Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Ποιηματογραφίες - Ποιήματα με Ζωγραφιές του Αντρέα Γιολάση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ποιηματογραφίες - Ποιήματα με Ζωγραφιές του Αντρέα Γιολάση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

«Ποιηματογραφίες» - Ποιήματα με Ζωγραφιές ονομάζεται η πρώτη ατομική έκθεση που παρουσιάζει ο ποιητής και αρχιτέκτονας Αντρέας Γιολάσης, από τη Δευτέρα 16 έως την Κυριακή 22 Μαρτίου 2015 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης .


Η έκθεση αποτελείται από 31 έργα που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων δύο χρόνων. Τα υλικά του Αντρέα Γιολάση είναι ακρυλικά χρώματα και ακρυλικές πάστες σε καμβά και, φυσικά, η συνύπαρξη της εικόνας και του λόγου. Άλλες φορές τα ποιήματα προϋπήρχαν των σχεδίων, άλλοτε προηγήθηκαν τα σχέδια και τα ποιήματα ήρθαν να «κουμπώσουν», να δεθούν μαζί τους. Πάντως, εκτός από μια-δυο περιπτώσεις, δεν έγιναν οι ζωγραφιές «επί τούτου», κείμενα και σχέδια υπήρχαν ανεξάρτητα και περίμεναν να βρεθεί εκείνο το αόρατο νήμα που θα τα συνέδεε μ έναν τρόπο μυστικό και μυστήριο κι ωστόσο, εν τέλει, φυσικό και αναγκαίο.


Η ιστορικός τέχνης Αθηνά Εξάρχου σχολιάζει: «Οι «Ποιηματογραφίες» του Αντρέα Γιολάση δεν είναι απλώς εικονογραφημένα ποιήματα, αν και είναι εύκολο εκ πρώτης όψεως να εκληφθούν ως τέτοια… Τα βιομορφικά σχέδια, που, ως ένα βαθμό, απηχούν την τεχνική του Jean Arp ή του Joan Miró, παραπέμπουν σε αναγνωρίσιμες ζωικές και φυτικές μορφές, σε ανθρώπινες φιγούρες ή κατασκευές.»


Και συνεχίζει: «…Η ώσμωση ζωγραφικής και γραπτού λόγου, που υιοθετεί ο Γιολάσης, εντάσσεται σε μια παράδοση που περιλαμβάνει καλλιτέχνες όπως ο Wols και ο Ακριθάκης και λογοτέχνες όπως ο Λόρκα και ο Apollinaire. Τα ποιήματά του έχουν ρυθμό και  αποδίδουν ψυχικές καταστάσεις και υπαρξιακές αγωνίες, ενίοτε με ύφος λιτό και αυστηρό, ενίοτε με τρόπο παραληρηματικό και ενίοτε με πικρό χιούμορ. Αντίστοιχα και η γραφή του άλλοτε ακολουθεί τις καμπύλες οργανικές γραμμές των σχεδίων και άλλοτε είναι γραμμική, άλλοτε συσσωρεύεται και στριμώχνεται στο περιθώριο, άλλοτε γεμίζει όλο τον αρνητικό χώρο και άλλοτε αφήνει το σκίτσο να «αναπνέει», συνοδεύοντάς το με παιγνιώδη διάθεση.»


Ο Αντρέας Γιολάσης σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Έχουν εκδοθεί (από τις εκδόσεις ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ) δύο ποιητικές του συλλογές, η «Σκόρπια διαδήλωση» (2007) και η «Δευτέρα παρουσία» (2009) ενώ, μέχρι τα εγκαίνια της έκθεσης, αναμένεται να κυκλοφορήσει και η τρίτη –από τον ίδιο εκδοτικό οίκο- με τίτλο «Το σπίτι γέρνει».  Έχει γράψει, επίσης, τέσσερα  θεατρικά έργα, εκ των οποίων τα δύο (θεατρικοί μονόλογοι) έχουν παρουσιαστεί σε μορφή αναλογίου. Με τη ζωγραφική ασχολήθηκε, μάλλον συμπτωματικά, τα τελευταία 7-8 χρόνια. Παράλληλα, για πάνω από δύο δεκαετίες, είναι δραστήριο μέλος (και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου) του Ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση του Στέλιου Μπακλαβά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
20.02.2017 17:29
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης εγκαινιάζει στις 8 Μαρτίου 2017 έκθεση φωτογραφίας του Στέλιου Μπακλαβά.
Μιχάλης Κακογιάννης - Κοιτάζοντας το Μέλλον: έκθεση φωτογραφίας στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
12.01.2017 12:57
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με τον πολυβραβευμένο Ιταλό φωτογράφο και τυπογράφο Antonio Manta και τη διοργάνωση Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος 2017, παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας «Μιχάλης Κακογιάννης - Κοιτάζοντας το Μέλλον»- στην Πλατεία Κάστρου της Πάφου, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης.
Μιχάλης Κακογιάννης. Κοιτάζοντας το Μέλλον: έκθεση φωτογραφίας στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
10.10.2016 16:43
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με την GRUPPO GEMELLO και τον πολυβραβευμένο Ιταλό φωτογράφο και τυπογράφο Antonio Manta παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας «Μιχάλης Κακογιάννης . Κοιτάζοντας το Μέλλον», μια έκθεση για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα δημιουργού.
Φως - Ζωή: έκθεση του Αλέκου Κυραρίνη (ζωγραφική) και του Δημήτρη Αγγελή (ποίηση) στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση
05.10.2016 16:27
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, NH, USA) παρουσιάζουν έκθεση με έργα ζωγραφικής του Αλέκου Κυραρίνη και ποιήματα του Δημήτρη Αγγελή.
Ψηφιδωτή Οδύσσεια: έκθεση σύγχρονου ψηφιδωτού στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
09.08.2016 12:22
Μια έκθεση που ξεκίνησε από το Λονδίνο και εξελίχτηκε σε ένα Ελληνο-Βρετανικό φεστιβάλ ψηφιδωτού έρχεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για να μας δείξει πώς αυτή η τόσο παλιά τέχνη εξελίσσεται για να συναντήσει την εποχή της.