Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Idiot-Syncrasy από τους Igor και Moreno στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Idiot-Syncrasy από τους Igor και Moreno στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας φιλοξενεί τους Igor Urzelai και Moreno Solinas, οι οποίοι θα παρουσιάσουν το Idiot-Syncrasy, στις 18 και 19 Ιουλίου στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Οι Igor Urzelai και Moreno Solinas με όχημα την ομάδα τους Igor and Moreno δημιουργούν παραστάσεις με κέντρο το ανθρώπινο σώμα ως φορέα αλλαγών. Αναζητώντας πώς θα αλλάξουν τον κόσμο, και συνειδητοποιώντας ότι αυτό δεν γίνεται με μια παράσταση , κατέληξαν να χορεύουν και να τραγουδούν δοκιμάζοντας πράγματα που χρειάζονται μια εμμονή. Εμπνευσμένοι από την πολυφωνική μουσική της Χώρας των Βάσκων και τους παραδοσιακούς χορούς της Σαρδηνίας, εφαρμόζουν το μοντέλο αυτό της ταυτόχρονης εκτέλεσης στην κίνηση: οι δύο χορευτές είναι καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης συγχρονισμένοι αλλά ο καθένας τους χορεύει «σε άλλο τόνο».

Το Idiot-Syncrasy, είναι ένα έξυπνο ανδρικό ντουέτο με θέμα την αφοσίωση και την επιμονή, ανοιχτό στην ερμηνεία του κάθε θεατή. Μέσα στη διφωνία της διαρκούς κίνησης, οι αλλαγές που προκύπτουν στη δραματουργία φέρνουν στη σκηνή σικελικά και βασκικά τραγούδια a cappella, παιχνίδια με τη βαρύτητα, την ταχύτητα, το φως και το σκοτάδι. Μα κυρίως φέρνουν την εγγύτητα και την ένωση.

Οι Igor Urzelai και Moreno Solinas γνωρίστηκαν το 2006 και από τότε δεν έπαψαν να συνεργάζονται. Σπούδασαν στο London Contemporary Dance School στο The Place και άρχισαν να χορογραφούν στο πλαίσιο της κολεκτίβας BLOOM! και αργότερα της ομάδας τους Igor and Moreno. Στο κέντρο του ενδιαφέροντός τους παραμένει το ανθρώπινο σώμα και η κίνηση ως φορέας αλλαγών, η θεατρική πράξη ως μέσο κάθαρσης και η ανθρώπινη φύση με όλα αυτά που την κάνουν τόσο ξεχωριστή. Το 2015 η χορογραφία τους Idiot-Syncracy επελέγη από το δίκτυο Aerowaves και παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ του δικτύου Spring Forward.

Συντελεστές:

Χορογραφία/Ερμηνεία: Igor Urzelai και Moreno Solinas
Καλλιτεχνική συνεργασία: Simon Ellis
Φωτισμοί: Seth Rook Williams
Ήχος: Alberto Ruiz Soler
Σκηνικά-Kοστούμια: Kasper Hansen
Φωνητική διδασκαλία: Melanie Pappenheim
Εκτέλεση κοστουμιών: Sophie Bellin Hansen
Βοηθός παραγωγής: Sarah Maguire
Μουσική: Φωνητική ερμηνεία αποσπασμάτων από τα έργα: «Procurade’e moderare» (Francesco Ignazio Mannu) «When I’m Sixty-Four» (The Beatles) «Quanto t’ho amato» (Roberto Benigni) «Al Alba» (Luis Eduardo Aute) «Zure Begiek» (Mikel Laboa)

Παραγωγή: Igor & Moreno

Διάρκεια: 60'

Η παράσταση δημιουργήθηκε κατόπιν παραγγελίας του The Place και με χρηματοδότηση από το Arts Council μέσω του προγράμματος Grants for the Arts και με την υποστήριξη των: Yorkshire Dance, Cambridge Junction, Centro per la Scena Contemporanea (Μπασσάνο, Ιταλία), Aerowaves και του BAD Festival (Μπιλμπάο, Ισπανία).

Ευχαριστίες στους: David Harris, Roberto Casarotto, Dantzagunea, Wieke Eringa, El Graner, Keren Kossow, Justyna Latoch, Lola Maury, Laura Ortu, Alicia Otxandategi, SÍN Culturalis Központ, Jitka Tumova, Ann Van den Broek καθώς και σε όλους όσοι μας βοήθησαν.

Η ομάδα Igor and Moreno παρουσιάζει έργο της για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Η παράσταση Idiot-Syncracy έχει επιλεγεί από το διεθνές δίκτυο χορού Aerowaves.

www.igorandmoreno.com
www.facebook.com/igorandmoreno
www.twitter.com/igorandmoreno @igorandmoreno

https://vimeo.com/116876497
https://vimeo.com/118353056

Φωτό: Alicia Clarke

Σχετικές ειδήσεις
«Europium» – RootlessRoot: Μια σχεδία για το ασταθές μέλλον της Ευρώπης στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
22.07.2016 11:35
Το πρόγραμμα του 22ου Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας συνεχίζεται την Κυριακή 24 Ιουλίου 2016 με το Europium των Λίντας Καπετανέα & Jozef Fruček / RootlessRoot, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.
Η φημισμένη ομάδα Candoco Dance Company στο 22o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
20.07.2016 10:58
Η φημισμένη ομάδα Candoco Dance Company θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τα έργα των Aλεξάντερ Γουίτλεϋ και Τόμας Χάουερτ στο 22o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στις 22 και 23 Ιουλίου 2016 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.
22o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Οι πρώτες παραστάσεις και παράλληλες εκδηλώσεις
08.07.2016 10:38
Την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016 σηκώνει την αυλαία του το 22o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, και καλεί τον κόσμο του χορού και το φιλότεχνο κοινό να παρακολουθήσουν τις 11 παραστάσεις του με τις 8 διεθνείς και ελληνικές ομάδες σύγχρονου χορού και τις 18 παράλληλες διοργανώσεις του.
22o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
06.06.2016 14:07
Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με νέα Καλλιτεχνική διευθύντρια την Κατερίνα Κασιούμη, διοργανώνεται από τις 15 έως τις 26 Ιουλίου 2016, και προσκαλεί το φιλότεχνο κοινό και τον κόσμο του χορού να παρακολουθήσουν το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμά του και να συμμετάσχουν ενεργά στα σεμινάρια και στις παράλληλες εκδηλώσεις του.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του 22oυ Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
02.06.2016 17:14
Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ανανεώνει το καλοκαιρινό του ραντεβού με τον κόσμο του σύγχρονου χορού από τις 15 έως τις 26 Ιουλίου 2016, και όπως πάντα έχει προγραμματίσει ένα ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες και σπουδαστές του χορού όσο και σε ερασιτέχνες, αλλά και ανθρώπους που απλά αγαπούν το χορό και την κίνηση.