Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017
Το κάλεσμα του κούκου - Robert Galbraith (J.K. Rowling): Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014 11:16
Το κάλεσμα του κούκου - Robert Galbraith (J.K. Rowling): Κριτική βιβλίου

Πιστεύω πως όλοι έχετε ενημερωθεί για το "σκάνδαλο" που ξέσπασε όταν αποκαλύφθηκε πως πίσω από το όνομα Robert Galbraith, του ανερχόμενου συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων, βρίσκεται η πασίγνωστη και πολύ αγαπημένη συγγραφέας του "Harry Potter", J.K. Rowling.


Η ίδια, θέλοντας να δοκιμάσει την συγγραφική της τύχη χωρίς να βασίζεται στην πρότερη επιτυχία της, εξέδωσε το συγκεκριμένο μυθιστόρημα υπογράφοντας με ψευδώνυμο, κάτι που όταν αποκαλύφθηκε προκάλεσε σωρεία συζητήσεων και την ίδια στιγμή, απέφερε στην ίδια πολλά εκατομμύρια δολάρια, αφού το συμβόλαιο μυστικότητας που είχε υπογράψει με γνωστό δικηγορικό γραφείο, καταπατήθηκε κατά κράτος. Όπως και να 'χει, η ουσία είναι μία. Πως είτε με την μία υπογραφή, είτε με την άλλη, έχουμε να κάνουμε με ένα σπουδαίο βιβλίο.


Ο Κόρμοραν Στράικ, έχοντας χάσει ένα πόδι στο Αφγανιστάν, εργάζεται ως ιδιωτικός ντετέκτιβ , με τους πιστωτές του να τον αναζητούν, τη φιλενάδα του να τον έχει εγκαταλείψει, με το γραφείο του να έχει μετατραπεί σε τόπο κατοικίας. Μια μέρα, ο Τζον Λάντρο, μπαίνει στο γραφείο του θέλοντας να του αναθέσει μια υπόθεση . Να βρει τα πραγματικά αίτια του θανάτου της αδερφής του μερικούς μήνες πριν, του διάσημου σούπερ μόντελ Λούλα Λάντρι, γνωστή με το πρωσονύμιο Κούκος, τον οποίο η αστυνομία απέδωσε σε αυτοκτονία, κάτι για το οποίο ο ίδιος δεν έχει πεισθεί. Με φόντο το σκοτεινό Λονδίνο, ο Στράικ θα βυθιστεί στα άδυτα ενός κόσμου φαινομενικής λάμψης και πολυτέλειας και θα ανακαλύψει σταδιακά πως τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται και πως πίσω από τα δυνατά φώτα κρύβονται τα πιο αποτρόπαια μυστικά.


Η Rowling ξέρει να πλάθει μυστήριο, να το χειρίζεται και να μας εκπλήσσει με τρόπους συναρπαστικούς, συγκλονιστικούς και ανατρεπτικούς. Δεν έχει σημασία σε ποιο λογοτεχνικό είδος αναφερόμαστε. Η μυθιστορία, θέλει τέχνη, και η Rowling την κατέχει με έναν τρόπο που μόνο ευλογημένος μπορεί να θεωρηθεί. Όσον αφορά την ιστορία του "Κούκου", όσο κι αν προσπαθούμε κατά την διάρκεια της ανάγνωσης, δεν μπορούμε να μαντέψουμε τι θα γίνει στη συνέχεια, με τις ανατροπές και τις εκπλήξεις να είναι συνεχείς, ευχάριστες και αν μη τι άλλο, καλοδεχούμενες. Γιατί σε μια εποχή που το αστυνομικό μυθιστόρημα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, μοιάζει να βαλτώνει, εκείνη καταφέρνει να μας δώσει κάτι το διαφορετικό, κάτι που τραβάει την προσοχή μας και κεντρίζει το ενδιαφέρον μας, κάτι που αποδίδει όχι μόνο τώρα, αλλά που μπορεί ν' αποδώσει και στο μέλλον.


Ένα από τα πολύ θετικά στοιχεία της ιστορίας αυτής, είναι εξαιρετικός κεντρικός της πρωταγωνιστής, ο Στράικ, που αν και χαρακτηρίζεται κάποιες κλασσικές πινελιές του αστυνομικού μυθιστορήματος, έχει μια ολότελα δικιά του ταυτότητα, κάπως αντισυμβατική, με την οποία όμως μπορείς κατά έναν περίεργο τρόπο να ταυτιστείς. Ο τρόπος σκέψης του είναι εντυπωσιακός και γοητευτικός συνάμα, η προσωπικότητά του προσεχτικά δομημένη και τελικά, λατρεύεις να τον μισείς. Αυτός ο αντιήρωας, λοιπόν, σε συνδυασμό με το πανέξυπνο σενάριο της ιστορίας, παρά που στην αρχή σου δίνει λανθασμένα την αίσθηση του τετριμμένου, σε παρασύρουν σε έναν κόσμο πλούτου και ασυδοσίας, μέσα στον οποίο χάνεσαι και δεν βγαίνεις παρά μονάχα όταν φτάσεις στην τελευταία σελίδα, ευχόμενος -ίσως- να είχε λίγο ακόμα. Και το γεγονός πως, εκτός των άλλων, η Rowling δεν χρησιμοποιεί το Λονδίνο μόνο ως φόντο της ιστορίας της, αλλά το μετατρέπει σε έναν από τους πρωταγωνιστές της, είναι κάτι το μαγικό από μόνο του.


Η γραφή της Rowling έχει αδιαμφισβήτητα κάτι από μαγεία. Καταφέρνει να σε κερδίσει από τις πρώτες κιόλας σελίδες και να σε καθηλώσει, προσφέροντάς σου μια ιστορία που βρίθει μυστηρίου, αγωνίας και έντασης. Κι αν κάποιος έχει διαβάσει και το πρωτότυπο αγγλικό κείμενο , κι εφόσον είναι φανατικός της αναγνώστης, θα μου κάνει τρομερή εντύπωση αν η γραφή του "Κούκου" δεν του έδωσε την αίσθηση του οικείου. Το κείμενο έχει αυτό το "κάτι" που χαρακτηρίζει την Rowling και την κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλους συγγραφείς της εποχής της. Σίγουρα, το αστυνομικό μυθιστόρημα, είναι κάτι πολύ διαφορετικό σε σύγκριση με την φανταστική λογοτεχνία , αλλά η αγαπημένη συγγραφέας αποδεικνύει πως το έχει και περιμένουμε με μεγάλη αγωνία τι θα μας δώσει στο μέλλον. Γι' αυτό, λοιπόν, αναμένουμε με αγωνία και λαχτάρα τον "Μεταξοσκώληκα", για να την απολαύσουμε ακόμα μια φορά.

 

To βιβλίο της Robert Galbraith (J.K. Rowling), Το κάλεσμα του κούκου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.
Καρδιά από πέτρα - Simon Scarrow: Κριτική βιβλίου
10.08.2016 12:58
Ο Simon Scarrow είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος συγγραφέας, ο οποίος έχει τη μοναδική ικανότητα, με ό,τι θέμα κι αν καταπιαστεί, να το κάνει ολότελα δικό του, πραγματοποιώντας την απαραίτητη έρευνα προκειμένου να προχωρήσει στην δημιουργία μιας δικής του ιστορίας που όμως, θα σέβεται την πραγματική Ιστορία.
Η σιωπή του φάρου - Kimberley Freeman: Κριτική βιβλίου
08.08.2016 13:00
Η Kimberley Freeman αποτελεί μία από τις πλέον αγαπητές φιγούρες στο χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας, έχοντας κερδίσει την καρδιά εκατομμυρίων αναγνωστών, πράγμα που αναπόφευκτα θα την έφερνε και στη χώρα μας με ανάλογη επιτυχία.
Η κόρη του κεραυνού - Lucinda Riley: Κριτική βιβλίου
05.08.2016 14:02
Περίπου ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου "Οι κόρες των αστεριών", οι εκδόσεις Διόπτρα φέρνουν στη χώρα μας το δεύτερο βιβλίο της σειράς "The seven sisters" της Lucinda Riley, της Ιρλανδής συγγραφέως που έχει καταφέρει να γίνει αγαπητή στους αναγνώστες ολόκληρου του πλανήτη μέσω των ρομαντικών της μυθιστορημάτων και πολύ περισσότερο, μέσω της συγκεκριμένης σειράς.
Η Κοιλάδα της Αλεπούς - Charlotte Link: Κριτική βιβλίου
22.07.2016 13:26
"Η Κοιλάδα της Αλεπούς" είναι ένα από τα βιβλία εκείνα που τους τελευταίους μήνες έχουν συζητηθεί όσο λίγα. Στο εξωτερικό, οι κριτικές που έχει λάβει είναι των άκρων, με τις μισές απ' αυτές να το εκθειάζουν μην διστάζοντας κατά περιπτώσεις να το χαρακτηρίσουν ως ένα από τα καλύτερα αστυνομικά βιβλία των τελευταίων ετών, και τις άλλες μισές να το κατηγορούν, άλλοτε για την σκληρότητά του και άλλοτε για την προβλεψιμότητά του.