Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Μύθος και Νόημα: Στοιχειώδης Εισαγωγή, σειρά μαθημάτων στον πολυχώρο Διέλευσις

Μύθος και Νόημα: Στοιχειώδης Εισαγωγή, σειρά μαθημάτων στον πολυχώρο Διέλευσις

Ο πολυχώρος πολιτισμού «διέλευσις» διοργανώνει σε συνεργασία με την Μαρία Σίδερη, μια σειρά διμηνιαίων αυτοτελών μαθημάτων, με αντικείμενο τους Αρχαίους Ελληνικούς μύθους, με πρώτο μάθημα «Ο Μύθος του Ναρκίσσου» το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014.

 

Ο μύθος, η πρώτη αλλά και συνεχώς ανανεούμενη αφηγηματικά δομημένη έκφραση του ψυχοδιανοητικού ανθρώπου, εκπληρώνει με ανυπέρβλητη αισθητική τελειότητα και νοηματική πολυσημία την διάνοια, την φαντασία και τις στοχαστικές προσαρμογές όλου του ψυχολογικού μας Είναι.

 

Συνυφαίνοντας πραγματικά γεγονότα, ρεαλιστικά δεδομένα, με ψυχικές αντιδράσεις / μεταβιβάσεις οριακά έντονες και με τη μυσταγωγία στο άδηλο, το υπερβατικό και το Αληθινό, εισάγει τάξη φυσική και λογική κλίμακα σε σύνολα στοιχείων που δεν προσφέρονται σε άλλη ταξινόμηση. Τα γνωρίσματα του μύθου τον ανέδειξαν αναγκαία και διαχρονική ποιητική δύναμη διαπλαστική προσώπων και συλλογικοτήτων που δεν μπορεί να την υποστείλει ούτε ο χρόνος ούτε οι εκάστοτε νεωτερισμοί. Ζυμωμένος ριζικά με το εσώτερο Είναι μας ζει μέσα μας και ζούμε μέσα του. Είναι το ενδότερο «σκηνικό» ή «περιβάλλον» του ανθρώπου προς το οποίο προσαρμόζεται και στο οποίο ανάγεται ο πυρήνας της ύπαρξής του.

 

Η συνειδητοποίηση αυτής της πραγματικότητας και η αληθής νοηματοδότησή της προϋποθέτουν την κατανόηση της γνήσιας σημασίας του μύθου που, ως ανταπόκριση, μας καθιστά ικανούς γνώστες τόσο του «ταυτού» όσο και του «ετέρου».

 

Απελευθερώνοντας τη φαντασία και την εμπειρία του ανθρώπου από τις αφετηρίες της εντελούς ύπαρξής του έως ένα ασύνορο μέλλον, υποστασιοποιεί την ιδεολογική σύλληψη κοινωνικών οραματισμών όπως και τα άφθαρτα, ονειρώδη πρότυπα – τους αρχετύπους- που εμφωλεύουν στον ανθρώπινο ψυχισμό επιζητώντας έκφραση και ανά-γνωση.

 

Αφού ανασυρθεί από την ιλύν του ασυνειδήτου και αποκατεστημένο στη συνείδησή μας προάγει καίρια την προσωπική κάθαρση από συσσωρεύσεις ανέκφραστων, αγνώστων ή αναπόφαντων στοιχείων  και εξυγιαίνει και το κοινωνικό σύνολο του οποίου μέλος είναι κάθε πρόσωπο.

 

Η σωτήρια για την ανθρωπότητα, από την αυγή και την άνθηση του Πολιτισμού, δυναμική λειτουργία  του μύθου, τον ανέδειξε θεμέλιο και κορυφή του κυριότερου κοινού αγαθού, της Παιδείας.

 

Η προσέγγιση, η κατανόηση και περαιτέρω η ερμηνεία του μύθου μέσα από την θετικιστική λογι(στι)κή από τη συστηματική κουλτούρα, έχει οδηγήσει σε πλήθος παρερμηνειών και καταχρήσεων, μετασημάνσεων και αποσημάνσεων του περιεχομένου του, παρά τις προθέσεις και τον μορφωτικό εξοπλισμό πολλών από εκείνους  που ζήτησαν εκεί μιαν άφθονη πηγή ιδεών.

 

Με αυτό το σκεπτικό σας καλούμε στις τακτικές διμηνιαίες παραδόσεις μαθημάτων που θα γίνονται στον Πολυχώρο Πολιτισμού- Λέσβου 15 και Πόρου- στην Κυψέλη από 29 Νοεμβρίου 2014 κάθε Σάββατο 12.00- 14.00.

 

Μάθημα 1ο

Ο Μύθος του Ναρκίσσου

Εισηγήτρια: Μαρία Σίδερη

 

Σύντομο βιογραφικό της εισηγήτριας

Τόπος γεννήσεως: ΑΘΗΝΑ

Εγκύκλιες Σπουδές: Πτυχιούχος Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1982-86)

Άλλες Σπουδές: Ζωγραφική με διδασκάλους τους: Γ. Κουτλίδη, Θ. Καρφάκη,  Θ.Πάντο (1986-1990).

Ξένες Γλώσσες:  Γαλλικά, Αγγλικά

Ιδιαίτερες  Γνώσεις:  Άριστη γνώση και χειρισμός της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας. 

                         

Δραστηριότητες συναφείς προς τα ανωτέρω:

α/ Μέλος του καλλιτεχνικού Συλλόγου «ΣΥΝ» (1988-91). Συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις, στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

β/ από το 1991 αφοσιώθηκε στη μελέτη των Ελληνικών Γραμμάτων και απέδωσε δημοσίως πλουσιότατο αντίστοιχο έργο με τη μορφή δοκιμίων, άρθρων, όπως και πρωτοτύπων κειμένων συντεταγμένων στην Αρχαία (και Αρχαϊκή) Ελληνική Γλώσσα.

γ/ Μετέφρασε από τα Αρχαία Ελληνικά και σχολίασε μέρος της Συλλογής OTTO KERN Orphicorum Fragmenta (2 τόμοι). Το έργο, σχολιασμένο εκτενώς, είναι η πρώτη, διεθνώς, απόδοση σε σύγχρονη γλώσσα (Νέα Ελληνική) των Ορφικών Κειμένων που συγκέντρωσε ο ελληνιστής Otto Kern. Οι ξένες εκδόσεις τη Συλλογής αυτής (Βερολίνου 1922, Βερολίνου-Ζυρίχης- Βιέννης 1962 και 1972 περιέχουν μόνο το αρχαίο κείμενο , αμετάφραστο και ασχολίαστο). 

δ/ Συνέγραψε την πραγματεία ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΑ.

ε/ Μετέφρασε από την Αρχαία Ελληνική το «ΠΕΡΙ ΑΠΟΧΗΣ ΕΜΨΥΧΩΝ» του Πορφυρίου του εκ Τύρου.

Τα τέσσερα αυτά έργα έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις «Πύρινος Κόσμος».

Πολλά φιλοσοφικά της δοκίμια έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο «ΠΥΛΗ ΙΑΣΩΝΟΣ» (Ενότητα: Ελλάς / Ελληνική Σκέψη) όπου παρουσιάζουν πολύ μεγάλη αναγνωσιμότητα.

Άλλα έργα της είναι τα: ΔΩΔΩΝΗ-ΣΟΥΛΙ-ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ και ΜΗΛΟΣ - ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑΣ. 

Έργα της υπό έκδοση: «Δοκίμια και Ανάλεκτα Κείμενα», «Οι διαδρομές του Φόβου», «Προϊστορία και Ιστορία της αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής».

Συμμετέχει επί τρία συνεχή έτη ως εισηγήτρια στα Συνέδρια της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και παραδίδει μαθήματα φιλοσοφίας σε επίλεκτους κύκλους.

Σχετικές ειδήσεις
Μαθήματα Πολιτισμού 2017 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
30.01.2017 11:58
Για 10η συνεχή χρονιά το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει σειρά μαθημάτων για την τέχνη και τον πολιτισμό.
Εκδηλώσεις από το ΕΙΠ για τον επίσημο εορτασμό ιδρύσεως της πόλης της Οδησσού
30.08.2016 11:52
Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στην Οδησσό συμμετέχει με σειρά εκδηλώσεων στον εορτασμό της πόλης για την επέτειο της ίδρυσής της. Οι εορτασμοί στην πόλη της Οδησσού συμπίπτουν και με την επέτειο ίδρυσης του Παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, όπως και του Μουσείου Φιλικής Εταιρείας (2/9/1994).
Διπλό Θεατρικό Εργαστήριο από τον Δημήτρη Καρατζιά στον Πολυχώρο Vault
25.07.2016 09:47
Ένα διπλό θεατρικό εργαστήριο, για ερασιτέχνες αλλά και για νέους ηθοποιούς ξεκινάει την ερχόμενη σεζόν στον Πολυχώρο Vault με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Δημήτρη Καρατζιά.
Τιμητική εκδήλωση για το Μουσείο της Πόλης του Βόλου στο Μουσείο Μπενάκη
13.05.2016 13:28
Το Μουσείο Μπενάκη με μια σειρά από τιμητικές εκδηλώσεις στοχεύει να προβάλει το έργο που επιτελούν οι πολιτιστικοί οργανισμοί της ελληνικής περιφέρειας για τη μελέτη και την ανάδειξη του πολιτισμού.
Ομιλίες στο πλαίσιο του As One στο Μουσείο Μπενάκη
08.04.2016 17:02
Το πρόγραμμα As One, που οργανώνουν ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ σε συνεργασία με το Marina Abramović Institute (MAI), μπαίνει στον δεύτερο μήνα και παρουσιάζει διακεκριμένους καλλιτέχνες και θεωρητικούς σε μια σειρά ομιλιών και εργαστηρίων.