Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017

Un Guilty Pleasures | You have nothing to lose but your guilt: Έκθεση στην Καντίνα Τροπικάνα

Un Guilty Pleasures | You have nothing to lose but your guilt: Έκθεση στην Καντίνα Τροπικάνα

Την Κυριακή 1 Μαρτίου 2015 στο πλαίσιο των Synthetic Sundays στην Καντίνα Τροπικάνα στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της ομαδικής εικαστικής έκθεσης Un Guilty Pleasures | You have nothing to lose but your guilt. Την ημέρα των εγκαινίων την μουσική στα decks της Καντίνας θα αναλάβουν οι Synthetic (Thomas Numan & Pablo Diskko) και για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, το δίδυμο των Videotapes.

 

Η έκθεση προέκυψε μέσα από την παρατήρηση του όρου «ένοχες απολαύσεις» (‘’guilty pleasures’’) και τις διαστάσεις που λαμβάνει στη σημερινή εποχή.

 

Η εμφάνιση των «ένοχων απολαύσεων» αλλάζει περιεχόμενο και σημασία με την πάροδο του χρόνου. Έτσι από το 1860 που για πρώτη φορά εμφανίστηκε στους New York Times η φράση «ένοχες απολαύσεις» και αναφέρονταν στην πορνεία, ακολουθεί μία μεγάλη παύση, ώσπου η έκρηξη της μαζικής κουλτούρας της δεκαετίας του ’90 επαναφέρει τις ένοχες απολαύσεις στην καθημερινής μας λεκτική κουλτούρα. Σήμερα, τον όρο «ένοχη απόλαυση» τον αναπαράγουμε τόσο εύκολα, για να εικονοποιήσουμε λεκτικά εν είδει δικαιολογίας την οποιαδήποτε επιλογή μας, η οποία αποκλίνει από το κοινωνικό προφίλ που θέλουμε να προβάλλουμε.

 

Η προβληματική με τις αποκαλούμενες «ένοχες απολαύσεις», δεν εντοπίζεται μόνο στο αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι δεν αποτελούν καν πραγματικό αδίκημα, που συνεπάγεται την ενοχή. Αφορά, πολύ περισσότερο, στις κοινωνικές και ηθικές προεκτάσεις με τις οποίες συνδέεται και στις πεποιθήσεις που αντανακλά. Πρόκειται για αξιωματικές θέσεις που προβαίνουν στην αξιολόγηση του πολιτιστικού αγαθού μέσα από μία ελιτίστικη κατηγοριοποίηση που συνεπάγεται και την πολιτιστική ιεραρχία.

 

Η συγκεκριμένη έκθεση εγκαινιάζει τον όρο μη ένοχες απολαύσεις ( un-guilty pleasures). Ορίζεται ως μία μικρή απόπειρα να απεμπολήσουν οι απολαύσεις την ενοχή και την «αμαρτία» και να ανοίξει ο χώρος στην ευχαρίστηση. Η έκθεση ξεδιπλώνεται σε δύο ξεχωριστά επίπεδα, τα οποία δρουν συμπληρωματικά. Ένας χώρος θα φιλοξενεί τις εικαστικές προτάσεις των καλλιτεχνών, ενώ από την άλλη ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος θα αποτελεί το Guilty Room, ένα διαδραστικό παιχνίδι με το κοινό, στο οποίο θα έχει αναρτηθεί ένας μεγάλης κλίμακας πίνακας ανακοινώσεων που ο θεατής θα μπορεί ελεύθερα να γράψει μία «ένοχη απόλαυση» του. Ο πίνακας θα είναι παρών σε όλη την διάρκεια της έκθεσης.

 

Συμμετέχουν οι : Ιάσoνας Καμπάνης, Ρίτσα Καραμέτου, Άκης Καράνος, Αλεξάνδρα Κουμαντάκη, Ειρήνη Προβίδα, Πυθαγόρας Χατζηανδρέου, Lebaniz Blonde, HO PE

Επιμέλεια: Δώρα Βασιλάκου

Σχετικές ειδήσεις
Back to the basics: Uncanny: ομαδική έκθεση στη ENIA Gallery
15.11.2016 13:45
Η ΕΝΙΑ Gallery παρουσιάζει την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016 το πρώτο μέρος της ομαδικής έκθεσης «Back to basics: Uncanny» σε επιμέλεια της Αρτέμιδος Ποταμιάνου. Η έκθεση θα παρουσιαστεί σε δυο μέρη.
Σημειωματάρια: Φωτογραφική έκθεση του Αργύρη Λιαπόπουλου στην Θεσσαλονίκη
10.11.2016 14:53
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει τη φωτογραφική έκθεση του Αργύρη Λιαπόπουλου, Σημειωματάρια, την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016 στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ στην Θεσσαλονίκη.
«Μνηστηροφονία»: Έκθεση του Φώτη Μισόπουλου στο Κιλκίς
30.06.2016 11:26
Tο Σάββατο 2 Ιουλίου 2016, στις 8.45μ.μ., στην Καπναποθήκη της αυστροελληνικής στην πόλη του Κιλκίς, θα γίνουν τα εγκαίνια της πρωτότυπης και πρωτοποριακής εικαστικής έκθεσης του λογοτέχνη και εικαστικού Φώτη Μισόπουλου με τίτλο «Μνηστηροφονία».
Έκθεση της Justyna Borucka στην Οικία Κατακουζηνού
23.05.2016 16:43
Η Οικία Κατακουζηνού με χαρά εγκαινιάζει την έκθεση της εικαστικής δημιουργού Justyna Borucka, την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016, στις 20.00.
+ύπαρξις: ομαδική έκθεση φωτογραφίας από το Photoglobe Seminars
01.02.2016 10:17
Το Photoglobe Seminars μας προσκαλεί στα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας, με τίτλο "+ύπαρξις", που θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη, στις 6 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 20:00.