Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Μίκης Θεοδωράκης, αφιέρωμα στο συμφωνικό του έργο

Μίκης Θεοδωράκης, αφιέρωμα στο συμφωνικό του έργο
Τις άγνωστες πτυχές του συνθετικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη θα φωτίσει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ  στην παρουσίαση  δύο έργων ,του Κονσέρτου για πιάνο αρ.1 με σολίστ την Έλενα Μουζάλα και  της Πρώτης Συμφωνίας του Μίκη Θεοδωράκη υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Βλαδίμηρου Συμεωνίδη. 

Το Αφιέρωμα στον συμφωνιστή Θεοδωράκη, που αποτελείται με έργα λιγότερα γνωστά στο ευρύ κοινό,  καθώς πρόκειται για δημιουργίες που χαρακτηρίζονται από ένα λογιότερο ύφος: ορατόρια, μπαλέτα, μουσική δωματίου, όπερες ή συμφωνικές συνθέσεις εντάσσεται στο πλαίσιο του Κύκλου Μουσικές του 20ού και 21ου αιώνα, που στοχεύει στην ανάδειξη της νεότερης και σύγχρονης μουσικής εργογραφίας.

Το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 1 γράφτηκε στο Παρίσι τη διετία 1957-8 και ερμηνεύθηκε για πρώτη φορά από τον Κυπριανό Κατσαρή, στενό συνεργάτη του Μίκη εκείνη την περίοδο.  Η ελληνοκύπρια πιανίστα, Έλενα Μουζάλα, η οποία πρόσφατα βραβεύτηκε  από την οργάνωση F.E.M. (Γαλλία-Ευρώπη-Μεσόγειος) της γαλλικής Γερουσίας για το σύνολο της καλλιτεχνικής και εκπαιδευτικής  δράσης της θα δώσει τέσσερις δεκαετίες μετά το δικό της στίγμα ερμηνείας.

Η Πρώτη Συμφωνία που θα ακουστεί στο πλαίσιο της συναυλίας-αφιερώματος στον συμφωνιστή Θεοδωράκη είναι ένα τριμερές έργο . Γράφτηκε κατά την επταετία 1948-1954, η οποία ανήκει στην πρώιμη περίοδο του συνθέτη, όταν ήταν εξόριστος στην Ικαρία και τη Μακρόνησο.

Σχετικές ειδήσεις
Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη: Συναυλία - αφιέρωμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
23.01.2017 12:52
Μια ιστορική παράσταση αφιέρωμα στον χορωδιακό Μίκη Θεοδωράκη θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη Δευτέρα 6 και την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κου Προκόπη Παυλόπουλου.
Τα Carmina Burana του Καρλ Ορφ, από την Καμεράτα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
10.11.2016 14:38
Μετά την επιτυχία στο Ηρώδειο, η Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό την διεύθυνση του πολυβραβευμένου αρχιμουσικού Γιώργου Πέτρου, το γνωστότερο συμφωνικό - χορωδιακό έργο του 20ού αιώνα: τα πολυαγαπημένα Carmina Burana του γερμανού συνθέτη και μουσικοπαιδαγωγού Κάρλ Όρφ.
Αποθεώθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης στο Θέατρο του Αττικού Άλσους
13.07.2016 11:19
Το Θέατρο του Αττικού Άλσους υποδέχτηκε τη Δευτέρα 11 Ιουλίου, τον κορυφαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, στην έναρξη του Φεστιβάλ του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.
«Ήτανε μια φορά…»: Αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Περάματος
03.06.2016 11:51
Οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Περάματος στο πλαίσιο του αφιερώματος στο Νίκο Ξυλούρη, διοργανώνουν μία μουσική παράσταση στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Περάματος "Μίκης Θεοδωράκης" την Τρίτη 7 Ιουνίου 2016 με την συμμετοχή της Γεωργίας Νταγάκη.
Τρία έργα του Μίκη Θεοδωράκη στο πλαίσιο του Κύκλου Adagio Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
18.04.2016 16:42
Τρία συμφωνικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη με ιδιαίτερο συμβολισμό: το Τροπάριο της Κασσιανής, το πρώτο συμφωνικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη, η «Ραψωδία για βαρύτονο και ορχήστρα», κατά τον ίδιο τον συνθέτη το «κύκνειο άσμα» του, και ο κύκλος τραγουδιών «Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν», έργο με μεγαλειώδη αντιπολεμικό χαρακτήρα που θεωρείται παγκοσμίως από τα πλέον σημαντικά έργα του συνθέτη, θα παρουσιαστούν την Κυριακή των Βαΐων 24 Απριλίου (ώρα 20.30), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.