Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

The Twisted Odyssey: έκθεση του Κωνσταντίνου Πάτσιου στη Blender Gallery

The Twisted Odyssey: έκθεση του Κωνσταντίνου Πάτσιου στη Blender Gallery

H Blender Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση «The Twisted Odyssey» με τα νέα έργα του Κωνσταντίνου Πάτσιου η οποία μετά την Αθήνα, θα φιλοξενηθεί στην γκαλερί «Underdog» στο Λονδίνο, υπό την επιμέλεια της Μικαέλας Βεργώτη.
 

Στη σειρά με τίτλο «The Twisted Odyssey», το ομηρικό έπος αποτελεί την αφετηρία για τη δημιουργία 24 έργων, ισάριθμα με τις ραψωδίες, που ξεφεύγουν από τα συμβατικά όρια  και επανανοηματοδοτούν τις οδυσσειακές καταστάσεις.


Ο καλλιτέχνης «διαβάζει» αναχρονιστικά την Οδύσσεια και την εντάσσει σε ένα ζωγραφικό πλαίσιο που δεν υπάρχουν προφανείς ομοιότητες. Αντιθέτως, καλείται ο θεατής σύμφωνα με την προσωπική του «έξι», να αναγνωρίσει, να αποκρυπτογραφήσει και τελικά να συσχετίσει τους συμβολισμούς τόσο με το πρωτότυπο όσο και -σαν ένας σύγχρονος Οδυσσέας- με το δικό του ταξίδι.


Η τέχνη του Πάτσιου θέτει υπό αμφισβήτηση το σύγχρονο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι και ως ένα εικαστικό μανιφέστο, καταδεικνύει τις αγωνιώδεις σκέψεις του για το σήμερα.


Η βαθιά κατανόηση της ιστορίας της τέχνης και οι επιρροές του καλλιτέχνη από τα κινήματα του εξπρεσιονισμού και του  αυτοματισμού, την εννοιολογική τέχνη και την  «pop» κουλτούρα φιλτράρονται και εξωτερικεύονται μέσα από την μεικτή τεχνική τόσο στα ζωγραφικά έργα όσο και στα γλυπτά .


Η τεχνική του Πατσιου περιλαμβάνει την εξαιρετική χρήση της γραμμής την οποία διαγράφει με άνεση και δυναμισμό ανεξάρτητα από το θέμα. Η μεταχείριση του χρώματος, το οποίο εφαρμόζει σε διαφορετικές πυκνότητες και η αυθόρμητη ένταξη φαινομενικά αταίριαστων υλικών στη σύνθεση , διαμορφώνουν έργα - υβρίδια.


Με αυτόν τον τρόπο και μέσω των λεκτικών όρων και των συμβολικών μορφών, δύναται να συμπεριλάβει σε έναν πίνακα πολλές αλληγορίες που μεταφέρουν τα υποθάλποντα νοήματα και δημιουργούν τις ηθικές και πνευματικές έννοιες που ο Πάτσιος επιθυμεί να μεταδώσει. Η χιουμοριστική- κυνική ματιά αποτελεί το «soft weapon» του δημιουργού που θέτει διαρκώς στα έργα του το ζήτημα της κοινωνικής κρίσης.


Η δουλειά του περιέχει αναφορές από τα σύνθετα «Ready mades» του Marchel Duchamp μέχρι τα κολάζ του Franz West. «Δεν έχει σημασία πως μοιάζει η τέχνη, αλλά ποια είναι η χρησιμότητά της», είχε αναφέρει κάποτε ο West, κι αυτή είναι η προσδοκία του καλλιτέχνη: Να αφεθεί ελεύθερος ο θεατής και να δει μέσα από την τέχνη τον εαυτό του.
 

Η έκθεση μετά την Αθήνα θα παρουσιαστεί στο Λονδίνο, στη γκαλερί Underdog (Arch 6, Crucifix Lane, London SE1 3JW) από τις 4 έως τις 10 Ιουνίου 2015.

Σχετικές ειδήσεις
Sticky Fingers, έκθεση στην Blender Gallery
03.02.2017 10:05
Η Blender Gallery εγκαινιάζει στις 15 Φεβρουαρίου 2017 την έκθεση των Κωνσταντίνου Μπερδέκλη, Δημήτρη Ντόκου και Κωνσταντίνου Πάτσιου, με τίτλο Sticky Fingers.
The twisted riddle of our existence: Έκθεση του Φάνη Λογοθέτη στην Γκαλερί Cube
05.09.2016 11:57
Η Γκαλερί Cube, παρουσιάζει την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016 την καινούρια δουλειά του Φάνη Λογοθέτη στην ατομική του έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “The twisted riddle of our existence”.
Gifts of Poseidon: Ομαδική έκθεση στη Blender Gallery
13.06.2016 13:47
Στα πλαίσια της παγκόσμιας ναυτιλιακής έκθεσης των Ποσειδωνίων 2016, οι δύο ναυτιλιακές δυνάμεις Maersk Broker Ltd. και η Chartworld Shipping Co. συνδιοργάνωσαν στη Blender Gallery μία μοναδική εκδήλωση στις 8 Ιουνίου, με αφορμή την οποία παρουσιάστηκε η έκθεση " Gifts of Poseidon ".
Βιομορφικά: έκθεση των White Island Works στη Blender Gallery
12.04.2016 13:19
Η Blender Gallery μας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης «Βιομορφικά» των “White Island Works”, που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016, στις 19:00.
The Lost Parthenon: έκθεση του Κωνσταντίνου Πάτσιου στο Παρίσι
22.02.2016 17:06
Μετά την ατομική του έκθεση “The Twisted Odyssey” στο Λονδίνο, ο Κωνσταντίνος Πάτσιος παρουσιάζει τη νέα σειρά έργων του με τίτλο “The Lost Parthenon", στη Melkart Gallery, στο Παρίσι, τον Απρίλιο του 2016, υπό την επιμέλεια της Λεώνη Γαβρία.