Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Πολιτικές σεξουαλικότητας & Αριστερά: Συζήτηση & Προβολή Ταινίας στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέσβου

Πολιτικές σεξουαλικότητας & Αριστερά: Συζήτηση & Προβολή Ταινίας στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέσβου

Με αφορμή τις εργασίες της αρμόδιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής (με πρόεδρο την κ. Ευτυχία Κουνουγέρη-Μανωλεδάκη, ομότιμη καθηγήτρια της Νομικής Σχολής), με αντικείμενο την κατάρτιση σχεδίου νόμου για την τροποποίηση της νομοθεσίας περί συμφώνου συμβίωσης και για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, σε συνεργασία με το Outview Film Festival, Ημέρες Queer Κινηματογράφου, διοργανώνει Εκδήλωση , με συζήτηση & προβολή ταινίας, την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015 και ώρα 20.00, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέσβου.

 

Η Ελλάδα έχει ήδη εισπράξει την καταδίκη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για τη μη συμπερίληψη των ομόφυλων ζευγαριών στο ισχύον Σύμφωνο, καθώς θεωρείται πως εισάγει διακρίσεις με βάση το φύλο. Το νέο Σύμφωνο Συμβίωσης θα αποτελέσει σημείο-σταθμό για τη γενικότερη αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου, που παραμένει αναλλοίωτο ως τις μέρες μας από την τελευταία μεταρρύθμισή του το 1983. Το προς κατάθεση σχέδιο νόμου αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι τον Ιούλιο του 2015, και πρόκειται να επιβεβαιώσει για ακόμα μια φορά την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναγνώριση του δικαιώματος των ομόφυλων ζευγαριών στον πολιτικό γάμο.

 

Στο πλαίσιο αυτό, την Κυριακή 7 Ιουνίου και ώρα 20.00, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέσβου θα προβληθεί το τρομερά επίκαιρο ντοκιμαντέρValentine Road”, της Marta Cunningham (ΗΠΑ, 2013). Το 2008 στην Καλιφόρνια, ο 15χρονος Μπράντον Μακ Ινερνι πυροβόλησε εν ψυχρώ μες στην τάξη το συμμαθητή του, Λάρι Κινγκ, επειδή ο τελευταίος του αποκάλυψε πως θα ’θελε να γίνει ο Βαλεντίνος του. Το σοκαριστικό «Valentine Road» διερευνά τα πραγματικά αίτια της τραγωδίας, αποκαλύπτοντας την ομοφοβία, το σεξισμό, το ρατσισμό και το σχολικό εκφοβισμό (bullying) που κυριαρχούν στην Αμερικάνικη καθημερινότητα, και ξεμπροστιάζει ένα δικαστικό σύστημα που στέκεται ανίκανο να τα αντιμετωπίσει… Η προβολή του αποκτά, λοιπόν, βαρύνουσα σημασία, με φόντο τη δραματική δική μας ιστορία του Βαγγέλη Γιακουμάκη και τα πάμπολλα  καθημερινά περιστατικά ομοφοβικής και τρανσφοβικής βίας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

 

Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση, με θέμα “Πολιτικές σεξουαλικότητας & Αριστερά”: η Μαρία Cyber, καλλιτεχνική διευθύντρια και διοργανώτρια του Outview Film Festival (στο οποίο φέτος για πρώτη φορά παραβρέθηκαν μέλη της Κυβέρνησης και της Βουλής: συγκεκριμένα, η κ. Θεανώ Φωτίου, Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Δικαιοσύνης, και η κ. Βασιλική Κατριβάνου, βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ) και ο Αντώνης Σιγάλας, ΛΟΑΤK ακτιβιστής και μέλος του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ θα μας μιλήσουν για τους αγώνες και τα ζητήματα που έχουν ανοίξει μέσα στο ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα, και για το πώς οι διεκδικήσεις αυτές συνδέονται με την Αριστερά.

 

Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και το Outview Film Festival στέκονται εδώ και χρόνια αλληλέγγυα στις διεκδικήσεις των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και συλλογικοτήτων, και παλεύουν ενεργά για την άρση των διακρίσεων λόγω φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού και ενάντια στο ρατσισμό που πηγάζει από αυτές.

Σχετικές ειδήσεις
Συζήτηση για το Λύκειο Επιδαύρου στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ
17.01.2017 15:26
Λύκειο Επιδαύρου: Ένα παγκόσμιο φυτώριο για την τέχνη του ηθοποιού, στον τόπο της Αργολίδας. Μια συζήτηση  με τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, και την Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Σύμβουλο εκπαιδευτικών θεμάτων του Φεστιβάλ.
Ανοιχτή Συζήτηση για τον Μπρεχτ στο Ρομάντσο
09.01.2017 16:45
Με αφορμή τη συμπλήρωση εξήντα χρόνων από τον θάνατο του Γερμανού δραματουργού, ποιητή και διανοητή Μπέρτολτ Μπρεχτ, η Robin4Arts διοργανώνει στο Ρομάντσο Ανοιχτή Συζήτηση στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Ημέρες Μπρεχτ στην Αθήνα».
Τι Φεστιβάλ θέλουμε;: συζήτηση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών
09.06.2016 14:50
Το Φεστιβάλ Αθηνών μας προσκαλεί σε μία συζήτηση με τίτλο Τι Φεστιβάλ θέλουμε; την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016, στον Κήπο της Πειραιώς 260.
Ουτοπία 500: Συζήτηση και συναυλία στη Στέγη
11.05.2016 17:17
Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μας προσκαλεί στη συζήτηση με τίτλο Ουτοπία 500, στο πλαίσιο του κύκλου Λέξεις και Σκέψεις, την οποία θα ακολουθήσει συναυλία, με τους Τάνια Σικελιανού και Θωμά Πουλιάση, οι οποίοι θα παρουσιάσουν το La lontananza nostalgica utopica futura του Luigi Nono.
Η κατάθλιψη στη ζωή και την τέχνη: συζήτηση στο Megaron Plus
11.03.2016 13:00
Το Megaron Plus διοργανώνει τη συζήτηση «Η κατάθλιψη στη ζωή και την τέχνη», την Τρίτη 15 Μαρτίου στις 7 το βράδυ, στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο» (Brain Awareness Week) και του επιτυχημένου Kύκλου «Η επιστήμη στη ζωή μας» (επιμέλεια: Ηλίας Κούβελας, ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών).