Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017


Evocative Objects* - Yποβλητικά Αντικείμενα: έκθεση της Μαρίας Γλύκα σο Beton 7


Evocative Objects* - Yποβλητικά Αντικείμενα: έκθεση της Μαρίας Γλύκα σο Beton 7

Το Beton7 παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Μαρίας Γλύκα, Evocative Objects*/ Yποβλητικά Αντικείμενα.


Μέσα από τα έργα της η εικαστικός φέρνει σε επαφή εσωτερικούς με εξωτερικούς χώρους διερευνώντας τα όρια ζωγραφικής, εγκαταστάσεων και κατασκευών από χαρτί και χαρτόνι, ξαναδιαβάζοντας έτσι πολλές φορές την πραγματικότητα χωρίς ποτέ να αποκαλύπτεται πλήρως.


“Τα αντικείμενα ενσωματώνονται στον κόσμο μας καθημερινά επεκτείνοντας τα όρια των επιλογών μας. Μας βοηθάνε στη λήψη αποφάσεων, πράττουμε με αυτά και άλλοτε τα προσαρμόζουμε στις ανάγκες μας ως σύγχρονοι εφευρέτες. Το αντικείμενο θεωρείται δεδομένο μέσα από την αναζήτηση των επιθυμιών και των ανέσεων. Μοιάζει περισσότερο φυσικό παρά τεχνητό και καταλήγει να γίνεται σημαντικό. Στις σχέσεις μας με αυτό, η σκέψη και το συναίσθημα είναι αδιάσπαστα. Διερευνάμε τη μνήμη, την απώλεια, την ιδιοκτησία. Εμείς οι ίδιοι το αναπαράγουμε, το ξαναφτιάχνουμε από άλλο υλικό, στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε μια επαφή με το παρελθόν, με τους ανθρώπους, με τους χώρους.


Χάνει την χρηστικότητά του, την καλαισθησία του, γίνεται ένας συμπρωταγωνιστής στην ζωή μας περιμένοντας τον κατάλληλο ρόλο, αυτό του συντρόφου, του οικείου, της πρόκλησης για το καινούριο. Μας φέρνει αντιμέτωπους με την επιθυμία, τη σχέση μας με την ιστορία, την αξία της ανταλλαγής, τη δυσκολία της μετάβασης. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ο εαυτός μας αλλάζει ανακαλύπτοντας την γνώση, ξαναδημιουργείται.”
*[ο τίτλος δανεισμένος από το βιβλίο της Sherry Turkle, "Evocative Objets - Things we think with", MIT press, 2007]


Η Μαρία Γλύκα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε ζωγραφική (ΜFA) στο Slade School of Fine Art, UCL (2006) με υποτροφία από το ΙΚΥ, ζωγραφική στην ΑΣΚΤ (2002) και γραφιστική στη Σχολή Βακαλό (1993). 'Εχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε διεθνή προγράμματα residencies (Ισλανδία, Ισπανία, Αγγλία, Αμερική κλπ). Τα έργα της έχουν βραβευτεί σε διεθνείς διαγωνισμούς (Jerwood Contemporary Painters, London, 2007/ Celeste Prize, 2006/ Young artists in European Μuseums, 2005). Από το 2006 ανήκει στην καλλιτεχνική ομάδα του ετήσιου εργαστηρίου «Utopia Project» που οργανώνει η ΑΣΚΤ στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Διδάσκει στο ΒΑ και MΑ - Visual Communication and Interactive Media του Κολλεγίου Βακαλό Art and Design.

Σχετικές ειδήσεις
«περιοδικός», ατομική έκθεση του Julien Cadoret στο Beton 7
20.01.2017 14:13
To Beton7 Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Julien Cadoret με τον τίτλο “περιοδικός”. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί διαφορετικά μέσα, γλυπτική, βίντεο, φωτογραφία, περφόρμανς, εγκατάσταση in situ, σχολιάζοντας και διερευνώντας την κοινωνία και τις τρέχουσες πολιτιστικές πρακτικές.
Το χάος των αναμνήσεων: Αφηγήσεις από τη συλλογή με τα κιτς αντικείμενα του Γιάννη Μπουτάρη
26.07.2016 10:43
Τα εγκαίνια της έκθεσης «Το χάος των αναμνήσεων. Αφηγήσεις από τη συλλογή με τα κιτς αντικείμενα του Γιάννη Μπουτάρη» έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016, στην αθηναϊκή γκαλερί a.antonopoulou.art.
Revengefuck: έκθεση της Μαρίας Καραντζή στη γκαλερί Elika
26.05.2016 17:07
Η γκαλερί Elika παρουσιάζει από τις 10 Ιουνίου έως τις 16 Ιουλίου την ατομική έκθεση της Μαρίας Καραντζή, με τίτλο Revengefuck.
do objects stay / μένουν τα αντικείμενα: Έκθεση του Απόστολου Ντελάκου στην CASK gallery
04.05.2016 12:59
Η CASK παρουσιάζει, από τις 6 Μαΐου 2016, την τρίτη ατομική έκθεση του Απόστολου Ντελάκου “do objects stay / μένουν τα αντικείμενα”, που δημιουργήθηκε για την γκαλερί, σε συνεργασία με τη συλλογή Ιωάννη Κυπαρισσούς.
Μεταμορφώσεις: έκθεση της Άννας Μαρίας Τσακάλη στο Παρίσι
27.04.2016 13:38
Η γκαλερι Lefor Openo παρουσιαζει την ατομικη εκθεση της Αννας Μαριας Τσακαλη, με τιτλο «Μεταμορφωσεις». Τα εγκαινια θα πραγμάτοποιηθουν την Πεμπτη 12 Μαιου 2016 στις 6 το απογευμα.