Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Εξομολόγηση Ενός Οικονομικού Δολοφόνου

Εξομολόγηση Ενός Οικονομικού Δολοφόνου
Το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ  του Στέλιου Κούλογλου, από τις 4 Δεκεμβρίου θα προβάλλεται στους κινηματογράφους. Το ντοκιμαντέρ αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλη αίσθηση στο ελληνικό κοινό, καθώς ρίχνει φως στους άγνωστους μηχανισμούς που χρησιμοποιούν αυτοί που κυβερνούν σήμερα τον κόσμο μας..

Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο στο βιβλίο του Τζόν Πέρκινς. Από το 1971 έως το 1981, ο Τζόν Πέρκινς εργάστηκε ως οικονομολόγος στην πολυεθνική εταιρία συμβούλων Chas T.Main. Στην πραγματικότητα, δούλευε για τις μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών ως οικονομικός δολοφόνος, χρησιμοποιώντας ψευδείς οικονομικές αναφορές, εξαγορές, εκβιασμούς, σεξ και φόνους για να εξαπλωθεί η αμερικανική αυτοκρατορία. Όπως είχε ορκιστεί όταν στρατολογήθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση, ο Τζον Πέρκινς κράτησε το στόμα του κλειστό, ώσπου με αφορμή τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, αποφάσισε να εκθέσει δημοσίως την αθέατη πλευρά της αμερικανικής εταιρειοκρατίας, συγγράφοντας το βιβλίο Confessions of an Economic Hit Μan.

Ο Στέλιος Κούλογλου, ως δημοσιογράφος και σκηνοθέτης, κατάφερε να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη με μαεστρία ένα ντοκιμαντέρ – πολιτικό θρίλερ που καθυλώνει τον θεατή με το εκρηκτικό του περιεχόμενο. Μόλις διάβασε το βιβλίο του Τζον Πέρκινς οραματίστηκε ένα φιλμ νουάρ, με διαφθορά και δολοφονίες και κρυφές συναντήσεις των τσακαλιών της CIA σε δωμάτια γεμάτα καπνό. Ο ίδιος δήλωσε: Το μήνυμα των φιλμ νουάρ είναι συχνά απαισιόδοξο.. Αλλά η πλοκή και οι τελευταίες σκηνές της ταινίας, όπου ο πρωταγωνιστής απολογείται για τις πράξεις του μπροστά στο λαό του Ισημερινού, δίνουν μια νότα αισιοδοξίας: σε ένα κόσμο γεμάτο κυνισμό και πολέμους, υπάρχει πάντα χώρος για μετάνοια και ελπίδα.


Ο ίδιος ο Τζον Πέρκινς, σε επιστολή που έστειλε στον Στέλιο Κούλογλου, δήλωσε: Είμαι βαθιά εντυπωσιασμένος. Πρόκεται για ένα πολύ δυνατό και καλοφτιαγμένο φιλμ, που αφηγείται την ιστορία μιας αυτοκρατορίας και τις επιπτώσεις της σε ολόκληρο τον κόσμο με ένα ιδιαίτερο και κατανοητό τρόπο. Σοκαρίστηκα από το μέγεθος της παραγωγής και την αφοσίωσή σου. Με τιμά ιδιαίτερα που ενέπνευσα εσένα και το συνεργείο σου. Είσαι μάστερ!.


Η ταινία έχει ήδη προβληθεί στην Αμερική, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές από σημαντικά έντυπα, όπως οι New York Times.
 

Σχετικές ειδήσεις
Προβολή του ντοκιμαντέρ AsiaQuest στο Booze Cooperativa
07.02.2017 10:37
Ταξίδια και εθελοντισμός αποτυπωμένα σε ένα υπέροχο ντοκιμαντέρ! Το Booze Cooperativa μας προσκαλεί το Σάββατο 4 Μαρτίου 2017, στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ ‘’AsiaQuest : Ταξίδι στην Ανατολή με προορισμό τον άνθρωπο’’.
Solitaire ou Solidaire?: Προβολή ντοκιμαντέρ στο Σινέ Τριανόν
03.06.2016 13:34
Μετά τις δυο προβολές στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το ντοκιμαντέρ “Solitaire ou Solidaire?” (Μόνος ή αλληλέγγυος;) προβάλλεται για πρώτη φορά στην Αθήνα στις 9 Ιουνίου 2016, στις 9 μ.μ. στον κινηματογράφο Τριανόν.
Γεγονότα στη Φώκαια 1914: προβολή στο Ιστορικό Αρχείο του ΠΙΟΠ
08.04.2016 15:32
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς μας προσκαλεί στην προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Γεγονότα στη Φωκαία 1914» (2014 – 51’) των Ανιές Σκλάβου και Στέλιου Τατάκη, την Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016, 19:00, στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, με την παρουσία των σκηνοθετών.
Με τα μάτια ανοιχτά: αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ στην Τεχνόπολη
01.04.2016 10:18
Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και το Exile Room, συνδιοργανώνουν για δεύτερη χρονιά στις 21- 24 Απριλίου 2016 αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Με τα μάτια ανοιχτά» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι.
Προβολές βραβευμένων ντοκιμαντέρ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στο Ιστορικο Αρχείο ΠΙΟΠ
17.03.2016 11:48
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης μας προσκαλεί στις προβολές των βραβευμένων ντοκιμαντέρ με ελεύθερη είσοδο: «Αθανάσιος Χριστόπουλος, ένας λησμονημένος ποιητής» του Σταμάτη Τσαρουχά (2001, 61’) και «Ημερολόγια καταστρώματος, Γιώργος Σεφέρης» του Στέλιου Χαραμπόπουλου (2001, 70’).