Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Νεοέλληνες Λογοτέχνες- Ποιητές- Πεζογράφοι: νέα σειρά γραμματοσήμων από τα ΕΛΤΑ

Νεοέλληνες Λογοτέχνες- Ποιητές- Πεζογράφοι: νέα σειρά γραμματοσήμων από τα ΕΛΤΑ

Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), έγινε την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014, από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, η παρουσίαση της Αναμνηστικής Σειράς Γραμματοσήμων «Νεοέλληνες Λογοτέχνες-Ποιητές-Πεζογράφοι» παρουσία της Διοίκησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων, του Προεδρείου της ΕΣΗΕΑ αλλά και των συγγενών των τιμώμενων λογοτεχνών.


Τρεις πεζογράφοι κι ένας ποιητής εικονίζονται στα τέσσερα γραμματόσημα που συνθέτουν την Αναμνηστική Σειρά:

Ο Κώστας Βάρναλης, η Διδώ Σωτηρίου, ο Αντώνης Σαμαράκης και ο Στρατής Τσίρκας.


Τέσσερις δημιουργοί που με έντονη τη δωρεά της δημιουργικής πνοής, κατέβαλαν έναν τεράστιο μόχθο ώστε το έργο τους να συνιστά μια γενναιόδωρη κληρονομιά – παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές.


Τα ΕΛΤΑ απένειμαν ειδικές συλλεκτικές εκδόσεις των τεσσάρων γραμματοσήμων στους συγγενείς των τιμώμενων λογοτεχνών: η κα Ελένη Σαμαράκη παρέλαβε το γραμματόσημο του συζύγου της Αντώνη Σαμαράκη, ο κ. Νίκος Μπελογιάννης της θείας του Διδούς Σωτηρίου ο κ. Π. Μαλουκάτος του Στρατή Τσίρκα, ενώ το γραμματόσημο του Κώστα Βάρναλη παρέλαβε η ΕΣΗΕΑ για το Μορφωτικό της Ίδρυμα .


Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος των Ελληνικών Ταχυδρομείων αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σχέση των τεσσάρων τιμώμενων λογοτεχνών με τη δημοσιογραφία, τόνισε την σταθερή αντιφασιστική τους πορεία και υπογράμμισε τη διεθνή παρουσία και την οικουμενικότητα του έργου τους.  


Επιπλέον, από το βήμα της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος των Ελληνικών Ταχυδρομείων ανακοίνωσε πρωτοβουλία ονοματοδοσίας των Ταχυδρομικών Καταστημάτων της χώρας στη μνήμη ανθρώπων που σημάδεψαν την πορεία της εθνικής ολοκλήρωσης σε όλους τους τομείς, με πρώτο το Ταχυδρομικό Κατάστημα Ευδήλου Ικαρίας το οποίο θα λάβει το όνομα του Στρατή Τσίρκα.


Τέλος, ο κύριος Κωστής Μελαχροινός υπογράμμισε ότι τα ΕΛΤΑ θα συνεχίσουν την προσπάθεια της επικοινωνίας των πολιτών με το σύνολο της πολιτιστικής παραγωγής του τόπου.


Η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, κα Μαρία Αντωνιάδου, ευχαρίστησε τα ΕΛΤΑ για την πρωτοβουλία έκδοσης της σειράς που απεικονίζει τέσσερις λογοτέχνες που είχαν στενή σχέση με τη δημοσιογραφία: ο Κώστας Βάρναλης, επιφανές μέλος της ΕΣΗΕΑ με μακρά θητεία στις εφημερίδες, η Διδώ Σωτηρίου αρχισυντάκτρια στον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ», ο Σαμαράκης και ο Τσίρκας συχνοί αρθρογράφοι σε εφημερίδες.


Ο συγγραφέας Στέφανος Δάνδολος μίλησε για τη ζωή και σκιαγράφησε το λογοτεχνικό πορτρέτο του κάθε ενός από τους τιμώμενους λογοτέχνες, ενώ η τεχνική παρουσίαση των γραμματοσήμων και των φιλοτελικών προϊόντων της αναμνηστικής σειράς έγινε από τον Ειδικό Σύμβουλο Φιλοτελισμού των Ελληνικών Ταχυδρομείων κ. Μωυσή Κωνσταντίνη.
 

Προς τιμήν του έργου τους, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία διαθέτουν επιλεγμένα συλλεκτικά βιβλία-ορόσημα των τεσσάρων συγγραφέων με επικολλημένο το γραμματόσημο του συγγραφέα τους και σφραγισμένα με τη σφραγίδα Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας.

Σχετικές ειδήσεις
Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ: Καμίνι @ Ρομάντσο
11.07.2016 13:19
Το φρέσκο project Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ διοργανώνει μια βραδιά αναγνώσεων με τίτλο το «καμίνι». Νέοι ποιητές, συγγραφείς και ηθοποιοί ετοιμάζουν ένα δροσερό κοκτέιλ λέξεων που θα παρουσιαστεί στο Ρομάντσο την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016.
39ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: Πρόσκληση συμμετοχής
18.05.2016 13:12
Το 39ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, που θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2016, προσκαλεί όσους δημιουργούς επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμά του να καταθέσουν έγκαιρα την αίτησή τους.
Διάλεξη του Dominique Fernandez στο Μέγαρο Μουσκής Αθηνών
04.05.2016 15:39
Με τη διάλεξη «Μεσόγειος: πλούτος και κίνδυνοι ενός πολιτισμού διασταυρώσεων» του Γάλλου συγγραφέα και ακαδημαϊκού Nτομινίκ Φερναντέζ [Dominique Fernandez] συνεχίζεται ο νέος κύκλος εκδηλώσεων «Λογοτεχνικά βραβεία – Σημαντικοί γάλλοι μυθιστοριογράφοι του καιρού μας», στο πλαίσιο του οποίου φιλοξενούνται βραβευμένοι γαλλόφωνοι λογοτέχνες.
Διάλεξη του Andreï Makine στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
29.03.2016 12:41
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε συνεργασία με το Μegaron Plus εγκαινιάζει τον νέο κύκλο εκδηλώσεων «Οι σημαντικοί γάλλοι μυθιστοριογράφοι σήμερα», ο οποίος φιλοξενεί βραβευμένους γαλλόφωνους λογοτέχνες.
Τα ΕΛΤΑ τιμούν τα 80 χρόνια από τον θάνατο του Ελευθέριου Βενιζέλου
21.03.2016 15:35
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, πρωθυπουργός της Κρητικής Πολιτείας και επτά φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας, πέθανε στο Παρίσι στις 18 Μαρτίου του 1936. Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, τιμούν την επέτειο της συμπλήρωσης 80 χρόνων από τον θάνατό του και κυκλοφορούν, στις 18 Μαρτίου 2016, συλλεκτικά Φύλλα Γραμματοσήμου με τη μορφή του Ελευθερίου Βενιζέλου πλάι στην ελληνική σημαία.