Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016

Τα ανθρώπινα δικαιώματα στη μεγάλη οθόνη

Τα ανθρώπινα δικαιώματα στη μεγάλη οθόνη
Στις 10 Δεκεμβρίου του 1948 ψηφίστηκε η διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων... Σήμερα, εξήντα χρόνια μετά, ο κινηματογράφος Τριανόν πρόκειται να φιλοξενήσει ένα μεγάλο αφιέρωμα , προβάλλοντας βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους, με θέμα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Οι ταινίες που θα παρουσιαστούν επιλέχτηκαν από το διεθνή διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους, που πραγματοποίησε το Γερμανικό Ίδρυμα Erinnerung, Verantwortung und Zukunft/Μνήμη, Ευθύνη και Μέλλον, σε συνεργασία με το Goethe-Institut.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν φοιτητές Ανώτατων Σχολών Κινηματογράφου και Καλών Τεχνών από τη Γερμανία, την Εσθονία, το Ισραήλ, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρωσία, την Τσεχία, την Ουκρανία και τις Η.Π.Α., οι οποίοι κλήθηκαν να δουν με κριτικό βλέμμα την ερμηνεία και την εφαρμογή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Συνολικά κατατέθηκαν 292 προτάσεις και οι επιτροπές των χωρών επέλεξαν 47 συμμετοχές, από τις οποίες οι 43 έγιναν ταινίες, βραβεύοντας τις 26 από αυτές, οι οποίες θα προβληθούν στο αφιέρωμα.

Το αφιέρωμα έχει τίτλο Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι…, παρμένο από το 1ο άρθρο της Διακήρυξης, και πραγματοποιείται από το Goethe-Institut και το Φεστιβάλ της Δράμας.

Οι 26 βραβευμένες παραγωγές θα προβληθούν μαζί με τα Best of του Φεστιβάλ της Δράμας και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Πληροφορίες για το διαγωνισμό και την παρουσίαση του προγράμματος: Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι … στο διεθνή χώρο: www.goethe.de/menschenrechte

Σχετικές ειδήσεις
Petit Plan: Νέοι Ορίζοντες: Ο κινηματογράφος για εφήβους
18.11.2016 16:14
Η κινηματογραφική δράση “Petit Plan: Νέοι Ορίζοντες” οργανώνεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ - Παράρτημα Ελλάδας, και έχει ως σκοπό την προβολή ταινιών σε Λύκεια της Αττικής με θεματικές όπως ο ρατσισμός, η μετανάστευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι επιπτώσεις του φασισμού.
29ο Κινηματογραφικό Αφιέρωμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
04.10.2016 14:39
Μαχητικά και αποκαλυπτικά, με συγκλονιστικές εικόνες και ήρωες καθημερινούς ανθρώπους που ξεπερνούν τα όριά τους, είναι τα φιλμ που προβάλλονται στο 29ο Κινηματογραφικό Αφιέρωμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Βιβλία στη μεγάλη οθόνη: Προβολές ταινιών μικρού μήκους στο Βουκουρέστι
16.02.2016 11:43
Η ελληνική λογοτεχνία και ο ελληνικός κινηματογράφος συνομιλούν μέσα από την τέχνη των δημιουργών τους και παρουσιάζονται στο αφιέρωμα που διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, με πρώτο σταθμό το Βουκουρέστι.
Κινηματογραφικό αφιέρωμα στα Ανθρώπινα Δικαιώματα
15.01.2016 13:29
Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Βύρωνα σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας διοργανώνουν την προβολή μιας σειράς ταινιών με θέμα παραβιάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στην αλλόκοτη χώρα του Ντέιβιντ Λιντς: Αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης
08.12.2015 14:21
Το ονειρικό, εκκεντρικό και παράδοξα γοητευτικό κινηματογραφικό σύμπαν του Ντέιβιντ Λιντς / David Lynch ζωντανεύει στη μεγάλη οθόνη μέσα από το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης με τίτλο «Στην αλλόκοτη χώρα του Ντέιβιντ Λιντς», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 10 έως και την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές.