Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Ο Άμλετ στο θέατρο και τον κινηματογράφο: σεμινάριο στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Ο Άμλετ στο θέατρο και τον κινηματογράφο: σεμινάριο στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων παρουσιάζει το σεμινάριο Ο Άμλετ στο θέατρο και τον κινηματογράφο: η σχέση εξαχρειωμένου θρόνου και εξαρθρωμένου χρόνου, στις 16, 23 και 30 Μαΐου 2015, με εισηγητές τον Νίκο Σαραφιανό και τον Θανάση Λάγιο.


Ο Άμλετ στο θέατρο και τον κινηματογράφο: η σχέση εξαχρειωμένου θρόνου και εξαρθρωμένου χρόνου είναι ένα σεμινάριο 9 ωρών με θέμα τον Άμλετ του W. Shakespeare και την κινηματογραφική του μεταφορά Hamlet 2000 από τον M. Almereyda, με εισηγητές τον Νίκο Σαραφιανό και τον Θανάση Λάγιο.

Άξονας του σεμιναρίου είναι αφενός η συζήτηση σχετικά με τη δραματουργική και καλλιτεχνική απόδοση της κλασικής σαιξπηρικής τραγωδίας με σύγχρονους όρους, που άπτονται της διαμάχης περί μοντέρνας και μετα-μοντέρνας καλλιτεχνικής δημιουργίας, και αφετέρου η απόπειρα διατύπωσης και διερεύνησης ερωτημάτων αναφορικά με τη σχέση και την ερμηνεία του Άμλετ από φιλοσοφική, πολιτική και ψυχαναλυτική σκοπιά, σε μια συγκυρία όπου το ερώτημα to be or not to be? αντηχεί και πάλι δυνατά, επιβεβαιώνοντας την αμλετική διαπίστωση ότι the time is out of joint και τα φαντάσματα επανέρχονται…

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σκηνογράφους, φωτιστές, θεατρολόγους ή ανθρώπους που είναι φίλοι της τέχνης, σπουδαστές θεατρικών σχολών, φοιτητές με αντίστοιχα ενδιαφέροντα, φιλαναγνώστες και εν γένει ερευνητές.

Για τον Θανάση Λάγιο

Ο Θανάσης Λάγιος είναι δρ. φιλοσοφίας του τομέα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου και έχει διδάξει σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Από τις εκδόσεις futura κυκλοφορεί το βιβλίο του Stirner, Nietzsche, Foucault. Ο θάνατος του Θεού και το τέλος του Ανθρώπου.

Για τον Νίκο Σαραφιανό

Ο Νίκος Σαραφιανός σπούδασε Ελληνική Φιλολογία (Φιλοσοφική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών). Είναι υποψήφιος διδάκτορας της φιλοσοφίας του κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και καθηγητής του μαθήματος της ιστορίας της νέας ελληνικής λογοτεχνίας σε δραματικές σχολές («Θεατρική Τέχνη», «Διομήδης Φωτιάδης»). Αρθρογράφος και μουσικοκριτικός σε περιοδικά και ιστοσελίδες. Έχει λάβει μέρος ως ομιλητής σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και σεμινάρια και έχει συγγράψει τα κείμενα της πολυμεσικής παράστασης Σε κύκλους/In circles (μουσική: Ηλίας Κοτζιάς, βίντεο: Όλγα Χαλκίδου) που παίχτηκε στο ΚΕΤ, τον Οκτώβριο του 2013 και στις πολιτιστικές Τετάρτες του ΕΜΠ, τον Νοέμβριο του 2014. Τον Οκτώβριο του 2014, ανέβηκε στο Λονδίνο, στο χώρο 47/49, από τους Alight theatre collective το έργο του Daddies don’t cry (σκηνοθεσία, μετατροπή του κειμένου σε θεατρικό έργο στα αγγλικά, Μαργαρίτα Πήτα).

Σχετικές ειδήσεις
Σεμινάριο δημιουργικής γραφής με τον Βασίλη Αλεξάκη στο ΚΕΤ
17.02.2017 17:23
Μετά την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου Το Κλαρινέτο, ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης επιστρέφει στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων για ένα νέο κύκλο σεμιναρίων δημιουργικής γραφής που θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 30 Mαρτίου μέχρι την Πέμπτη 6 Απριλίου.
Σεμινάριο δημιουργικής γραφής με τον Βασίλη Αλεξάκη στο ΚΕΤ
23.01.2017 12:18
Μετά την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου Το Κλαρινέτο, ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης επιστρέφει στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων για ένα νέο κύκλο σεμιναρίων δημιουργικής γραφής που θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 30 Mαρτίου μέχρι την Πέμπτη 6 Απριλίου.
Νέο Σεμινάριο/Εργαστήριο συγγραφής σεναρίου από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος
23.08.2016 13:39
Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος προσφέρει ένα επιπλέον σεμινάριο που θα λάβει χώρα στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου 2016 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, για όσους δεν πρόλαβαν να το παρακολουθήσουν τις δυο προηγούμενες φορές.
Θερινό σεμινάριο Σκηνοθεσίας και Υποκριτικής στον Κινηματογράφο στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
24.06.2016 14:52
Το Σχολείο του Σινεμά παρουσιάζει το σεμινάριο Από την Θεατρική στην Κινηματογραφική Υποκριτική στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης από 11 έως 29 Ιουλίου 2016.
Η Δήμητρα Κονδυλάκη συνομιλεί με τον Βασίλη Νούλα στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
03.03.2016 17:02
Η Δήμητρα Κονδυλάκη συνομιλεί με συγγραφείς και καλλιτέχνες του θεάτρου για τη σύγχρονη δραματουργία και για τη θέση της πόλης στο σημερινό θέατρο. Στην τρίτη αυτή συζήτηση, συνομιλητής της θα είναι ο σκηνοθέτης, θεατρολόγος και συγγραφέας, Βασίλης Νούλας.