Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Τα ανθρώπινα δικαιώματα στη μεγάλη οθόνη

Τα ανθρώπινα δικαιώματα στη μεγάλη οθόνη
Στις 10 Δεκεμβρίου του 1948 ψηφίστηκε η διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων... Σήμερα, εξήντα χρόνια μετά, ο κινηματογράφος Τριανόν πρόκειται να φιλοξενήσει ένα μεγάλο αφιέρωμα , προβάλλοντας βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους, με θέμα τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Οι ταινίες που θα παρουσιαστούν επιλέχτηκαν από το διεθνή διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους, που πραγματοποίησε το Γερμανικό Ίδρυμα Erinnerung, Verantwortung und Zukunft/Μνήμη, Ευθύνη και Μέλλον, σε συνεργασία με το Goethe-Institut.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν φοιτητές Ανώτατων Σχολών Κινηματογράφου και Καλών Τεχνών από τη Γερμανία, την Εσθονία, το Ισραήλ, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρωσία, την Τσεχία, την Ουκρανία και τις Η.Π.Α., οι οποίοι κλήθηκαν να δουν με κριτικό βλέμμα την ερμηνεία και την εφαρμογή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Συνολικά κατατέθηκαν 292 προτάσεις και οι επιτροπές των χωρών επέλεξαν 47 συμμετοχές, από τις οποίες οι 43 έγιναν ταινίες, βραβεύοντας τις 26 από αυτές, οι οποίες θα προβληθούν στο αφιέρωμα.

Το αφιέρωμα έχει τίτλο Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι…, παρμένο από το 1ο άρθρο της Διακήρυξης, και πραγματοποιείται από το Goethe-Institut και το Φεστιβάλ της Δράμας.

Οι 26 βραβευμένες παραγωγές θα προβληθούν μαζί με τα Best of του Φεστιβάλ της Δράμας και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Πληροφορίες για το διαγωνισμό και την παρουσίαση του προγράμματος: Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι … στο διεθνή χώρο: www.goethe.de/menschenrechte

Σχετικές ειδήσεις
Petit Plan: Νέοι Ορίζοντες: Ο κινηματογράφος για εφήβους
18.11.2016 16:14
Η κινηματογραφική δράση “Petit Plan: Νέοι Ορίζοντες” οργανώνεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ - Παράρτημα Ελλάδας, και έχει ως σκοπό την προβολή ταινιών σε Λύκεια της Αττικής με θεματικές όπως ο ρατσισμός, η μετανάστευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι επιπτώσεις του φασισμού.
Η Λυρική στη μεγάλη Οθόνη: Η Τραβιάτα του Τζουζέππε Βέρντι σε 13 πόλεις της Ελλάδας
27.10.2016 12:37
Με την δημοφιλέστατη Τραβιάτα του Τζουζέππε Βέρντι ξεκινά το νέο πρόγραμμα κινηματογραφικών προβολών των παραστάσεων της ΕΛΣ, με τίτλο "Η Λυρική στη Μεγάλη Οθόνη", στις 26 Νοεμβρίου 2016 σε δεκατρείς πόλεις της Ελλάδας.
29ο Κινηματογραφικό Αφιέρωμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
04.10.2016 14:39
Μαχητικά και αποκαλυπτικά, με συγκλονιστικές εικόνες και ήρωες καθημερινούς ανθρώπους που ξεπερνούν τα όριά τους, είναι τα φιλμ που προβάλλονται στο 29ο Κινηματογραφικό Αφιέρωμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο κινηματογράφος ως καθρέφτης της ταυτότητας: Αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
19.05.2016 14:23
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Art Brut – Outsider Art: Η ετερότητα ως καθρέφτης της ταυτότητας», την Κυριακή 22 Μαΐου 2016 θα πραγματοποιηθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος αφιέρωμα με τίτλο «Ο κινηματογράφος ως καθρέφτης της ταυτότητας».
Ο Θεός δεν μοιράζει καραμέλες, του Βαγγέλη Καλαμπάκα ξανά στο Τριανόν
25.02.2016 12:45
Ο κινηματογράφος ΤΡΙΑΝΟΝ παρουσιάζει ξανά το ντοκιμαντέρ "Ο Θεός δεν μοιράζει καραμέλες", του Βαγγέλη Καλαμπάκα από την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016.