Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Ικαρομένιππος του Λουκιάνου στον πολυχώρο Άννα & Μαρία Καλουτά

Ικαρομένιππος του Λουκιάνου στον πολυχώρο Άννα & Μαρία Καλουτά

Μια παράσταση Μαύρου Θεάτρου με τίτλο «Ικαρομένιππος» έρχεται την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015 στον Πολυχώρο Δήμου Αθηναίων Άννα & Μαρία Καλουτά.

 

Ο «Ικαρομένιππος ή Υπερνέφελος» είναι μια απρόβλεπτη και ανατρεπτική, σύγχρονη διασκευή του ομώνυμου διαλογικού έργου του αρχαίου σατιρικού Λουκιανού. Μια πολυπρόσωπη και εντυπωσιακή συμμαχία άξιων δημιουργών σε κωμικό ύφος αλλά και τραγικό βάθος, που θα γοητεύσει τους μικρούς και μεγάλους θεατές . Παρουσιάζεται σε πρωτοποριακή σκηνοθεσία του Ωρφέα.

 

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Μένιππος, κουρασμένος και απογοητευμένος από τον εγωκεντρισμό των ανθρώπων και ιδιαίτερα από τους σοφούς της εποχής του, διακατέχεται από μια έντονη ανάγκη:  πώς και ποιος θα του αποκαλύψει την «αληθινή αλήθεια» αυτού του κόσμου. Για να το πετύχει αυτό πραγματοποιεί ένα τολμηρό ταξίδι στα άστρα, μέχρι το θρόνο του θεού. Το ταξίδι του συνεχίζεται στο χρόνο, για να φτάσει στην Ελλάδα του σήμερα. Θα βρει την αλήθεια που ψάχνει; Ποια μυστικά τού αποκαλύπτονται σε αυτήν την πτήση; Ο φίλος του, ο Εταίρος, περιμένει με αγωνία την επιστροφή του.

 

Σημειώσεις για το έργο

Να μεταφέρεις ένα αρχαίο σατιρικό κείμενο , γεμάτο πίκρα από τα κακώς κείμενα της εποχής του 2ου αι. μ.Χ., σημαίνει πως μάχεσαι με τη χρονική απόσταση του σήμερα από την εποχή που γεννήθηκε το έργο. Δεν πρόκειται για απλή μετάφραση του πρωτότυπου αλλά ελεύθερη διασκευή από τον Γιάννη Στεφανίδη, με σύγχρονα μηνύματα και διαχρονικές αξίες. Το έργο διαρρέεται από πρωτότυπη μουσική του Μιχάλη Κεφάλα, συντροφευμένη από ανάλογους στίχους. Οι ενορχηστρώσεις, η χρήση της φωνής και γενικά τα ηχοχρώματα βρίσκουν τις αναφορές τους άλλοτε στην λυρική, συμφωνική μουσική και άλλοτε στον σύγχρονο ήχο. Η παράσταση φέρνει ένα νέο είδος στη σκηνή , συνδυάζοντας τις τεχνικές του κλασικού με το μαύρο θέατρο (Black Light Theatre). Οι σκηνοθετικές ιδέες και επιλογές του Ωρφέα δεν ακολουθούν γνωστούς και προβλέψιμους κανόνες, καθιστώντας με πολλούς τρόπους την παράσταση πρωτοποριακή.

 

Συντελεστές του έργου

Διανομή: 35 υπέροχοι νέοι ήρωες, μαθητές του 91ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας,

Κείμενο – Στίχοι: Γιάννης ΣτεφανίδηςΜουσική – Τραγούδια: Μιχάλης Κεφάλας,

Σκηνικά – Κοστούμια & φωτογραφίες: Τζίνα Βαρελά,  Διεύθυνση Φωτισμού: Βασίλης Παπακυριαζής, Τραγούδι (φωνητικά): Κατερίνα Βέρδη & Ίων Κεφάλας,

Ηχοληψία: Μιχάλης Πλεξουσάκης, Σκηνοθεσία - Κινησιολογία: Ωρφέας.

 

Διοργάνωση: 91ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας

Σχετικές ειδήσεις
Εις ελευθερίαν, της Ελεωνόρας Σταθοπούλου στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
07.12.2016 17:23
Το «Εις Ελευθερίαν» της Ελεωνόρας Σταθοπούλου, σε διασκευή/σκηνοθεσία Μαρία Αιγινίτου παρουσιάζεται στον Πολυχώρο ΚΕΤ από τις 14 Ιανουαρίου 2017 & για 16 παραστάσεις.
Οι Κυνικοί στον Άδη επιστρέφουν στο Εργαστήρι Μαιρηβή
15.11.2016 15:46
Στο πλαίσιο της δραστηριότητας «Έλληνες κουκλοπαίκτες», παρουσιάζεται φέτος η παράσταση θεάτρου σκιών «Οι Κυνικοί στον Άδη» του Δημήτρη Μικιού, που απευθύνεται σε εφηβικό και ενήλικο κοινό, διασκευή από τους «Νεκρικούς Διαλόγους» του Λουκιανού.
Ο Σκρουτζ έρχεται τα Χριστούγεννα στο Βέμπο!
30.09.2016 15:31
Η παράσταση ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ ΣΚΡΟΥΤΖ σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της Γιούλης Ηλιοπούλου έρχεται στο θέατρο ΒΕΜΠΟ.
Πού είναι η μάνα σου μωρή, της Δήμητρας Πέτρουλα, για 2η χρονιά στον Πολυχώρο VAULT
29.09.2016 12:38
Μετά την πετυχημένη περιοδεία ανά την Ελλάδα και τις sold out παραστάσεις στο VAULT, η παράσταση «Πού είναι η μάνα σου μωρή» της Δήμητρας Πέτρουλα, με την Βέρα Κρούσκα, σε σκηνοθεσία – μουσική επιμέλεια Ενκε Φεζολλάρι, και σε θεατρική διασκευή Σοφίας Αδαμίδου, συνεχίζει για δεύτερη χρονιά την πετυχημένη πορεία της στον Πολυχώρο VAULT.
Πού είναι η μάνα σου μωρή, της Δήμητρας Πέτρουλα στον Πολυχώρο VAULT
18.03.2016 11:18
Το έργο «Πού είναι η μάνα σου μωρή» της Δήμητρας Πέτρουλα, με την Βέρα Κρούσκα, σε θεατρική διασκευή Σοφίας Αδαμίδου και σκηνοθεσία – μουσική επιμέλεια Ενκε Φεζολλάρι, μετακομίζει, από τις 19 Μαρτίου, στον Πολυχώρο VAULT, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.