Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

«Η κωμωδία αλά ιταλικά»: Κύκλος ταινιών στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών

«Η κωμωδία αλά ιταλικά»: Κύκλος ταινιών στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
Στη διάρκεια μιας συνέντευξης, ο ιταλός σκηνοθέτης Mario Monicelli δήλωσε χαρακτηριστικά: «η κωμωδία αλά ιταλικά δεν είναι άλλο παρά η διαχείριση δραματικών θεμάτων με όρους κωμικούς, διασκεδαστικούς, ειρωνικούς, χιουμοριστικούς. Αυτό είναι που κάνει την ιταλική κωμωδία να ξεχωρίζει από τις άλλες». Παρόλο που η κωμωδία αλά ιταλικά σήμερα είναι διαφορετική από εκείνη την κλασική της δεκαετίας του εξήντα, η κινηματογραφική βιομηχανία της Ιταλίας δεν σταμάτησε να παράγει εκπληκτικές ταινίες . Χαρίζοντας ευθυμία και γέλιο στο ευρύ κοινό της Ιταλίας και του εξωτερικού, οι μεγάλοι, νέοι σκηνοθέτες του σύγχρονου κινηματογράφου διασκεδάζουν το κοινό χωρίς να είναι ποτέ χυδαίοι. Το σινεμά που κάνουν στοχεύει στην αλήθεια, είναι ικανό να εξιστορήσει την πραγματικότητα των καιρών μας και προπάντων ικανό να αναπαριστά ρεαλιστικά περιβάλλοντα στα οποία να μπορεί ο θεατής να ταυτιστεί ψυχικά. 
 
Ο κύκλος ταινιών που προτείνει το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών από τις 16 Φεβρουαρίου μέχρι τις 16 Μαρτίου 2015 αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της νέας δημιουργικής σαιζόν που βιώνει η ιταλική κωμωδία στις μέρες μας. 
 
 
Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 19:00 

Είσοδος ελεύθερη
 
NESSUNO MI PUÒ GIUDICARE
(ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕ ΚΡΙΝΕΙ)
Σκηνοθεσία: Massimiliano Bruno. Παίζουν: Paola Cortellesi, Raoul Bova, Rocco Papaleo, Anna Foglietta, Giovanni Bruno.
Κωμωδία . Ιταλία 2011 / 95'. Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: αγγλικοί

 
Η Αλίκη, 35 χρονών, άτομο επιφανειακό, δέσμιο ρατσισμών και ο γιος της, 9 χρονών, ζουν σε μια μεγάλη βίλα στην βόρεια Ρώμη. Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του συζύγου, εμπόρου ειδών υγιεινής, μαθαίνει από τον δικηγόρο τους ότι ο άνδρας της την άφησε στο δρόμο και ότι, αν δεν ξοφλήσει γρήγορα ένα μεγάλο χρέος, θα χάσει και την κηδεμονία του παιδιού της. Ακολουθώντας τον Αζίζ, τον υπηρέτη που έβριζε μέχρι πριν λίγο, η Αλίκη εγκαταλείπει την πολυτέλεια στην οποία είχε συνηθίσει για να μεταφερθεί σε μια ρημαγμένη ταράτσα στη λαϊκή συνοικία του Quarticciolo. Για να βγάλει τα προς το ζην καταφεύγει στο πιο αρχαίο επάγγελμα του κόσμου, παίρνοντας μαθήματα από μια επαγγελματία συνοδό. Σε αυτή την κωμωδία με αίσιο τέλος βλέπουμε τη πρώτη σκηνοθετική δουλειά του σεναριογράφου Massimiliano Bruno ο οποίος στο παρελθόν έχει λάβει καλές κριτικές για τις ταινίες Tutto l'amore del mondo και Notte prima degli esami 1 e 2.
 
 

Διοργάνωση: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών

Σε συνεργασία με: Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας - Istituto Luce

Σχετικές ειδήσεις
Το ντοκιμαντέρ Les saisons από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο
25.01.2017 16:51
Η προβολή του ντοκιμαντέρ Les saisons στα πλαίσια του CineDoc γίνεται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Το ντοκιμαντέρ Sonita από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
29.09.2016 15:57
Το CineDoc παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ Sonita, την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Το ντοκιμαντέρ «At Home in the World» από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
16.09.2016 14:04
Η καινούργια σεζόν του CineDoc 2016-17 ξεκινά με μια ειδική προβολή του βραβευμένου δανέζικου ντοκιμαντέρ At Home in the World, την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
O Κλέψας του Κλέψαντος, του Μάριο Μονιτσέλι σε Άστυ και Πτι Παλαί
05.09.2016 16:00
Η ΑΜΑ Films παρουσιάζει την κλασική ιταλική κωμωδία Ο κλέψας του κλέψαντος του Μάριο Μονιτσέλι, σε επανέκδοση με νέες ψηφιακές κόπιες. Η ταινία θα προβάλλεται από την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016 στους κινηματογράφους Άστυ και Πτι Παλαί.
Το ντοκιμαντέρ Nostos από το CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
19.05.2016 11:36
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών παρουσιάζει την Τρίτη 24 Μαΐου 2016 το ντοκιμαντέρ Nostos της Σαντρίν Ντουμά από το CineDoc.