Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Έκθεση της Ειρήνης Απέργη στο Οπλοστάσιο Τέχνης

Έκθεση της Ειρήνης Απέργη στο Οπλοστάσιο Τέχνης

Ο Δημήτρης Αληθεινός προτείνει στο Οπλοστάσιο/ Τέχνης την έκθεση για την Ειρήνη Απέργη (1921 - 1994).


Το Οπλοστάσιο/ Τέχνης συνεχίζει τη σειρά εκθέσεων υπό τον τίτλο «Ο Δημήτρης Αληθεινός προτείνει». Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη σειρά των εκθέσεων που παρουσιάστηκαν πέρυσι, ο Δημήτρης Αληθεινός προτείνει και φέτος μια σειρά εκθέσεων υπό τον ίδιο τίτλο, με στόχο να φανερώσει στο κοινό από τη μια  τους «Λησμονημένους» Έλληνες πρωτοπόρους, κι από την άλλη τα «Παιδιά της
Κρίσης».


Φέτος οι εκθέσεις ξεκίνησαν τον Οκτώβριο με την δυναμική πρώτη ατομική έκθεση του Ριχάρδου Μούτεση, ενός νέου Έλληνα εικαστικού που ζει στο Έλσινορ της Δανίας.


Η δεύτερη έκθεση της χρονιάς είναι αφιερωμένη στην Ειρήνη Απέργη, μια μεγάλη Ελληνίδα εικαστικό που δημιούργησε ακούραστα σε όλη της τη ζωή υπέροχα και σημαντικά έργα χωρίς να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας. Όπως αναφέρει η Έφη Στρούζα, στο έργο της Απέργη «η ζωγραφική προτείνεται ως υπερβατικός χώρος, όπου κυριαρχεί η αίσθηση του ατέρμονου».


Η Ειρήνη Απέργη γεννήθηκε το 1921 στη Αθήνα. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ (1940-48), στο εργαστήριο του Ουμβέρτου Αργυρού. Ήταν σύζυγος του γλύπτη Αχιλλέα Απέργη και μητέρα του μουσικού Γιώργου Απέργη. Εργάσθηκε για πολλά χρόνια αθόρυβα, προτού παρουσιάσει δημόσια το έργο της. Εξέθεσε τη δουλειά της σε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, από το 1979 και εξής. Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις, από τις οποίες ξεχωρίζει η Σύγχρονη ελληνική τέχνη (Ολλανδία, 1981). Η γεωμετρική αφαίρεση χαρακτηρίζει την πρώτη φάση του έργου της, ενώ σταδιακά μετακινείται στην ένταξη των έργων της σε ολοκληρωμένα περιβάλλοντα. Από το 1981 και έπειτα η μελέτη των έργων της σε σχέση με το συγκεκριμένο χώρο όπου παρουσιάζονται, θα αποτελέσει την αρχή της δημιουργικής της διαδικασίας. Ξύλα αποτελούν τον φέροντα οργανισμό, πάνω στον οποίο επικολλήσεις από γάζες, υφάσματα, ταινίες και άλλα υλικά πλάθουν τρισδιάστατες μορφές. Στόχος της Απέργη υπήρξε η εικαστική αξιοποίηση όλου του προσφερόμενου χώρου, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου στο οποίο κινείται ο θεατής. Πέθανε στην Αθήνα το 1994. Μετά το θάνατό της, το 1995, παρουσιάστηκε στη γκαλερί Μέδουσα η έκθεση που η ίδια σχεδίαζε να πραγματοποιήσει εκεί.

Έργα της βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη , στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στις Δημοτικές Πινακοθήκες Καλαμάτας και Πύργου, στη Συλλογή Κωστάκη, στη Συλλογή της Αγροτικής Τράπεζας κ.α.

Σχετικές ειδήσεις
Τέχνη στο πατάρι #5 στην Αίθουσα Τέχνης Ιανός
21.02.2017 10:20
Η IANOS ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ θα φιλοξενήσει και φέτος την καθιερωμένη εδώ και τέσσερα χρόνια Τέχνη στο Πατάρι, μια ομαδική εικαστική έκθεση που προτείνει μικρούς θησαυρούς τέχνης στο πατάρι του Ιανού.
Παράταση των δύο εκθέσεων του ΚΜΣΤ στη Μονή Λαζαριστών
25.01.2017 12:54
Παρατείνεται έως τις 25 Φεβρουαρίου η λειτουργία των δύο εκθέσεων του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, «Γκεόργκι Λιτιτσέφσκι. Υποθετικοί Χοροί» και «Έμπνευση: Ρωσική Πρωτοπορία. Εργαστήριο νέων καλλιτεχνών στο ΚΜΣΤ», ενώ συνεχίζονται οι ξεναγήσεις κάθε Σάββατο στις 12:00 με το εισιτήριο εισόδου.
«Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα - Αμβέρσα»: έκθεση από το ΕΜΣΤ και το M HKA
26.10.2016 13:24
Η πρώτη έκθεση που θα εγκαινιάσει τον χώρο των Περιοδικών εκθέσεων του ΕΜΣΤ ταυτόχρονα με το Πρόγραμμα Το ΕΜΣΤ στον Κόσμο, είναι μια συμπαραγωγή του ΕΜΣΤ και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Αμβέρσας (M HKA).
Θερινό Ηλιοστάσιο: Έκθεση της Ειρήνης Ηλιοπούλου στο Ianos ArtShop στο Golden Hall
27.07.2016 15:01
Η IANOS ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ παρουσιάζει από 1 Αυγούστου 2016 στο IANOS ARTSHOP στο Golden Hall τη σειρά χειροποίητων κεραμικών της καταξιωμένης Ελληνίδας εικαστικού Ειρήνης Ηλιοπούλου με τίτλο «ΘΕΡΙΝΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ».
Οψάριον: εικαστική έκθεση στο εστιατόριο Varoulko Seaside
31.03.2016 12:18
To Varoulko Seaside ξεκίνησε σε συνεργασία με την αίθουσα τέχνης “Τεχνοχώρος” μία σκυταλοδρομία θεματικών εκθέσεων με τη συμμετοχή ανερχόμενων και καταξιωμένων εικαστικών υπό την επιμέλεια σημαντικών ιστορικών και επιμελητών τέχνης µε σκοπό τη σύνδεση της εικαστικής δηµιουργίας µε τη μαγειρική τέχνη.