Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Αυλαία: έκθεση της Μαριάννας Βερέμη στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή

Αυλαία: έκθεση της Μαριάννας Βερέμη στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή

Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή παρουσιάζει την ατομική εικαστική έκθεση της Μαριάννας Βερέμη με τίτλο «Αυλαία» από τις 16 έως και τις 21 Φεβρουαρίου 2015.


«Όσο λιγότερα υπάρχουν να δεις, τόσο μεγαλύτερη η ανάγκη σου να δεις, να μπεις μέσα στην εικόνα».

Kirk Varnedoe

«...τι έχουμε να δούμε και πόσο χρειάζεται να «εισχωρήσουμε» στις εικόνες της αφαιρετικής τέχνης που δημιουργεί η Μαριάννα Βερέμη; Καταρχήν, το κλείσιμο μιας αυλαίας. Μιας αυλαίας που πέφτει μέσα από επτά έργα τέχνης και αποτελεί φόρο τιμής στον κύκλο ζωής της μητέρας της.


Με αφορμή το τέλος αυτού του κύκλου, πριν από ένα έτος, η εικαστικός εμφανίζει δημόσια μια έκρηξη εμπειριών και συναισθημάτων ακραίων μα, συνάμα, συμπληρωματικών μεταξύ τους. Έκρηξη, Κυκλώματα, Ανάδυση, Θέατρο, Προσαρμογη, Συμφιλίωση και Χρυσαλλίδα — έργα εμπνευσμένα από συναισθήματα που αντιστοιχούν στους τίτλους τους, τα οποία όσο περισσότερο κοιτάμε, τόσο περισσότερο μας αποκαλύπτονται.


Από τη μια, για παράδειγμα, Η έκρηξη αναβιώνει στη μνήμη του θεατή τον θρυμματισμό του σώματος ή του εξωτερικού περιβλήματος από την εκτόνωση εσωτερικών πιέσεων ή την απότομη και έντονη εκδήλωση συναισθημάτων. Από την άλλη, η Ανάδυση αποτυπώνει στο μουσαμά την ιδέα της Νέμεσης και αναβιώνει το συναίσθημα του να βγαίνει κάποιος από το σκοτάδι, να γίνεται εκ νέου αντιληπτός, να εμφανίζεται στο προσκήνιο και να γίνεται αισθητός, από το βυθό στην επιφάνεια...».


Μαριάννα Βερέμη | βιογραφικό

Σπούδασε γραφικές τέχνες στο ΑΤΙ (Σχολή Δοξιάδη), με τους Α. Τάσσο, Σ. Βασιλείου, Η. Δεκουλάκο, Π. Γράββαλο και Α. Αστεριάδη. Συνέχισε τις σπουδές της στο Chelsea School of Art στο Λονδίνο και στο Museum School στη Βοστώνη. Εργάστηκε στην εταιρία Lowenstein στη Νέα Υόρκη. Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του παιδικού περιοδικού "Το Ρόδι“. Φιλοτέχνησε προγράμματα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Έργα της βρίσκονται στη συλλογή του Μορφωτικού Ιδρύματος Ι.Φ. Κωστοπούλου, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη), στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές.

Ατομικές εκθέσεις

2002-03 «Interior Landscapes», Γκαλερί Out of the Blue, Βοστώνη
2003 «Άμπωτη», Γκαλερί Παρατηρητής, Θεσσαλονίκη
2004 «Τοπία αναδυόμενα», Γκαλερί Χριστίνα Καρελλά, Αθήνα
2005 «Πέρασμα», Opus Gallery, Λευκωσία
2006 «Memento», Σπίτι της Κύπρου, Αθήνα
2007 «Συναρτήσεις», Πνευματικό Κέντρο Δήμου Καλαμάτας
2009 «Νηρηίδες», Γκαλερί Σκουφά, Αθήνα
2009 «The Stuff of Dreams», 9 rue Chaptal, Παρίσι
2011 «Αναδρομική», Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης
2012 « Εαρινή Ισημερία», Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Κηφισιάς
2013 «Μείξις και Διάλλαξις», Σπίτι της Κύπρου, Αθήνα
2015 «Αυλαία», Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, Αθήνα


Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Μιγάδη

Σχετικές ειδήσεις
Έρως Ήρως: ομαδική εικαστική έκθεση στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου
08.02.2017 15:05
Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017 στις 19.00 εγκαινιάζεται στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου η ομαδική εικαστική έκθεση Έρως Ήρως σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού και οργάνωση του Ιδρυτή του Μουσείου και συλλέκτη Κωστή Σχιζάκη
Εικαστική έκθεση του Σ.Κ.Ε.Τ.Κ.Ε. στο Πολιτιστικό Κέντρο
08.02.2017 10:18
Έως και τις 15 Φεβρουαρίου ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Κεντρικής Ελλάδας - Σ.Κ.Ε.Τ.Κ.Ε. ταξιδεύει 82 καλλιτέχνες του στην πρωτεύουσα Αθήνα.
Επανεκκίνηση: έκθεση του Βαγγέλη Παππάς στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή
21.10.2016 15:42
To Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, παρουσιάζει την έκθεση του Βαγγέλη Παππά με τίτλο “Επανεκκίνηση”.
Έκθεση Αποφοίτων Μεταπτυχιακού Εικαστικών Τεχνών ΑΣΚΤ
28.06.2016 10:58
Οι τελειόφοιτοι του Μεταπτυχιακού Εικαστικών Τεχνών, της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, εκθέτουν τις διπλωματικές τους εργασίες, στην αίθουσα Νίκος Κεσσανλής της ΑΣΚΤ, από τις 7 έως τις 12 Ιουλίου.
Έκθεση της  Alina Teodorescu στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριντζή
02.06.2016 15:08
Από την Τετάρτη 8 Ιουνίου έως τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016 η MLV ART Consultancy παρουσιάζει την έκθεση της Alina Teodorescu με τίτλο “Squirrels jump on the roofs of my eyes, and the threads of early light follow” στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριντζή, στην Κηφισιά.