Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016

Imported Schemes: έκθεση της Βαλίνιας Σβορώνου στο Radical Reading

Imported Schemes: έκθεση της Βαλίνιας Σβορώνου στο Radical Reading

To Radical Reading παρουσιάζει την έκθεση της Βαλίνιας Σβορώνου, Imported Schemes, η οποία θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου 2015.


Η Σβορώνου (γεν. Αθήνα, 1991) ζει και εργάζεται στο Λονδίνο και την Αθήνα. Είναι απόφοιτος της ΑΣΚΤ (2013) και κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο (MFA, Slade School of Fine Art). Στην πρώτη της ατομική έκθεση, Imported Schemes, επικεντρώνεται στη διερώτηση των ορίων μεταξύ ειδών και ειδολογιών και ψηλαφεί τις ποιότητες που εμφιλοχωρούν ανάμεσα στις ταξινομικές συναρθρώσεις· καλλιεργεί μορφολογικές και εννοιολογικές συνάφειες για να γεφυρώσει τεχνολογικά, φυτικά και ζωικά υλικά.


Το αποτέλεσμα των αναμίξεων δημιουργεί μια ιδιάζουσα βιοποικιλότητα, ένα οικοσύστημα που φέρει χαρακτηριστικά της ιδιοσυγκρασίας της καλλιτέχνιδας. Οι φαινομενικά αδιαβάθμητες παραθέσεις, η μη αξιολογική σωρευτικότητα των παρατακτικών δομών και οι επιταχυντικές τακτικές τις οποίες μετέρχεται, διαμορφώνουν μια σχιζοειδή, μετα-εθνογραφική πολυφωνία. Τα υλικά –προερχόμενα άλλοτε από αγορές του διαδικτύου, άλλοτε από προωθημένα high-street brands ή τοπικά καταστήματα– έχουν επιλεχθεί με διαφορετικά κριτήρια όπως η μεταβατική, θολωμένη ταυτότητά τους, η αινιγματικότητα και η ελλειμματική αναγνώρισή τους από τον οικείο πολιτισμικό κώδικα της Σβορώνου.


Η προβληματοποίηση των διακριτοτήτων και των πολιτικών προϋποθέσεών τους καταλήγει μέσα από τις επαναληπτικές εκδοχές του έργου της σε μια συνθήκη διάσχισης. Η κατάρρευση του περιεχομένου και η αποκήρυξη της ακαδημαϊκής εγκριτότητας αποτελούν την αιχμή της πρακτικής της και γενικεύουν ένα πρότυπο αντιγραμματικότητας επηρεασμένο από την κυκλοφορία του διαδικτύου, τα γνωσιακά αντανακλαστικά που αναπαράγει και το περιορισμένο –συνειρμικό– εύρος προσοχής που εγκαθιστά.


Το RR [RADICAL READING] είναι ένα επιμελητικό εγχείρημα με έδρα την Αθήνα, το οποίο ασχολείται με την σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή, την παρουσίαση και εννοιολογική πλαισίωση ατομικών εκθέσεων, καθώς και τη θεωρητική και λογοτεχνική σύνθεση των ετερογενών συντεταγμένων που διατρέχουν και ανασυντάσσουν το αισθητό και επιτελεστικό πεδίο. Συστάθηκε το 2014 από τους Ευαγγελία Λεδάκη και Πέτρο Μώρη.

Σχετικές ειδήσεις
The Lost Parthenon: έκθεση του Κωνσταντίνου Πάτσιου στο Παρίσι
22.02.2016 17:06
Μετά την ατομική του έκθεση “The Twisted Odyssey” στο Λονδίνο, ο Κωνσταντίνος Πάτσιος παρουσιάζει τη νέα σειρά έργων του με τίτλο “The Lost Parthenon", στη Melkart Gallery, στο Παρίσι, τον Απρίλιο του 2016, υπό την επιμέλεια της Λεώνη Γαβρία.
Όνειρα και Σύμβολα: έκθεση της Ιωάννας Ράλλη στη γκαλερί Ζουμπουλάκη
25.01.2016 12:17
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Ιωάννας Ράλλη με τίτλο «Όνειρα και Σύμβολα». Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 28 Ιανουαρίου έως τις 20 Φεβρουαρίου 2016.
Διασχίζοντας το Νείλο: έκθεση του Ανδρέα Γεωργιάδη στο Λονδίνο
14.01.2016 16:24
Η έκθεση του Ανδρέα Γεωργιάδη με τίτλο “Διασχίζοντας το Νείλο” ταξιδεύει στο Λονδίνο, μετά από πρόσκληση της Αιγυπτιακής Πρεσβείας στο Λονδίνο, όπου και θα παρουσιαστεί στο Μορφωτικό Κέντρο της Αιγυπτιακής Πρεσβείας στο Λονδίνο.
Early Echoes: έκθεση του Χρίστου Μιχαηλίδη στην Depo Darm
07.01.2016 14:16
Η Depo Darm παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Χρίστου Μιχαηλίδη, με τίτλο “Early Echoes”. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016 στις 20:00 και η παρουσίαση θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016.
Deep in the Clouds: έκθεση της Μαρίνας Μπιρδιμήρη στη γκαλερί Σκουφά
05.01.2016 14:53
Την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016 στις 7.30 μμ. εγκαινιάζεται η δεύτερη ατομική έκθεση φωτογραφίας της Μαρίνας Μπιρδιμήρη με τίτλο ‘Deep in the Clouds’. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016.