Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Γιάννης Σπυρόπουλος 1943-1984: έκθεση στη νέα γκαλερί Ευριπίδη

Γιάννης Σπυρόπουλος 1943-1984: έκθεση στη νέα γκαλερί Ευριπίδη

Η Γκαλερί Ευριπίδη, ο νέος χώρος Τέχνης στο κέντρο της Αθήνας, εγκαινιάζει τη λειτουργία του με την έκθεση ζωγραφικής «Γιάννης Σπυρόπουλος 1943-1984», την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015, στις 20.00.

Η έκθεση αποτελείται από έργα της ιδιωτικής συλλογής του Κωνσταντίνου και της Νάσιας Ευριπίδη και θα συνοδεύεται από την έκδοση καταλόγου βασισμένου στα έργα της αναδρομικής έκθεσης του μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη. Τον κατάλογο προλογίζει η Ιστορικός Τέχνης και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Μαρίνα-Λαμπράκη Πλάκα.Για την έκθεση ζωγραφικής και το έργο του Γιάννη Σπυρόπουλου θα μιλήσει ο Ιστορικός Τέχνης και Σημειολόγος-μέλος της Academia Europaea κ. Χάρης Καμπουρίδης.Η Γκαλερί Ευριπίδη ανοίγει τις πύλες της στην οδό Ηρακλείτου 10 και Σκουφά στο Κολωνάκι φιλοδοξώντας να αποτελέσει ένα νέο σημείο αναφοράς για όσους ενδιαφέρονται για τα εικαστικά και τις Τέχνες. Στους στόχους της, πέραν από την παρουσίαση εκθέσεων ζωγραφικής και γλυπτικής, περιλαμβάνεται η πραγματοποίηση εκδηλώσεων, όπως παρουσιάσεις βιβλίων, διαλέξεις, συναντήσεις γνωριμίας του κοινού με τους καλλιτέχνες και συναφείς πολιτιστικές δραστηριότητες.Η Νάσια και η Ειρήνη Ευριπίδου, οι δημιουργοί της Γκαλερί, εργάστηκαν πάνω στην ιδέα της διαμόρφωσης ενός φιλόξενου χώρου για τους Έλληνες καλλιτέχνες και κυρίως τους νεότερους προκειμένου να αναδείξουν το έργο και την αξία της καλλιτεχνικής τους δημιουργίας. Σε συνεργασία με ανθρώπους του πνεύματος και του πολιτισμού φιλοδοξούν να συμβάλουν δημιουργικά στην προβολή των Ελλήνων καλλιτεχνών εντός και εκτός Ελλάδος, διατηρώντας την ισορροπία ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα και έχοντας ως βασικό γνώμονα ότι η Τέχνη δεν έχει σύνορα.


«Πάντα υπάρχει τόπος για νέες και φιλότιμες προσπάθειες, αρκεί να διακρίνονται από ήθος, σεβασμό και αγάπη σε αυτό που επιλέγει να κάνει ο καθένας» υπογραμμίζει η Νάσια Ευριπίδου, η οποία μαζί με τον σύζυγό της Κωνσταντίνο Ευριπίδη, έχουν κάνει την Τέχνη μέρος τη ζωής τους μέσα από τη συλλογή έργων Τέχνης, που εμπλουτίζουν εδώ και χρόνια.Η νεότερη εκπρόσωπος της οικογένειας, η Ειρήνη Ευριπίδου, τονίζει ότι «Σκοπός μας είναι να αποδείξουμε ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα. Η Ελλάδα της δημιουργίας. Η Ελλάδα της Τέχνης».Η Γκαλερί Ευριπίδη στεγάζεται σε ένα επιβλητικό νεοκλασικό κτήριο στο κέντρο του Κολωνακίου, το οποίο για περισσότερα από 20 χρόνια φιλοξένησε το «Σπίτι της Κύπρου». Σήμερα, μετά από μια ριζική ανακαίνιση, την οποία επιμελήθηκε ο γνωστός αρχιτέκτονας Δημήτρης Ρίζος, το ξεχωριστό αυτό κτήριο μεταμορφώθηκε σε έναν χώρο Τέχνης υψηλής αισθητικής που εκτείνεται σε περισσότερα από 600 τετραγωνικά μέτρα και αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα αναδεικνύοντας με μοναδικό τρόπο την αρχιτεκτονική του χώρου και δίνοντας στην καλλιτεχνική δημιουργία τον πρωταγωνιστικό ρόλο.


Σχετικές ειδήσεις
Fluid Frames: Έκθεση του Τάσου Μισούρα στην γκαλερί Ευριπίδη
11.01.2017 17:05
Η ζωγραφική του Τάσου Μισούρα χαρακτηρίζεται από την πολυσημία των εικόνων και τους αλληγορικούς συμβολισμούς της, που συνυπάρχουν με τρόπο αριστοτεχνικό στη νέα του έκθεση με τίτλο “Fluid Frames” που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017 στις 20.00 στη Γκαλερί Ευριπίδη.
About felicity: έκθεση της Εριέττας Βορδώνη στη Γκαλερί Ευριπίδη
01.11.2016 15:44
Σε μια εποχή μεταβατική, όπου αξίες και αρχές βρίσκονται υπό αμφισβήτηση και όλα τείνουν να επαναπροσδιοριστούν, η καταξιωμένη ζωγράφος και γλύπτρια Εριέττα Βορδώνη αντιδρώντας στην έλλειψη συναισθήματος και αρχών μας υπενθυμίζει την έννοια του ευδαίμονα βίου κατά τον Επίκουρο, μέσα από τη νέα της έκθεση με τίτλο «About felicity» (Περί ευδαιμονίας), που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου στις 20:00 στη Γκαλερί Ευριπίδη.
«somniatus ero»: έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Γκούμα στη γκαλερί Ευριπίδη
15.09.2016 15:29
Η Γκαλερί Ευριπίδη με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του νέου και ταλαντούχου καλλιτέχνη Βασίλη Γκούμα με τίτλο «somniatus ero» την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ.
Ατίθασα νιάτα: ομαδική έκθεση στη γκαλερί Ευριπίδη
02.06.2016 10:48
Ο εικαστικός διάλογος τεσσάρων καλλιτεχνών της γενιάς του ‘90 -Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Μαριάννα Κατσουλίδη, Μάρτιν Ντόνεφ, Κωνσταντίνος Πάτσιος- παρουσιάζεται στη νέα έκθεση με τίτλο «Ατίθασα νιάτα», που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016 στις 20.00 στη Γκαλερί Ευριπίδη.
Kάτι το πολύ
24.02.2016 17:01
Με εκκίνηση την έκθεση και έκδοση ορόσημο του 1984 «Kάτι το Ωραίον» από τους «Φίλους του Αντί», η γκαλερί Elika παρουσιάζει μία ομαδική έκθεση που εξερευνά τα όρια του κιτς στην σύγχρονη τέχνη.