Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Ημερίδα «Dourgouti Island Hotel» στο Athenaeum InterContinental Athens

Ημερίδα «Dourgouti Island Hotel» στο Athenaeum InterContinental Athens

Τις εμπειρίες τους από την ενασχόληση τους με το «νησί των θησαυρών», το «Dourgouti Island Hotel» θα παρουσιάσουν φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου, του Χαροκόπειου και του Πανεπιστημίου Πειραιώς σε ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Μαρτίου στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Athenaeum InterContinental Athens στις 18.00 μμ.


Πρόκειται για την παρουσίαση – χαρτογράφηση των εμπειριών, των εντυπώσεων και των ερευνητικών προτάσεων 16 φοιτητών –από τις περίπου 300 φοιτητικές εργασίες που έχουν παραχθεί συνολικά για τη γειτονιά του Δουργουτίου τον τελευταίο χρόνο– που «είδαν» τη γειτονιά από τη σκοπιά των Κοινωνικών Επιστημών, της Δημοσιογραφίας, της Γεωγραφίας, της Πολιτικής γης και κατοικίας και του Τουρισμού.  Στόχος της παρουσίασης αυτής είναι ένας γόνιμος διεπιστημονικός διάλογος μεταξύ φοιτητών και γειτονιάς, καθώς και όσων ενδιαφέρονται να γνωρίσουν μια ήδη γόνιμη συνεργασία γειτονιάς και ακαδημαϊκής κοινότητας που βρίσκεται σε εξέλιξη στη περιοχή, στο πλαίσιο του Dourgouti Island Hotel Project.


Το Dourgouti Island Hotel Project αποτελεί μια εφαρμογή του «UrbanDig για γειτονιές» και φιλοδοξεί να συλλέξει και να αναδείξει το πλούσιο πολιτισμικό & κοινωνικό κεφάλαιο της περιοχής των προσφυγικών πολυκατοικιών του Νέου Κόσμου μέσα από συλλογικές πολιτισμικές και ερευνητικές δράσεις και με την ταυτόχρονη δημιουργία ενός τοπικού οριζόντιου δια-τομεακό δικτύου διαχείρισης του κεφαλαίου αυτού.


Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί πρωτοβουλία της ομάδας παραστατικών τεχνών «όχι παίζουμε» καθώς αφορμή της διαδικασίας είναι το ζητούμενο συλλογικής έρευνας που θα εμπνεύσει μια παράσταση για τη γειτονιά στους δρόμους της τον Οκτώβριο του 2015.
 

Την εκδήλωση θα ανοίξουν έξι φοιτητές – συνεργάτες του Dourgouti Island Hotel και θα ακολουθήσουν δύο ακόμη panels ομιλητών, από το Τμήμα Δημοσιογραφίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το MBA Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πειραιώς αντίστοιχα. Τις συζητήσεις θα συντονίσουν οι καθηγητές: Γεωργία Ζούνη (Πανεπιστήμιο Πειραιώς), Νίκος Λέανδρος (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Νίκος Μπακουνάκης (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και Χρίστος Χαλκιάς (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο).


Η ημερίδα απευθύνεται σε ακαδημαϊκούς, φοιτητές, κατοίκους της γειτονιάς καθώς και το ευρύτερο κοινό φιλοδοξώντας να παρουσιάσει το πώς ένα πανεπιστήμιο χτίζει γέφυρες με μια γειτονιά, αλλά και το πώς μια γειτονιά ενεργοποιεί ομάδες ερευνητών και μπορεί να εμπνεύσει ενδιαφέρουσες δουλειές.


Λίγα λόγια για το Δουργούτι:

Το Δουργούτι μοιάζει με νησί άγονης γραμμής κοντά στο κέντρο της Αθήνας, που έχει την δική του ιστορία, κοινωνία, πολεοδομία, ρυθμό, χρώμα, ησυχία σε σχέση με τη γύρω πολύβουη «ακτογραμμή»: Τραμ, λεωφόρος Λαγουμιτζή και η όλο και πιο κοσμοπολίτικη λεωφόρος Συγγρού. Το Δουργούτι ήταν μία προσφυγική παραγκούπολη και το σκηνικό όπου γυρίστηκε η ταινία «Μαγική Πόλις» του Ν. Κούνδουρου. Αρχιτεκτονικά εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια σε ένα ευρύχωρο λαβύρινθο με κυρίαρχη και σήμερα την έννοια της μετακίνησης και έντονο το μεταναστευτικό στοιχείο. Το «Dourgouti Island Hotel» είναι ένας τόπος/τρόπος ανατροπής του απρόσωπου της πόλης, χαρτογραφώντας την περιοχή σαν ένα νησί στο οποίο όλοι θα θέλαμε να αποβιβαστούμε.
      
Λίγα λόγια για την ομάδα "όχι παίζουμε" / UrbanDig για γειτονιές:

Η ομάδα «όχι παίζουμε» δημιουργεί παραστάσεις μεταξύ θεάτρου και χορού στο πλαίσιο των δράσεων UrbanDig Project και Συγγραφείς του Κόσμου. Με το UrbanDig Project ή αλλιώς Ανασκαφή Φαντασμάτων Πολιτισμού στη Σύγχρονη Πόλη περιηγείται σε λιγότερο γνωστές γωνιές, κτήρια και γειτονιές της πόλης όπου στήνει σύγχρονες παραστάσεις που επανα-συστήνουν τους χώρους αυτούς στο κοινό, μέσα από την καλλιτεχνική διαχείριση τόπου και αρχείου. Ειδικά το «UrbanDig για γειτονιές» περιλαμβάνει εκτενές πρόγραμμα ενεργοποίησης κατοίκων και φίλων της γειτονιάς στο σκέλος της έρευνας των πολιτισμικών θησαυρών της γειτονιάς έτσι ώστε η όλη διαδικασία να αποδώσει καρπούς και πέραν του ζητούμενου της παράστασης (δράσεις, δίκτυο, αρχείο, εκπαιδευτικά-πολιτιστικά προϊόντα). Η ομάδα έχει στο ενεργητικό της 15 παραγωγές και σημαντικές διακρίσεις.

Συντελεστές παραγωγής:
Οργανωτική Επιτροπή: Νικολίνα Μυωφά, Δώρα Σάββα, Δέσποινα Γιαβάση, Γιώργος Σαχίνης
Εκτυπωτικά:  Κώστας Τσακαλάκης
Video:  M-word web radio
Social media επικοινωνία: Σοφία Στρωτού
Φωτογραφία προγράμματος: Ειρήνη Φωσγκεράου
Παραγωγή: ομάδα "όχι παίζουμε" / UrbanDig για γειτονιές: Dourgouti Island Hotel
Επικοινωνία: One Team και Δέσποινα Γιαβάση

Σχετικές ειδήσεις
Ολοήμερη δράση για τον Shakespeare στο Booze
06.12.2016 16:43
Οι απόφοιτοι και τελειόφοιτοι φοιτητές της κατεύθυνσης Σκηνοθεσία και Υποκριτική του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, σας προσκαλούν να δείτε τη δική τους προσέγγιση στο έργο του Σαίξπηρ την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2016, στο Booze Cooperativa.
1η Μεσογειακή Συνάντηση Βιολοντσέλου στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο
07.06.2016 15:31
Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου διοργανώνει από 27 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου 2016, στα πλαίσια της Θερινής Ακαδημίας 2016, την 1η Μεσογειακή Συνάντηση Βιολοντσέλου.
Job Fair Athens 2016 στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου
19.05.2016 10:50
Το Job Fair Athens είναι η μεγαλύτερη φοιτητική πρωτοβουλία με φοιτητικό, εθελοντικό, μη κερδοσκοπικό και πανελλήνιο χαρακτήρα, με σκοπό την σύνδεση της αγοράς εργασίας με το πανεπιστήμιο και την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας. Έρχεται κοντά σας για 6η συνεχόμενη χρονιά στις 25 & 26 Μαΐου, από τις 10:00 έως τις 18:00, με ελεύθερη είσοδο, στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου.
Ημερίδα προς τιμήν του Mario Vitti στη Ρώμη υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας
14.04.2016 14:44
Μία ξεχωριστή επιστημονική Ημερίδα, προς τιμήν του διακεκριμένου νεοελληνιστή Mario Vitti, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Απριλίου, στο Πανεπιστήμιο Sapienza, της Ρώμης, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου, με την υποστήριξη του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.
Τεχνικές Αναζήτησης Εργασίας: Το 2ο Side Event του Job Fair Athens 2016
21.03.2016 16:48
Στο πλαίσιο του Job Fair Athens 2016, διοργανώνεται σεμινάριο με τίτλο “Τεχνικές Αναζήτησης Εργασίας” την Τρίτη 22 Μαρτίου και ώρα 12:00-14:00 στην αίθουσα “Τελετών” του Πανεπιστημίου Πειραιώς.