Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Η Εξέγερση του Δεκέμβρη, του Δημήτρη Βόρρη

Η Εξέγερση του Δεκέμβρη, του Δημήτρη Βόρρη

...΄Ενας αθώος και ανυπεράσπιστος 15χρονος μαθητής πέφτει νεκρός από τα δολοφονικά πυρά ενός αστυνομικού.

Εφτά εγκλωβισμένοι σε ένα υπόγειο σινεμά τέχνης φοβούνται να βγούν έξω στην σκληρή πραγματικότητα.

Η εξέγερση του Δεκέμβρη αρχίζει!

 

Η ταινία Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ, του Δημήτρη Βόρρη, που περιγράφει τις ημέρες της εξέγερσης του 2008, παρουσιάζεται σε πρώτη προβολή από 4 Δεκεμβρίου 2014.


Πρόκειται για μια πραγματικά ανεξάρτητη παραγωγή, χωρίς τη χρηματοδότηση και την υποστήριξη κανενός Κέντρου και ...παράκεντρου.

Περιγράφει τις ημέρες της εξέγερσης του 2008 και τα γεγονότα που ακολούθησαν ενώ σε παράλληλη δράση παρακολουθεί τις αγωνιώδεις συγκρούσεις ανάμεσα σε εφτά χαρακτήρες εγκλωβισμένους σε έναν υπόγειο κινηματογράφο. Το μόνο κοινό που τους ενώνει είναι o φόβος τους και η άρνηση τους να αντιμετωπίσουν και να αλλάξουν την πραγματικότητα.


Κατά τα άλλα τους χωρίζουν έριδες, μικρότητες, συνωμοσίες, μίση και πάθη. (Οπως την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων).

 

Ακόμη, η ταινία αποτελεί ένα καυστικό σχόλιο για την βαρβαρότητα της αστυνομικής βίας, τον μαζικό βομβαρδισμό με δακρυγόνα της 29ης Ιουνίου 2011 στο Σύνταγμα, τον άνοδο του νεοναζισμού, και την προμελετημένη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Ο αέναος κύκλος της βίας δεν τελειώνει ποτέ. Και δεν κλείνει ποτέ!

 

Στην ταινία ακούγονται 4 ακυκλοφόρητα tracks του superstar της ηλεκτρονικής μουσικής Moby μετά από ειδική άδεια του διεθνούς καταξιωμένου πρωτοπόρου μουσικού δημιουργού.

 

Σενάριο-σκηνοθεσία: Δημήτρης Βόρρης.

Cast: Λουκία Λαιμού, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Μαρία Φλωράτου, Βίβιαν Ιωάννου, Κώστας Ανταλόπουλος,

Νίκος Γιαννίκας, Αρης Παπάς, Νάσος Παπάς, Aris Athan, Michael Angels, Louise Rheas, Duncan Skinner, Χριστίνα Μάνη (αφηγήτρια).

Φιλική συμμετοχή: Hλίας Λογοθέτης, Τόνυ Δημητρίου .

 

 

....Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ του 2008, άρχισε με την έκρηξη της συσσωρευμένης οργής του κόσμου. Λίγα λεπτά μετά την εν ψυχρώ δολοφονία ενός αθώου και ανυπεράσπιστου 15χρονου μαθητή.

Του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.  Ο Αλέξανδρος, που δολοφονήθηκε στις εννιά παρά δυο λεπτά το βράδυ του Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου 2008, με μια σφαίρα στην καρδιά, έγινε μάρτυρας, και σύμβολο,

για μια γενιά που έβλεπε ότι δεν υπήρχε μέλλον στα όνειρα της. Σε καθημερινή βάση είχε να αντιμετωπίσει: μια ανεπαρκέστατη πολιτική διαχείριση, ουσιαστικά αδιάφορη για την προστασία των δικαιωμάτων

του πολίτη, και την αξιοπρέπεια του, την ασυδοσία μιάς μερίδας επίορκων αστυνομικών, την παραπληροφόρηση των Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης, τη διαφθορά των κυκλωμάτων που λυμαίνονται την δικαιοσύνη...

Τους σκότωσαν τον αυτοσεβασμό, τους κακοποίησαν την προσωπικότητα, τους πέταξαν δακρυγόνα και ληγμένα χημικά στα όνειρα τους. Από τα υποτιθέμενα «ελίτ» σχολεία των Β.Π. μέχρι το indymedia,

και από τους αναρχικούς μέχρι τις “γειτονιές” της...άνεργης εργατικής τάξης όλοι απέκτησαν το ίδιο πρόβλημα. Οι φούσκες του μικρόκοσμων τους έσκασαν με ένα πελώριο ΠΑΦ! Η πραγματικότητα έδειξε

το πανάσχημο, παρακμιακό και φρικιαστικό πρόσωπο της. Αν δεν υπάρχει μέλλον για σένα, δεν υπάρχει και για μένα. Δεν υπάρχει και για την ίδια την Ελλάδα των 400.000 νέων μεταναστών στο εξωτερικό,

των 3.200 αυτοκτονημένων, και των 1.800.000 ανέργων. Η εξέγερση για κοινωνική δικαιοσύνη και το αίτημα για την αλλαγή μιάς πτωχευμένης κοινωνίας που έχει πιάσει πάτο οικονομικά, και ηθικά, ήταν, και, δυστυχώς,

παραμένει, η μόνη λύση...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΟΡΡΗΣ

Σχετικές ειδήσεις
Cinema for All από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος
01.12.2016 13:17
Με αφορμή την «3η του Δεκέμβρη», εθνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια ημέρα των ανθρώπων με Αναπηρία, η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία παρουσιάζει την εκδήλωση «Σινεμά για ΟΛΕΣ και ΟΛΟΥΣ».
Δύο νέα βραβεία για το
03.11.2016 14:20
Το 2ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και το Βραβείο Ανδρικού Ρόλου κέρδισε χθες βράδυ στην Φλωρεντία, στο Montelupo Fiorentino MIIFF, το "Invisible" του Δημήτρη Αθανίτη
Flix it, από τον Δεκέμβριο, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
17.10.2016 16:40
Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση εγκαινιάζει τη συνεργασία της με το κινηματογραφικό site Flix.gr. Από αυτόν τον Δεκέμβρη και κάθε μήνα μέχρι και το Μάιο του 2017, οι λάτρεις του κινηματογράφου κλείνουν ραντεβού στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για μια σειρά προβολών που κρύβουν εκπλήξεις, συστήνουν δημιουργούς και κάνουν το γύρο του κόσμου, προτείνοντας τις εικόνες που θέλουμε να βλέπουμε στη μεγάλη οθόνη.
Invisible, του Δημήτρη Αθανίτη
13.10.2016 10:50
Την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016 κυκλοφορεί στις αίθουσες, από την DNA Films, το αστικό γουέστερν του Δημήτρη Αθανίτη, Invisible.
Ο Προφήτης, του Δημήτρη Πούλου
28.04.2016 16:00
Η NEW STAR παρουσιάζει σε Α’ Προβολή από 5 Μαΐου 2016 στους κινηματογράφους την ταινία του Δημήτρη Πούλου, «Ο Προφήτης».