Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Πρεσβεία της Ρουμανίας στην Αθήνα, παρουσιάζουν την έκθεση ζωγραφικής «Σύγχρονος Πρωτογονισμός» του εικαστικού Gabriel Grama (Γκάμπριελ Γκράμα) από 21 έως 30 Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα».

Στην έκθεση παρουσιάζονται πενήντα (50) περίπου έργα ζωγραφικής, τα οποία δημιούργησε ο καλλιτέχνης τα τελευταία 15 χρόνια (κατά τη διάρκεια των οποίων ζει και εργάζεται στην Αθήνα). Στις δημιουργίες του υπάρχουν επιρροές από το βαλκανικό και κυρίως το ρουμανικό φολκλόρ, από τη λαϊκή τέχνη της Ανατολής και της βόρειας Αφρικής, ενώ συνδυάζονται γραφιστικά στοιχεία, αλλά και έντονοι διακοσμητικοί χρωματισμοί που, άλλωστε, χαρακτηρίζουν τον εικαστικό. Επίσης, πολλοί αυτοματισμοί και τρόποι έκφρασης που αναγνωρίζονται στους πίνακές του προέρχονται από τη Βυζαντινή Τέχνη της αγιογραφίας.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Ήρα Παπαποστόλου, Κριτικός και Ιστορικός Τέχνης, η οποία γράφει για τον Gabriel Grama μεταξύ άλλων:

«… Φόρμες που παραπέμπουν στη γλυπτική, έντονα χρώματα που έρχονται κόντρα το ένα στο άλλο (με σημαντική την παρουσία του πράσινου και του κόκκινου που χρησιμοποιούνται πολύ στη Ρουμανία) , σχήματα που παραπέμπουν στην γραμμικότητα της βυζαντινής αγιογραφίας αλλά και σε γραφές όπως η ιαπωνική ή η αραβική, στυλιζαρισμένες μορφές σε κίνηση, είναι οι εικόνες που συναντά ο θεατής που στέκεται μπροστά στα έργα του ζωγράφου. Άλλοτε ο άνθρωπός του υποφέρει από τον πολιτισμό που ο ίδιος έχει φτιάξει και άλλοτε χορεύει απελευθερωμένος από αυτόν, με τις χρωματιστές φούντες, τα κρόσσια και τα σκουλαρίκια που συναντάμε σε πολλά έθιμα…Τελικά, πίσω από την τεχνολογία και τον ασφυκτικό κόσμο του σήμερα, ο άνθρωπος του Gabriel Grama, παρά την εξέλιξή του, έχει τα ίδια αρχέγονα ένστικτα και τις ίδιες ανάγκες, ανεξάρτητα από τον τόπο καταγωγής του, με αποτέλεσμα να γίνεται και ο ίδιος ένα οικουμενικό σύμβολο.»

Ο Gabriel Grama ξεκίνησε τις καλλιτεχνικές σπουδές του στην ηλικία των 13 χρόνων, όταν ακολούθησε για 4 χρόνια τα μαθήματα γλυπτικής και σχεδίου στο Καλλιτεχνικό Λύκειο “Victor Brauner”, στην γενέτειρά του πόλη Πιάτρα Νεάμτς, στη Ρουμανία.  Στη συνέχεια σπούδασε για άλλα 5 χρόνια γλυπτική στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών “George Enescu”, κοντά στον καθηγητή Ilie Bostan. 


Τα τελευταία 15 χρόνια ζει και εργάζεται ως καλλιτέχνης και καθηγητής εικαστικών στην Αθήνα. Είναι μέλος του Επιμελητήριου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας από το 2008 και έχει πραγματοποιήσει 4 ατομικές εκθέσεις σε συνεργασία με τη D.D. Gallery Αθήνα, την Πρεσβεία της Ρουμανίας και το Δήμο Αθηναίων.  Έχει συμμετέχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, καθώς και σε τρία Διεθνή Συμπόσια Γλυπτικής, όπου φιλοτέχνησε μνημειακά έργα σε πέτρα. Τέλος, έλαβε μέρος και σε άλλα δύο Διεθνή Συμπόσια Ζωγραφικής, στην Ρουμανία και την Ινδία.