Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017
Το μονοπάτι των αρωμάτων - Cristina Caboni: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015 15:48
Το μονοπάτι των αρωμάτων - Cristina Caboni: Κριτική βιβλίου

"Το μονοπάτι των αρωμάτων" είναι μία από τις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες των εκδόσεων Ψυχογιός, μια επιλογή που προσωπικά με ξάφνιασε ιδιαίτερα, καθότι η συγγραφέας του είναι Ιταλίδα.

Και παρά που η λογοτεχνία της γειτονικής μας χώρας -ίσως και συγγενής μας σε πολλά σημεία- έχει επιδείξει ιδιαίτερα ενδιαφέροντα δείγματα γραφής, ειδικά τα τελευταία χρόνια, δεν θα λέγαμε πως βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των εκδοτικών. Όπως και να ΄χει, και όσον αφορά το συγκεκριμένο βιβλίο, οφείλω να ομολογήσω πως αφηγείται μια πολύπλευρη και ιδιαίτερα τρυφερή ιστορία, μια ιστορία που έχει πολλά μηνύματα να περάσει και που κρύβει μέσα της αλήθειες οι οποίες, έστω και μέσα από ένα πλαίσιο υπερβολής κάποιες φορές, παραμένουν αληθινές στο σύνολό τους.

Η Έλενα είναι μια γυναίκα που στα είκοσι έξι της χρόνια έχει αναγκαστεί να σηκώσει πολύ μεγάλα βάρη στις πλάτες της. Έχει ένα μοναδικό χάρισμα, που στην αρχή της ζωής της αρνιόταν να αποδεχτεί, το οποίο της επιτρέπει να ξεχωρίζει, να ανακαλύπτει, αλλά και να συνδυάζει μυρωδιές δημιουργώντας μοναδικά αρώματα. Και μπορεί το δώρο αυτό που της χάρισε ο Θεός να μην φαντάζει και τόσο σπουδαίο, είναι όμως εκείνο που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη ζωή της, που θα την οδηγήσει σε μονοπάτια που θα αλλάξουν την ίδια και την καθημερινότητά της και, τελικά, θα την βοηθήσουν να βρει τη δικιά της ευτυχία και να επουλώσει τις πληγές ενός παρελθόντος που χάραξαν βαθιά μέσα της οι ίδιοι οι γονείς της, αλλά και ο άντρας με τον οποίο επέλεξε να μοιραστεί τη ζωή της και την πρόδωσε. Μια προδοσία που θα την οδηγήσει στη Φλωρεντία, στο σπίτι της γιαγιάς της, μαθαίνοντας την τέχνη που θα την αλλάξει.

Η συγγραφέας έχει σκιαγραφήσει πολύ όμορφα την Έλενα και έχει χτίσει ένα ισχυρό υπόβαθρο στο παρελθόν της, πάνω στο οποίο καλείται να φτιάξει το μέλλον της. Η Έλενα είναι μια γυναίκα που παρά την δύναμη που κρύβει μέσα της, έχει μεγαλώσει μέσα στην συναισθηματική ανασφάλεια, τον πόνο, την απόρριψη και την προδοσία. Ο πατέρας της την αντιμετώπιζε ανέκαθεν σαν ένα λάθος στη ζωή του, η μητέρα της την εγκατέλειψε και ο άντρας της πρόδωσε την εμπιστοσύνη της. Κλεισμένη στον εαυτό της, θα προσπαθήσει να αρχίσει από το μηδέν και καθοριστικό ρόλο στο να το πετύχει αυτό θα παίξει η γιαγιά της, ένας υπέροχος άνθρωπος, μια προσωπικότητα σύμβολο που υμνεί την αγάπη, την πίστη στους ανθρώπους αλλά και στην ίδια τη ζωή που πάντα δίνει ευκαιρίες, αρκεί να είσαι πρόθυμος να τις αρπάξεις και να τις εκμεταλλευτείς ώστε να φέρεις το χαμόγελο στα χείλη σου και την ελπίδα στην καρδιά σου.

Το μυθιστόρημα είναι καλογραμμένο και η γλώσσα που χρησιμοποιεί η συγγραφέας είναι απλή, άμεση και σύγχρονη, όπως και η ιστορία που αφηγείται, μια ιστορία που θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να ζήσει ο καθένας από εμάς. Ταξιδεύοντάς μας σε μοναδικές πόλεις με υπέροχη ιστορία, όπως είναι η Φλωρεντία και το Παρίσι, μας αφηγείται το οδοιπορικό ενός ανθρώπου προς την αυτογνωσία, την συγχώρεση και την αποδοχή, μα πάνω απ' όλα στην θέλησή του να ξαναρχίσει να ζει, όχι αρνούμενος τα λάθη του, αλλά μαθαίνοντας μέσα από αυτά, και όχι αποδεχόμενος τα λάθη των άλλων που με το έτσι θέλω του τα επέβαλλαν ως βιώματα. Οι περιγραφές είναι τόσο ζωντανές που πολλές φορές αισθάνεσαι πως ταξιδεύεις μαζί με την Έλενα, ενώ σχεδόν μπορείς να μυρίσεις τα αρώματά της που σαν να κρύβουν μέσα τους όλες τις αλήθειες του κόσμου.

Συνοψίζοντας, "Το μονοπάτι των αρωμάτων" είναι ένα μυθιστόρημα στο οποίο, ναι μεν μπορούμε να διακρίνουμε κάποιες υπερβολές, χωρίς ωστόσο αυτές να γίνονται ενοχλητικές. Εικόνες, συναισθήματα και αρώματα, ζωντανεύουν μέσα από τις σελίδες της Caboni και εμείς, θέλοντας και μη, γινόμαστε μέρος της ιστορίας αυτής που με τον πιο απλό τρόπο, μιλάει για τα σπουδαιότερα πράγματα που μπορεί κάθε άνθρωπος να βιώσει σε αυτή τη ζωή. Η πίστη στον εαυτό μας, η επιθυμία μας να αλλάξουμε, η δύναμη ψυχής που ο καθένας μας κρύβει μέσα του, είναι μόνο μερικά από αυτά, ενώ η αγάπη, η φιλία και ο έρωτας, βρίσκονται πάντα στο προσκήνιο προκαλώντας μας να τα αποδεχτούμε και να τα κάνουμε μέρος του όλου μας.Μια τρυφερή, ανθρώπινη ιστορία, δοσμένη με χιούμορ, αλήθεια και τρυφερότητα, που δεν γίνεται να μην σε αγγίξει.Το βιβλίο της Cristina Caboni, Το μονοπάτι των αρωμάτων, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.


Εκτύπωση
Περισσότερα
Οι άνεμοι του χρόνου - Ελένη Τσαμαδού: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 13:53
Τα ιστορικά μυθιστορήματα δεν είναι από τα πλέον αγαπημένα μου, ωστόσο αναγνωρίζω την δυσκολία που έχουν κατά την συγγραφή τους. Δεν είναι εύκολο για έναν δημιουργό, να γράψει ένα βιβλίο το οποίο θα παντρεύει άρτια, διατηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες, ανάμεσα στην Ιστορία και την μυθιστορία.
Μπελγκρέιβια - Julian Fellowes: Κριτική βιβλίου
06.02.2017 10:06
Ο Julian Fellowes είναι γνωστός σεναριογράφος και συγγραφέας, με μας τους Έλληνες να τον γνωρίζουμε κυρίως με την πρώτη του ιδιότητα, και αυτό εξαιτίας της προβολής της πολύ επιτυχημένης του σειράς, "Ο Πύργος του Ντάουντον", στη χώρα μας. Πλέον, έφτασε η ώρα να τον γνωρίσουμε και  με τη δεύτερη, και αυτό χάρη στο βιβλίο του "Μπελγκρέιβια", το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, οι οποίες έχουν κάνει εντυπωσιακό άνοιγμα στη ξένη λογοτεχνία, αλλά και πολύ προσεγμένες και σπουδαίες συνάμα επιλογές. Είναι, λοιπόν, το εν λόγω βιβλίο, που βρίθει από πάθη, έρωτας, σκοτεινά μυστικά, μισαλλοδοξίες και κοινωνικές διακρίσεις, ένα ακόμα αριστούργημα;
Το νέο όνομα - Έλενα Φερράντε: Κριτική βιβλίου
30.01.2017 10:36
Έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε για το δεύτερο βιβλίο μιας από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές βιβλίων του 2016, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, για μια ακόμη φορά από τις εκδόσεις Πατάκη, που έχουν το δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο να κάνουν τη διαφορά.
Η κόρη της Αυστραλίας - Harmony Verna: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 15:57
Υπάρχουν βιβλία τα οποία είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν στους αναγνώστες τους δυνατές συγκινήσεις, ταξιδεύοντάς τους σε αλλοτινούς τόπους και καιρούς, συστήνοντάς τους ήρωες που δεν γίνεται να μην αγαπήσουν, και μοιράζοντας μαζί τους ιστορίες αγάπης που μοναδικός τους σκοπός είναι να μείνουν αλησμόνητες, να μην σβηστούν ποτέ από την καρδιά και το μυαλό όσων τις βιώσουν. Μια τέτοια ιστορία είναι και "Η κόρη της Αυστραλίας". Είναι όμως μόνο όλα τα παραπάνω; Αν με ρωτάτε, τότε σας απαντάω με το χέρι στην καρδιά πως όχι, το βιβλίο αυτό είναι πολλά περισσότερα γιατί όχι μόνο μας χαρίζει απλόχερα όσα προαναφέρθηκαν, αλλά γιατί το κάνει με τρόπο αληθινό, ρεαλιστικό και απόλυτα ειλικρινή.
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.