Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

1η Συναυλία των Φίλων της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

1η Συναυλία των Φίλων της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Οι Φίλοι της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών έμαθαν steel-drum και μας καλούν στην πρώτη τους συναυλία!

Για ένα βράδυ οι Φίλοι της Στέγης πρωταγωνιστούν και ανεβαίνουν στη σκηνή για να δώσουν την πρώτη τους συναυλία με τη συμμετοχή Βρετανών μουσικών που έρχονται στην Αθήνα αποκλειστικά για αυτήν την εμφάνιση. Μετά από μήνες διασκεδαστικών μαθημάτων steel-drum, οι Φίλοι έχουν γίνει πια εκείνη η μπάντα που θα μας ξεσηκώσει με το ρυθμό της, βάζοντάς μας στο κλίμα του καλοκαιριού.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Προβολή ντοκυμανταίρ
Panomundo: The steelpan movie (10’), Παγκόσμια πρεμιέρα 17 Οκτωβρίου 2014  

Συναυλία
Roaring Lion feat. Hell Yard Steel band (Decca 1940)
Lion Oh  
    
Ed Watso (ICE 1978)  
Sugar Boom Boom

Lord Kitchener with the West African Rhythm Brothers (Melodisc)
Dick Tiger Calypso
 
Συμμετέχουν οι Φίλοι:
Σάββας Αυγουστάτος
Μαρία Θεοχάρη
Κώστας Λιναρδάτος
Επανεινώνδας-Ιωάννης Μπικάκης
& ο δάσκαλός τους Λουδοβίκος Μορώ (Σωματείο «Πανδώρα»)

Μαζί τους οι καλλιτέχνες της μπάντας Realsteel:
Leroy Marcel Clarke  
Joseph Colin Friend
Matthew Ian Gosling
Toussaint Clarke

Ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία τους και την πολύτιμη βοήθειά τους το πολιτιστικό μη κερδοσκοπικό Σωματείο «Πανδώρα» και ιδιαιτέρως τους: Λουδοβίκο Μορώ (μουσικός), Ανδρέα Γεωργιάδη (ζωγράφος) και την Μαρία Κουτσομάλλη (Ιστορικός Τέχνης).

Τι είναι το steel-pan ή steel-drum;

Το steeldrum ή steelpan είναι ένα από τα ελάχιστα ακουστικά όργανα που δημιουργήθηκαν τον 20ο αιώνα. Ξεκίνησε ως ένα συνοδευτικό κρουστό όργανο, από τις φτωχογειτονιές του Τρινιντάντ, και πολύ σύντομα κατέκτησε Αμερική και Ευρώπη. Steel-bands βρίσκονται πλέον σχεδόν παντού στον κόσμο: Ευρώπη, Αφρική, Αυστραλία ακόμη και στην Ιαπωνία. Στην πορεία δημιουργήθηκε μία ολόκληρη οικογένεια οργάνων κάτω από το ίδιο όνομα, που μπορεί όχι μόνο να αναπαράγει μουσική συνοδεία αλλά κυρίως, τη βασική μελωδία. Κατασκευασμένο συχνά από χρησιμοποιημένα βαρέλια, το steel-pan παράγει μελωδίες και ρυθμούς από όλα σχεδόν τα είδη μουσικής, ακόμα και κλασσική . Οι 2 από τις πιο γνωστές ιστοσελίδες αφιερωμένες στο steel-drum είναι οι: when steel talks και pan-jumbie.

Τι είναι το σωματείο «ΠΑΝΔΩΡΑ»;

To πολιτιστικό μη κερδοσκοπικό Σωματείο ΠΑΝΔΩΡΑ δημιουργήθηκε στην Αθήνα με σκοπό την ανάπτυξη του steel-drum στην Ελλάδα, μέσα από τη διδασκαλία αλλά και διοργάνωση συναυλιών. Επικεφαλής της Πανδώρας, είναι ο γάλλος μουσικός Ludovic Moreau, με πολύχρονη εμπειρία στο steel-drum.

Οι Φίλοι της Στέγης μαθαίνουν steel-drum

Οι Φίλοι της Στέγης είναι εγγεγραμμένα μέλη που αποτελούν το πιστό κοινό της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση από τη δεύτερη σεζόν λειτουργίας της, το 2011. Η συμμετοχή τους στα δρώμενα της Στέγης είναι συχνή και πυκνή. Τον Ιούνιο του 2014, η Στέγη οργάνωσε την πρώτη συνέλευση Φίλων στην Κεντρική της Σκηνή , απ’ όπου προέκυψαν ιδέες δράσεων σχεδιασμένων βάσει των προτιμήσεων των ίδιων των Φίλων. Κάποιες από αυτές τις ιδέες υλοποιήθηκαν ήδη με το ξεκίνημα της σεζόν 2014-15, μέσα σ’ αυτές και η εκμάθηση μουσικού οργάνου ώστε οι Φίλοι να κάνουν την πρώτη τους συναυλία πάνω στη σκηνή της Στέγης.

Σχετικές ειδήσεις
Τα «Βρανδεμβούργια» του Μπαχ, από την Καμεράτα στο Μέγαρο Μουσικής
07.02.2017 14:20
Διευρύνοντας τον Κύκλο Παλαιά Μουσική, το Μέγαρο διοργανώνει φέτος ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Η αυλαία ανοίγει τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου στις 8:30 το βράδυ με τη συναυλία των Μουσικών της Καμεράτα–Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, που θα ερμηνεύσουν σε όργανα εποχής υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου ένα από τα πιο αγαπημένα έργα όλων των εποχών, τα Βρανδεμβούργια κοντσέρτα.
Μπετόβεν - Τσαλαχούρης: Ένας συναρπαστικός μουσικός διάλογος στο Μέγαρο Μουσικής
17.01.2017 14:26
Ένας μουσικός διάλογος ανάμεσα στο χτες και το σήμερα με τους μουσικούς της διάσημης πλέον Καμεράτα-ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου συνθέτη Φίλιππου Τσαλαχούρη.
Οι αυλοί του βασιλιά: Συναυλία από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
25.11.2016 13:44
Με τίτλο «Οι αυλοί του βασιλιά» η συναυλία που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου, την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, είναι αφιερωμένη στο μεγαλοπρεπές εκκλησιαστικό όργανο και σε τρία εμβληματικά έργα γραμμένα γι αυτό.
Οι πόλεις της μουσικής - Λειψία: Η εναρκτήρια συναυλία της ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής
30.09.2016 16:07
Η επίσημη έναρξη της καλλιτεχνικής περιόδου 2016-2017 της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών πραγματοποιείται την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη συναυλία «Οι Πόλεις της Μουσικής-Λειψία», η οποία, υπό τη μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, εγκαινιάζει ταυτοχρόνως τον κύριο, φετινό, θεματικό κύκλο του προγραμματισμού της Ορχήστρας με τίτλο «Οι Πόλεις της Μουσικής», ο κύκλος αυτός, θα ταξιδέψει το κοινό, καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, σε εννέα από τα, ιστορικά σημαντικότερα, μουσικά κέντρα του παγκόσμιου χάρτη, επιλέγοντας το συναυλιακό πρόγραμμα να σχετίζεται κάθε φορά με μια πόλη, βάσει λιγότερο ή περισσότερο προφανών συνειρμών.
Η Συναυλία των Φίλων στο Baumstrasse
20.05.2016 13:34
Το BAUMSTRASSE παρουσιάζει τη Κυριακή 29 Μαΐου 2016 μια συναυλία φίλων που ονομάζει: Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ.