Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

2ος Διαγωνισμός Ταινιών Μικρού Μήκους: Βραβεία Διαγωνισμού

2ος Διαγωνισμός Ταινιών Μικρού Μήκους: Βραβεία Διαγωνισμού

Ολοκληρώθηκε χθες, Κυριακή 9 Μαρτίου 2015, ο 2ος Διαγωνισμός Ταινιών Μικρού Μήκους με θέμα την ελληνική μουσική δημιουργία στην τελετή λήξης η οποία πραγματοποιήθηκε στις 20.30 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.  Η Κριτική Επιτροπή, η οποία αποτελείτο από τους Χρήστο Κωνσταντακόπουλο (παραγωγό, Faliro House), Απόστολο Δοξιάδη (συγγραφέα - σκηνοθέτη), Φίλιππο Κουτσαφτή (σκηνοθέτη) και Σωτήρη Γκορίτσα (σκηνοθέτη), ψήφισε, όπως και το κοινό, μετά την ολοκλήρωση των προβολών των ταινιών που είχαν προκριθεί, το Σάββατο 7 Μαρτίου.

 

Μετά την προβολή της βραβευμένης ταινίας του 1ου Διαγωνισμού,  «Ελεύθερη Βούληση» του Αντώνη Σωτηρόπουλου, η οποία είχε κερδίσει και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της Κριτικής Επιτροπής και το Βραβείο Κοινού, σε μία σύντομη και σεμνή τελετή απονομής, ο ιδρυτής του Ελληνικού Σχεδίου, κος Δημήτρης Παπαδημητρίου ανακοίνωσε τα βραβεία του Διαγωνισμού και τα απένειμε στους νικητές . Ακολούθησε η προβολή των βραβευμένων ταινιών.

 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ:

 

Το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στην κατηγορία Μυθοπλασίας, με χρηματικό έπαθλο 10.000 Ευρώ* απονεμήθηκε στην ταινία «Ιλένα», σε σκηνοθεσία Σπύρου Σκάνδαλου και παραγωγή Σπύρου Σκάνδαλου, Θωμά Τσιφτελή και Γιώργου Μπουγιούκου.

 

Το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στην κατηγορία Ντοκυμανταίρ, με χρηματικό έπαθλο 10.000 Ευρώ* απονεμήθηκε στην ταινία «Το κενό: Η μουσική περίπτωση της Κατερίνας Πετράκου», σε σκηνοθεσία και παραγωγή Δημήτρη Παπούλια.

 

Το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στην κατηγορία Βιντεο-κλιπ (clip), με χρηματικό έπαθλο 10.000 Ευρώ* απονεμήθηκε στο «ΜΗ» σε σκηνοθεσία και παραγωγή Eυάγγελου Καλαϊτζή.

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ:

 

Το κοινό ψήφισε ως καλύτερη ταινία, επίσης, την «Ιλένα», ωστόσο, όπως διευκρινιζόταν και στον κανονισμό του Διαγωνισμού, για την περίπτωση που η ίδια ταινία ψηφιστεί για τα δύο βραβεία, η διάκριση πηγαίνει στην ταινία αυτή αλλά το χρηματικό ποσό πηγαίνει στην επόμενη στη σειρά ταινία. Εν προκειμένω, όμως, η δεύτερη ταινία στην προτίμηση του κοινού, «Το κενό: Η μουσική περίπτωση της Κατερίνας Πετράκου», ήταν διακεκριμένη και από την κριτική επιτροπή στην κατηγορία Νοτκιμανταίρ οπότε και αποφασίστηκε οι δύο ταινίες να μοιραστούν εξ ημισείας το χρηματικό έπαθλο των 6.000 Ευρώ*.

 

*Στα ποσά των χρηματικών βραβείων γίνονται οι νόμιμες κρατήσεις.

 

Την προκριματική επιτροπή αποτέλεσαν οι: Γιώργος Κορδέλλας (σκηνοθέτης, στιχουργός), Φένια Κοσοβίτσα (παραγωγός), Παναγιώτης Ράππας (σκηνοθέτης, animator), Γιάννης Τσιτσόπουλος (μοντέρ), οι οποίοι και ήταν επίσης παρόντες στην τελετή.

 

Ευχαριστούμε όλους τους δημιουργούς και συντελεστές των ταινιών που έθεσαν την υποψηφιότητά τους στο Διαγωνισμό και ευχόμαστε σε όλους καλή δημιουργική συνέχεια.

Σχετικές ειδήσεις
Μεγάλο Βραβείο για το «Άφτερλωβ» του Στέργιου Πάσχου στο Βέλγιο
23.02.2017 14:15
Το «Άφτερλωβ» του ταλαντούχου Έλληνα σκηνοθέτη Στέργιου Πάσχου, μετά το βραβείο καλύτερης ταινίας από την Επιτροπή Νέων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο κατακτά μια ακόμη σημαντική διάκριση -στο Βέλγιο αυτή τη φορά- αποσπώντας το σημαντικό βραβείο Cineuropa της Επιτροπής Νέων στο Φεστιβάλ της Μονς.
Βραβεία Ίρις 2017: Έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
19.12.2016 11:41
Ξεκινά η διαδικασία για την ανάδειξη και απονομή των Βραβείων Ίρις 2017 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Οι κύριοι παραγωγοί των ταινιών καλούνται να υποβάλλουν υποψηφιότητα, για ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους (μυθοπλασίας, τεκμηρίωσης και κινουμένων σχεδίων), έως την Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017.
Δύο νέα βραβεία για το
03.11.2016 14:20
Το 2ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και το Βραβείο Ανδρικού Ρόλου κέρδισε χθες βράδυ στην Φλωρεντία, στο Montelupo Fiorentino MIIFF, το "Invisible" του Δημήτρη Αθανίτη
Η συμπαραγωγή της ΕΡΤ «Limbo» υποψήφια για ευρωπαϊκό βραβείο
25.08.2016 11:37
Η μικρού μήκους ταινία «Limbo» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη -στην οποία συμπαραγωγός είναι η ΕΡΤ- εξασφάλισε υποψηφιότητα για την καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία μικρού μήκους στα Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά Βραβεία 2016 (European Film Awards).
The Green Room, της Λουκίας Αλαβάνου στο 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Ομπερχάουζεν
09.05.2016 10:33
Το μικρού μήκους στερεοσκοπικό 3D φιλμ “The Green Room”, της Λουκίας Αλαβάνου (παραγωγή Βέλγιο/Ελλάδα, 2015-2016), συμμετέχει στο διεθνές διαγωνιστικό (international competition) του 62ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Ομπερχάουζεν (62 Internationale Kurzfilmtage Oberhausen), που πραγματοποιείται από 5 έως 10/05 2016.