Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Αφιέρωμα στον Pierre Boulez στο Ωδείο Αθηνών

Αφιέρωμα στον Pierre Boulez στο Ωδείο Αθηνών

Με αφορμή τον διεθνή εορτασμό για τα ενενήντα χρόνια του διάσημου Γάλλου συνθέτη Pierre Boulez, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Ωδείο Αθηνών και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης συνδιοργανώνουν στην Αθήνα την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015 συναυλία σύγχρονης μουσικής με το «Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίων», γνωστό μέχρι σήμερα ως «Σύνολο Φεστιβάλ των Παξών».

           

Μετά τις δύο πρώτες συναυλίες που έλαβαν χώρα στις 11 Ιανουαρίου 2015 με την πανελλήνια πρώτη πλήρη παρουσίαση του εμβληματικού έργου του Pierre Boulez Le marteau sans maître και στις 17 Φεβρουαρίου με έργα Γάλλων συνθετών του 20ού και του 21ου αιώνα, υπό τη διεύθυνση του διάσημου Γάλλου αρχιμουσικού Pierre-André Valade, ακολουθεί η τρίτη συναυλία που θα κλείσει και τον κύκλο αυτό στο Ωδείο Αθηνών στις 26 Μαρτίου με έργα συνθετών που έχουν έμμεση σχέση με τον Boulez. Αφετηρία του προγράμματος είναι ο Ravel και ο μαθητής του Ριάδης, εκπρόσωπος μεν της ελληνικής εθνικής σχολής, αλλά και μέγας θαυμαστής της γαλλικής μουσικής και τέχνης γενικότερα. Στο μέσο του προγράμματος αφενός ο Γερμανός Zender και η μελοποίηση που πραγματοποίησε σε δύο rondel του Γάλλου ποιητή Mallarmé, και αφετέρου ο Ξενάκης, μια εξέχουσα προσωπικότητα της μουσικής αλλά κυρίως της γαλλικής πραγματικότητας τόσο στις τέχνες όσο και στις επιστήμες. Το αφιέρωμα κλείνει με δύο κορυφαίους σύγχρονους Γάλλους συνθέτες: τον Murail, από τους πρωτοπόρους του σπεκτραλισμού και τον Manoury, από τους πιο πολύγραφους συνθέτες ηλεκτρονικής μουσικής.

           

Το Σύνολο Φεστιβάλ Ιονίου, που απαρτίζουν οι μουσικοί: Φαίδων Μηλιάδης (βιολί), Θανάσης Σουργκούνης (βιόλα), Μαρία Ανισέγκου (τσέλο), Ναυσικά Τσάρα (φλάουτο), Κώστας Τζέκος (κλαρινέτο), Θεόδωρος Μιλκόβ (κρουστά), Στέφανος Νάσος (πιάνο) θα συνοδεύσει και πάλι η έμπειρη στη σύγχρονη μουσική Αγγελική Καθαρίου.

           

Την συναυλία που ξεκινάει στις 20.30, θα πλαισιώσει η έκθεση «Από τον Camille Saint-Saëns στον Pierre Boulez. Εκατό χρόνια γαλλικής μουσικής παρουσίας στην Ελλάδα», με υλικό από τα αρχεία του Ωδείου Αθηνών και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, μια έκθεση που εικονογραφεί την γαλλική μουσική παρουσία στην Ελλάδα από το 1920 μέχρι τις μέρες μας (εγκαίνια: 19.30).

Σχετικές ειδήσεις
Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη: Συναυλία - αφιέρωμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
23.01.2017 12:52
Μια ιστορική παράσταση αφιέρωμα στον χορωδιακό Μίκη Θεοδωράκη θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη Δευτέρα 6 και την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κου Προκόπη Παυλόπουλου.
Ο Μπρεχτ και οι μουσικοί του: συναυλία της ΚΟΑ στον Κήπο του Μεγάρου
13.09.2016 14:48
Ο επίλογος των φετινών συναυλιών κλασικής μουσικής στον Κήπο ανήκει στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η οποία, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατο του Μπέρτολτ Μπρεχτ (1898-1956), ετοίμασε για την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου (ώρα έναρξης 20:30) το αφιέρωμα «Ο Μπρεχτ και οι μουσικοί του» που επικεντρώνεται στον Κουρτ Βάιλ (1900-1950) και στον Χανς Άισλερ (1898-1962), τους δύο μεγάλους συνθέτες με τους οποίους συνεργάστηκε στενά ο σπουδαίος γερμανός δραματουργός και σκηνοθέτης.
Μια συναυλία - γιορτή από τα Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ στο Ηρώδειο
31.05.2016 16:22
Τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών θα μας χαρίσουν μία συναυλία, με αφορμή και την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.
Τραγούδια της Άνοιξης: Συναυλία των «Μικρών Μουσικών» στο Ωδείο Αθηνών
11.05.2016 11:50
Την ετήσια συναυλία της Χορωδίας τους θα πραγματοποιήσουν οι «Μικροί Μουσικοί», το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 στις 7μμ, στην αίθουσα Άρης Γαρουφαλής του Ωδείου Αθηνών.
Μουσικοί συσχετισμοί: Ρεσιτάλ του Άρη Γραικούση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
31.03.2016 17:01
Ο πιανίστας Άρης Γραικούσης στις 14 Μαΐου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Σύλλογος οι φίλοι της μουσικής - Mεγάλη Bιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» και ώρα 20:30, παρουσιάζει ένα ρεσιτάλ αντιθέσεων και εναλλαγών, με διαχρονικά "κλασσικά" κομμάτια και επιλεγμένα τραγούδια, με τίτλο «Μουσικοί Συσχετισμοί».