Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Το μάρμαρο είναι ο λόγος της δημιουργίας

Το μάρμαρο είναι ο λόγος της δημιουργίας
Ο γλύπτης Ingbert Brunk παρουσιάζει τη νέα του δουλειά, όλα δημιουργίες πάνω σε ναξιώτικο μάρμαρο στην αίθουσα τέχνης Red Gallery...

Την λιτότητα της ελληνική γραφής με την αδρότητα της γερμανικής του καταγωγής, συνδυάζει στον τρόπο που προσεγγίζει το μάρμαρο της Νάξου, μοναδικό υλικό, φορέα έμπνευσης, αλλά και εφαλτήριο δημιουργίας του ο γλύπτης Ingbert Brunk.


Πρόκειται για μια σειρά εντυπωσιακών γλυπτών, μικρών και μεγάλων διαστάσεων, σε οικείες λιτές φόρμες (μαξιλάρι, χιτώνας, σταυρός, κ. ά.) που μοιάζουν διαπερατά από το φως και προκαλούν την οπτική μας αίσθηση να τα χαϊδέψει. Ο όγκος και το βάρος στη δουλειά του Brunk, γίνονται μεγέθη υπό αμφισβήτηση. Με έναυσμα τα μαρμαρόγλυπτα του Πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού, ο  Ingbert Brunk προσεγγίζει το ναξιώτικο μάρμαρο με τόση λιτότητα, όσο μόνο ένας Γερμανός θα μπορούσε.

Ο Ingbert Brunk  ζει και εργάζεται στη Νάξο καθώς θεωρεί θεώρησε ότι είναι σπουδαίο να δουλεύεις με το υλικό στον τόπο από τον οποίο προέρχεται. Δουλεύει στο εργαστήριο του που είναι τοποθετημένο σε ένα ενετικό φρούριο, στο κάστρο της Χώρας Νάξου.


Το μάρμαρο της Νάξου είναι φημισμένο για την ποιότητα του, την υφή αλλά και τους ιδιαίτερους χρωματισμούς του, κυρίως λευκό με αποχρώσεις του γκρι και μικρές δόσεις κίτρινου και μαύρου. Η δουλειά του Brunk, η οποία χαρακτηρίζεται κυρίως ως αφαιρετική, έχει δέσει μοναδικά με την ποιότητα του μαρμάρου.

Σχετικές ειδήσεις
Στιγμές δημιουργίας στον χρόνο: έκθεση κοστουμιών από το ΚΘΒΕ στο Αλατζά Ιμαρέτ
04.10.2016 15:35
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος οργανώνει μια έκθεση κοστουμιών, σχεδιασμένων από σημαντικούς ενδυματολόγους που συνεργάστηκαν με το ΚΘΒΕ στη διάρκεια των 55 χρόνων λειτουργίας του. H Έκθεση έχει τίτλο «Στιγμές δημιουργίας στον χρόνο» και πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των Δημητρίων.
Γλυπτικός Λόγος: Η Θαλάσσια Ανεμώνη του Γεωργίου Καλακαλλά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
13.09.2016 17:13
Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 18:00 θα λάβει χώρα στο Αίθριο του Μουσείου η δεύτερη εκδήλωση της δράσης «Γλυπτικός Λόγος», που ξεκίνησε με επιτυχία το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το καλοκαίρι σε συνεργασία με το Σύλλογο Γλυπτών Ελλάδος, με την παρουσίαση της «Θαλάσσιας Ανεμώνης» του Γεωργίου Καλακαλλά, Ομότιμου Καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Παρών θα είναι ο γλύπτης, που θα μιλήσει για το έργο του.
Αμφίσημος Λόγος: Έκθεση του Σαράντη Γκάγκα στην Γκαλερί Λόλα Νικολάου
20.04.2016 15:17
Την Παρασκευή 6 Μαΐου 2016 εγκαινιάζεται στην Γκαλερί Λόλα Νικολάου, η έκθεση του Σαράντη Γκάγκα με τίτλο ΑΜΦΙΣΗΜΟΣ ΛΟΓΟΣ.
Γιατί; Παιδιά στους δρόμους της γης: έκθεση του GMB Akash στο Μουσείο Μπενάκη
15.04.2016 10:23
Ο διακεκριμένος φωτογράφος GMB Akash, με εύγλωττη λιτότητα και αμεσότητα αποτυπώνει το δράμα των προσφύγων, μέσα από τις φωτογραφίες που απαρτίζουν την έκθεσή του «Γιατί; Παιδιά στους δρόμους της γης», η οποία φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη.
Αλληγορίες, Λόγος τρισδιάστατος: έκθεση του Μανόλη Ρωμαντζή στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
31.03.2016 17:05
Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος μας προσκαλεί στην πρώτη ατομική έκθεση γλυπτικής του Μανόλη Ρωμαντζή με τίτλο «ΑΛΛΗΓΟΡΙΕΣ, Λόγος τρισδιάστατος», που θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 8 Απριλίου στις 20:00 και θα διαρκέσει μέχρι και τη Μ. Πέμπτη 28 Απριλίου.