηλώσεις του.