Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Ποιος σώζει ποιον;, προβολή στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Ποιος σώζει ποιον;, προβολή στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ Ποιος σώζει ποιον;, μια ταινία από τη βάση των Leslie Franke και Herdolord Lorenz.


Μια ταινία για τους πραγματικούς κερδισμένους της οικονομικής κρίσης και για όσα οδήγησαν ως εδώ. Μια ταινία ως απάντηση στην έκφραση “πακέτα διάσωσης” που κυριαρχεί στο δημόσιο λόγο της Γερμανίας. Η Leslie Franke και ο Herdolord Lorenz, ζευγάρι κινηματογραφιστών από το Αμβούργο, έθεσαν σε πολίτες, οικονομολόγους, κοινωνιολόγους από όλη την Ευρώπη το εξής ερώτημα: “Ποιος τελικά σώζει ποιον στην κρίση; Σώζουν οι Γερμανοί τις Νότιες χώρες ή μήπως οι πολίτες της Ευρώπης, όλοι μαζί, διασώσαμε και εξακολουθούμε να διασώζουμε τις τράπεζες;”


Το ντοκιμαντέρ ξεκινά με γυρίσματα στην Ελλάδα, τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση, αλλά στη συνέχεια το πλάνο ανοίγει και ανακαλύπτουμε πώς λειτούργησε το δίπολο “τραπεζική διάσωση/κοινωνική καταστροφή” στην Ισπανία, βλέπουμε τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο οι Ιρλανδοί μασκαρεύουν τα κλειστά μαγαζιά και μεταφερόμαστε στις ΗΠΑ όπου το δικαίωμα στην δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση έχει προ πολλού μετατραπεί σε δικαίωμα πρόσβασης σε φοιτητικά δάνεια.


Τα παραδείγματα ιδιωτικού και δημόσιου υπερδανεισμού που συμπλέκονται στην ταινία έχουν όλα έναν κοινό παρονομαστή: προκλήθηκαν εξαιτίας της ηθελημένα απερίσκεπτης συμπεριφοράς των τραπεζών που γνώριζαν ότι όταν η περίοδος του επιθετικού δανεισμού παρέλθει και η φούσκα σκάσει, μπορούν να προστρέξουν για βοήθεια στα δημόσια ταμεία. Και όταν τα κράτη λυγίσουν από το βάρος, οι εκπρόσωποι της χρηματοπιστωτικής ελίτ υποδεικνύουν ότι το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος κοστίζει πολύ και πρέπει να καταργηθεί.


Η ταινία παρουσιάζει μια σειρά από χαμένες μάχες για την χαλιναγώγηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, από την μοναχική σταυροφορία της Μπρούκσλι Μπορν για την ρύθμιση των παραγώγων ως την αποχώρηση του ‘Οσκαρ Λαφονταίν από την κυβέρνηση της Γερμανίας και την αποδιάρθρωση του νόμου Glass-Steagal — αλλά και μια σειρά ελπιδοφόρα βήματα, όπως το ισπανικό κίνημα κατά των εξώσεων και η μη διάσωση των τραπεζών στην Ισλανδία.


Οι δημιουργοί πιστεύουν ότι η συρρίκνωση του χρηματοπιστωτικού κλάδου σε μεγέθη που να εξυπηρετούν πρωτίστως την πραγματική οικονομία πρέπει να αποτελέσει αίτημα των λαών σε όλο τον κόσμο.


Η ταινία, που έχει χρηματοδοτηθεί από τη βάση, θα προβληθεί σε πάνω από 180 αίθουσες και χώρους εκδηλώσεων σε όλη την Ευρώπη από τις 11 Φεβρουαρίου.


Σκηνοθεσία: Leslie Franke και Herdolor Lorenz | Παραγωγή: ΚernTV | διάρκεια: 103 λεπτά
Ιστότοπος: www.whos-saving-whom.org

H ταινία προβάλλεται με ελληνικούς υπότιτλους.

Σχετικές ειδήσεις
To Εργαστήρι του Δρ. Καλιγκάρι, με live soundtrack στο ΚΕΤ
30.01.2017 11:24
Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων μας προσκαλεί στην προβολή της ταινίας To Εργαστήρι του Δρ. Καλιγκάρι, του Robert Wiene, την οποία θα συνοδεύσουν μουσικά επί σκηνής οι Γιώργος Κατσάνος και Τάσος Φωτίου.
Αλκυονίδες, της Laure Vermeersch στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
17.01.2017 14:44
Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων παρουσιάζει την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017, το ντοκιμαντέρ της Laure Vermeersch, Αλκυονίδες, παρουσία της σκηνοθέτιδας και συντελεστών της ταινίας.
«Τα πουλιά» του Χίτσκοκ, με live soundtrack από τους Silent Move & Χάρη Λαμπράκη στο ΚΕΤ
07.12.2016 15:55
Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων μας προσκαλεί στην προβολή της ταινίας Τα πουλιά, του Α. Χίτσκοκ, με live soundtrack από τους Silent Move και Χάρη Λαμπράκη.
Ποιος σκότωσε τον Χάρι, του Alfred Hitchcock: Υπαίθρια Προβολή στο Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ
25.07.2016 17:06
Η προβολή της ταινίας “Ποιος σκότωσε τον Χάρι / The Trouble With Harry (1955)” του Alfred Hitchcock θα γίνει την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016, στις 21.00, στο Κέντρο Επισκεπτών ΚΠΙΣΝ, στο πλαίσιο της σειράς Park your Cinema.
Ποιος Κλέβει Ποιον;, του Ντάνιελ Καλπαρσόσο
25.07.2016 11:52
Η Tanweer παρουσιάζει στους κινηματογράφους από τις 28 Ιουλίου 2016 την ταινία Ποιος Κλέβει Ποιον; (CIEN ANOS DE PERDON) σε σκηνοθεσία του Ντάνιελ Καλπαρσόσο.