Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Camrade, what is your visual bond today?: Ομιλία με τη Τζένη Μαρκέτου στο Circuits and Currents

Camrade, what is your visual bond today?: Ομιλία με τη Τζένη Μαρκέτου στο Circuits and Currents

Σε αυτόν τον, με ψηφιακό γνώμονα, κόσμο είμαστε περικυκλωμένοι από τις εικόνες και τα συντρίμμια των οπτικοακουστικών παραγωγών, τα οποία με ιλιγγιώδη ταχύτητα αναδιαρθρώνονται, μεταβάλλονται και διασκορπίζονται και στη συνέχεια ξανά επιταχύνονται στο άπειρο, συντρίβονται και καταρρέουν. Στο δρώμενο «Camrade, what is your visual bond today?», τη Τρίτη 7 Ιουλίου 2015 στο Circuits and Currents, η Τζένη Μαρκέτου θα συζητήσει το πρόσφατο βίντεο έργο της THE CHOIR και το ερευνητικό εικαστικό πρότζεκτ της DIGITAL TRASH που ασχολείται με τις πολιτικές της εκπροσώπησης, την δυναμική του «καταιγισμού» , την εναλλακτική οικονομία των εικόνων, τα μονοπάτια κυκλοφορίας τους στον σύγχρονο κόσμο (της τέχνης), τα κινηματογραφικά δοκίμια και τα όρια της εκπαίδευσης (και στην τέχνη), καθώς και την επίδραση που αυτά έχουν στην πολιτική της αλήθειας και στις στρατηγικές των ντοκιμαντέρ που αφηγούνται την ιστορία και την αναισθησία του πραγματικού στον πολιτισμό μας. Η συζήτηση θα συνοδεύεται από προβολές βίντεο και θα ολοκληρωθεί με μια ανοικτή συζήτηση.

 

Η Τζένη Μαρκέτου, γεννημένη στην Ελλάδα, με έδρα της την Νέα Υόρκη είναι διεπιστημονική καλλιτέχνης, εκπαιδευτικός και εμπνευστής του Media Lounge for College Art Association (CAA), το οποίο λειτουργεί ως ο τόπος για να εξερευνηθούν τα νέα μοντέλα και φαινόμενα σε μια συλλογική καλλιτεχνική εκπαίδευση. Χρησιμοποιώντας βίντεο, φωτογραφία, εγκατάστασεις, δημόσιες παρεμβάσεις με χρήση ίντερνετ και τα ερευνητικά πρότζεκτ ως τόπους για παραγωγή, ευρισκόμενη στην γνώση και τις πρακτικές του να λειτουργούμε από κοινού, έχει δημιουργήσει ένα σύνολο έργων που ανιχνεύει τις συλλογικές ανησυχίες και φοβίες και αποκαλύπτει πράγματα που συνήθως καταπιέζονται. Τα θέματα της εικάζονται το αντίκτυπο της ψηφιοποίησης, του πολέμου και των κινητών μηχανημάτων ως μια μεσολάβηση στον ιστό της κοινωνικής μας ζωής και πώς αυτά διαμορφώνουν την πολιτική της αλήθειας και της οπτικής αναπαράστασης στην τέχνη. Έχει διδάξει στο Cooper Union School of Art στην Ν. Υόρκη και είναι μέρος του διδακτικού προσωπικού στο πανεπιστήμιο Art School at Cal Arts στην Βαλένθια. Έχει εκθέσει τα έργα της σε γκαλερί και μουσεία διεθνώς, συμπεριλαμβανόμενων των Tinguely Museum στο Basel, Haus der Kulturen der Welt στο Βερολίνο, 13th Prague Quadrennial of Performance Design and Space, Art Biennial of Cartegena de Indias, 4Athens Biennial,The Highline, NYC, Reina Sofia National Museum of Contemporary Art, ZKM,KUMU Art Museum, Atrium Museo Basco,EΜΣΤ, New Museum, MoCA, CornerHouse, Centre for Contemporary Art (CCA) Glasgow: και Rincon Projects, Bogota και Nohra Haime Gallery στην Νέα Υόρκη.

 

Με την υποστήριξη του Προγράμματος της DAAD: Συνεργασία με ελληνικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 2014 – 2016 / Συνεργασία της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Μονάχου (ADBK) και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Σχετικές ειδήσεις
Ο Daniel Roy στο Γαλλικό Ινστιτούτο
27.12.2016 17:13
Το Γαλλικό Ινστιτούτο φιλοξενεί τον Danile Roy, ο οποίος θα δώσει μία ομιλία, την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017, στο πλαίσιο του κύκλου Διαχείριση της διαφορετικότητας στο σχολείο. Η ομιλία έχει θέμα Δυσφορία στο σχολείο (ταυτόχρονη μετάφραση).
Η Μπιενάλε της Αθήνας παρουσιάζει το The Meeting Room στη Βαρβάκειο
05.12.2016 12:36
Η Μπιενάλε της Αθήνας ΟΜΟΝΟΙΑ παρουσιάζει το The Meeting Room, μια προέκταση του Πώς οι Συνελεύσεις επανακτούν τη σημασία τους; του διεθνούς συμμετοχικού project της εικαστικού Τζένης Μαρκέτου, στο κτήριο της Βαρβακείου στις 8 - 18 Δεκεμβρίου 2016.
Μπιενάλε της Αθήνας - Ομόνοια: Με τρεις νέες δράσεις το πρόγραμμα του Οκτωβρίου
20.10.2016 17:21
Οι δράσεις του Οκτωβρίου της Μπιενάλε της Αθήνας ξεκινούν με το διεθνές συμμετοχικό project της εικαστικού Τζένης Μαρκέτου, Πώς οι Συνελεύσεις επανακτούν τη σημασία τους;, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στις 21 - 22 Οκτωβρίου 2016. Πρόκειται για Διεθνής Συνέλευση με περισσότερους από 50 συμμετέχοντες και θέματα όπως η κοινωνική πρόνοια, η δημοκρατία, οι δομές, οι δράσεις και οι συμμαχίες, μεταξύ άλλων.
12.10.2016 11:39
Η Μπιενάλε της Αθήνας ΟΜΟΝΟΙΑ παρουσιάζει στην Αθήνα το διεθνές συμμετοχικό project της εικαστικού Τζένης Μαρκέτου, Πώς οι Συνελεύσεις επανακτούν τη σημασία τους;, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στις 21-22 Οκτωβρίου 2016.
Ομιλία του Tim Etchells στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
12.05.2016 15:20
Ο Τιμ Έτσελς, για μία μόνο βραδιά στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, στις 16 Μαΐου, μιλάει για το πρότζεκτ του με αφίσες And For The Rest (Athens), στο πλαίσιο του Fast Forward Festival.