Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Διάλεξη του Simon Singh στο πλαίσιο του Hub Science

Διάλεξη του Simon Singh στο πλαίσιο του Hub Science

Την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015, στις 20:00 ο Νικόλας Πρωτονοτάριος και το Hub Science μας προσκαλούν στην πέμπτη φετινή συνάντηση, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Τραυλός, η διάλεξη του πολυβραβευμένου συγγραφέα Simon Singh με τίτλο «The Simpsons and their mathematical secrets» («Τα μυστικά μαθηματικά των Simpsons»).


The Simpsons and their mathematical secrets

Οι πολυσχιδείς δημιουργοί της σειράς «The Simpsons» είναι επιστήμονες (μαθηματικοί, φυσικοί και μηχανικοί υπολογιστών) με απίθανο χιούμορ. Εγκατέλειψαν την επιστήμη τους υποκύπτοντας στα θέλγητρα του Χόλυγουντ, ωστόσο ποτέ δεν έκρυψαν την έντονη αγάπη τους για τα μαθηματικά. Στη διάλεξή του, ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Simon Singh θα μας «συστήσει» τους συντελεστές των Simpsons και θα αποκωδικοποιήσει το στόχο τους: θέλουν, με κάθε επεισόδιο, να εμφυσήσουν στους θεατές το ενδιαφέρον για τα μαθηματικά. Στις ατάκες των Simpsons βρίσκει κανείς τους πρώτους αριθμούς Μερσέν, το τελευταίο θεώρημα του Φερμά, το άπειρο, τον αριθμό π, τον Ραμανουτζάν, τον Χίλμπερτ, τον Γκάους, τον Τιούρινγκ, την τοπολογία, τη θεωρία του χάους, τη θεωρία παιγνίων... Τα μυστικά μαθηματικά αυτών των πολυαγαπημένων καρτούν αποκαλύπτονται στην οθόνη! Αποτέλεσμα; Η νέα γενιά εξοικειώνεται με την ποπ κουλτούρα των μαθηματικών, εκτίθεται στη μαθηματική σκέψη και μαθαίνει να ταξιδεύει στον μαγικό κόσμο αυτής της παρεξηγημένης επιστήμης.


Simon Singh

Ο πατριάρχης της επικοινωνίας της επιστήμης και γκουρού του popular science!

Ο Simon Singh γεννήθηκε το 1964 στο Somerset από Ινδούς γονείς. Κατοικεί στο Λονδίνο. Σπούδασε φυσική στο Imperial College και εκπόνησε διδακτορική διατριβή του στη φυσική στοιχειωδών σωματιδίων στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και στο CERN. Το 1990 εργάστηκε στο τμήμα επιστημονικών ντοκιμαντέρ του BBC. Στο πλαίσιο της σειράς BBC Horizon το 1996 σκηνοθέτησε ένα από τα πιο επιτυχημένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκαν ποτέ στην αγγλική τηλεόραση , σχετικά με την επίλυση του «τελευταίου θεωρήματος του Φερμά» από τον μαθηματικό Andrew Wiles, για το οποίο κέρδισε το βραβείο BAFTA. Μετά από αυτό, έγινε ο μάγος των best seller βιβλίων με θέμα την εκλαΐκευση των επιστημών.  Το πρώτο βιβλίο του «Το τελευταίο θεώρημα του Φερμά» μεταφράστηκε σε 32 γλώσσες και εξοικείωσε εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο με τα μυστήρια των μαθηματικών. Το δεύτερο βιβλίο του, «Κώδικες και μυστικά» αποδίδει την ιστορία της κρυπτογραφίας, ενώ το τρίτο του βιβλίο, «Big Bang», καταπιάνεται με τη θεωρία της μεγάλης έκρηξης. Πρόσφατα έγραψε το ανατρεπτικό «Τα μυστικά μαθηματικά των Simpson» (Εκδόσεις Τραυλός). Επίσης, αρθρογραφεί συχνότατα στην εφημερίδα Guardian.


Με τη χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης - Εθνική Υπηρεσία και την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Νέα Γενιά σε Δράση» και την υποστήριξη του British Council.


Η διάλεξη θα γίνει στα Αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά.

Σχετικές ειδήσεις
10.01.2017 15:21
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου στο Café του Ιανού, συζήτηση για τη σχέση των μαθηματικών με τον κινηματογράφο με αφορμή την νέα ταινία του Σωτήρη Τσαφούλια, Έτερος Εγώ.
Hub science: Διάλεξη του καθηγητή Ιωάννη Κοντογιάννη
16.11.2016 16:50
Ο Γιάννης Κοντογιάννης, καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δίνει διάλεξη στο "Hub Events" με θέμα "Τι κοινό έχουν το DNA, το κουτσομπολιό και το iPhone;".
Rock guitar in 11 dimensions: διάλεξη-performance του Mark Lewney στο πλαίσιο του Hub Science
11.04.2016 14:33
Τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2016, στις 20:00, σας προσκαλούμε στην έβδομη φετινή συνάντηση του Hub Science, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη-performance του φυσικού και κιθαρίστα Mark Lewney με θέμα «Rock guitar in 11 dimensions».
Χιούμορ στα Μαθηματικά; Προφανώς αστειεύεστε!
05.04.2016 11:08
Η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα "Χιούμορ στα Μαθηματικά; Προφανώς αστειεύεστε!" την Παρασκευή 15 Απριλίου στο Μουσείο Ηρακλειδών στην με ομιλητή των Στάμος Τσιτσώνης.
Στρες και καθημερινότητα: διάλεξη του Γεώργιου Χρούσου στο Athens Science Festival
09.03.2016 10:22
Το Athens Science Festival μας προσκαλεί την Παρασκευή 8 Απριλίου 2016 στη διάλεξη του Γεώργιου Χρούσου, με θέμα Στρες και καθημερινότητα.