Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017
Βιβλίο: Endgame1 - Τζέιμς Φρέυ και Νιλς Τζόνσον Σέλτον
Δημοσίευση: Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014 10:30
Βιβλίο: Endgame1 - Τζέιμς Φρέυ και Νιλς Τζόνσον Σέλτον

Μια νέα μορφή βιβλίου, αυτή του διαδραστικού, το οποίο καλεί τον αναγνώστη να πάρει μέρος στη λύση ενός γρίφου με σκοπό να διεκδικήσει ένα χρηματικό βραβείο εξαιρετικά υψηλό κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα, σε μια εξαιρετικά καλαίσθητη έκδοση , από τις Εκδόσεις Ψυχογιός με τον τίτλο: «ENDGAME 1».


Επί της ουσίας πρόκειται για ένα βιβλίο γεμάτο γρίφους, σχεδιασμένους από τρεις διδάκτορες του ΜΙΤ. Το κλειδί που ξεκλειδώνει το μεγάλο έπαθλο θα δοθεί σε όποιον αναγνώστη καταφέρει να λύσει τους γρίφους και εν τέλει το μυστήριο που περιβάλλει την αναγνωστική διαδικασία. Στην πραγματικότητα το κλειδί αυτό ανοίγει μια αλεξίσφαιρη γυάλινη θήκη με δεκάδες χρυσά νομίσματα. Η θήκη θα εκτίθεται σε δημόσιο χώρο, στο ξενοδοχείο Caesars Palace στο Λας Βέγκας και θα ανοιχτεί σε ζωντανή μετάδοση στο youtube.


Στο πρώτο λοιπόν αυτό βιβλίο της σειράς «ENDGAME» υπάρχει ένας γρίφος που μπορεί κανείς να τον αποκωδικοποιήσει από μια σειρά στοιχείων που υπάρχουν μέσα στις σελίδες του και μπορεί να είναι ένα κείμενο , κάποιες οπτικές ενδείξεις, κωδικοί και αλγόριθμοι και τα οποία παραπέμπουν σε γεωγραφικές συντεταγμένες, εικόνες, βίντεο στο youtube, και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Μια νέα μορφή ανάγνωσης που καθιστά το βιβλίο ένα παιχνίδι και ταυτόχρονα προκαλεί το νου και τη συμπεριφορά των αναγνωστών δίνοντας τους παράλληλα την ευκαιρία να κερδίσουν πολύ σημαντικά χρηματικά βραβεία . Η σειρά αυτή θα ολοκληρωθεί σε τρία βιβλία, κάθε ένα από τα οποία διπλασιάζει το ποσό που αναλογεί στο έπαθλο. Ενδεικτικό είναι πως το πρώτο βιβλίο έχει έπαθλο 500.000 ευρώ και το τελευταίο βιβλίο της τριλογίας θα φτάσει το 1,5 εκατ. δολάρια.

 

Χωρισμένο σε μικρά ευανάγνωστα κεφάλαια το βιβλίο αυτό γίνεται το όχημα εκείνο που θα επιτρέψει στους αναγνώστες να συμμετάσχουν σε ένα παγκόσμιο παιχνίδι. Χαρακτηριστικό της προώθησής του είναι το γεγονός πως κυκλοφορεί παντού και προωθείται με κάθε μέσο σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα με το βιβλίο, έχει δημιουργηθεί από τη Google Niantic ένα mobile παιχνίδι που θα επιτρέψει στους αναγνώστες να συμμετάσχουν στο Endgame και να παίξουν όπως ακριβώς και οι ήρωες. Η Twentieth Century Fox έχει αγοράσει τα κινηματογραφικά δικαιώματα για το Endgame και η Temple Hill θα  είναι η εταιρεία που θα κάνει την παραγωγή.


Φαίνεται πως και το βιβλίο ως εμπορικό προϊόν δε θα μπορούσε παρά να περάσει με τη σειρά του στη νέα εποχή στοχεύοντας στην αναζήτηση νέων αφηγηματικών τρόπων που απέχουν κατά πολύ από τα λογοτεχνικά δεδομένα και μοιάζουν περισσότερο με κινηματογραφικό κυνήγι θησαυρού. Συνδυασμένο με το στοιχείο του παιχνιδιού αλλά και της χρηματικής ανταμοιβής μοιάζει να απομακρύνεται ηχηρά από το κλασικό βιβλίο, παραμένει ωστόσο ελκυστικό και ίσως η συγκεκριμένη ιδέα να αποτελεί την απαρχή μιας νέας αφηγηματικής εποχής.


Το βιβλίο Endgame1 των Τζέιμς Φρέυ και Νιλς Τζόνσον Σέλτον κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.


Εκτύπωση
Περισσότερα
Μαύρο φυλαχτό - Βαγγέλης Μπέκας: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 10:12
Μια ηρωική εποχή επέλεξε να αναβιώσει στο νέο του βιβλίο ο Βαγγέλης Μπέκας. Μια εποχή, ταυτισμένη με την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και παράλληλα με τον αγώνα των Ελλήνων για την παλιγγενεσία και ταυτόχρονα την ανάκτηση της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας. Η ενδελεχής ιστορική έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας παίζει ένα σπουδαίο ρόλο στην ολοκλήρωση αυτού του έργου και η συγκινητική κινηματογραφική της αποτύπωση μετατρέπει το βιβλίο σε μια κιβωτό καταγραφής της ιστορικής μνήμης που περιστρέφεται γύρω από την ηγετική φυσιογνωμία του βιβλίου, τον Μάρκο και όλους εκείνους τους ήρωες που δορυφορικά κινούνται γύρω του, όπως είναι ο Τζαβέλλας, η μάνα, η Ρίνα, η Δέσπω, η Ελένη κ.ά..
Μετά φόβου - Ελένη Πριοβόλου: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 11:44
«Συχνά είναι πιο ασφαλές να είσαι αλυσοδεμένος από το να είσαι ελεύθερος», έγραφε, πριν από κάμποσα χρόνια, ο Κάφκα και η Ελένη Πριοβόλου, στο βιβλίο της «Μετά φόβου» υπογράφει μια ελεγεία για το φόβο της ελευθερίας, για την υποταγή των ονείρων και την εκδίκησή τους, για τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις που ποδηγετούν τη ζωή των ανθρώπων και κυρίως την προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική τους ελευθερία.
33 Στροφές - Canek Sánchez Guevara: Κριτική βιβλίου
09.01.2017 10:23
Με μια ευρηματική ιδέα ο Κανέκ Σάντσεζ Γκεβάρα διεισδύει στην Ιστορία μιας χώρας που πίστεψε στην ιδέα της επανάστασης και την πραγμάτωσε πριν από κάμποσα χρόνια, περιγράφοντας την τωρινή ζωή των κατοίκων της, την αίσθηση της απογοήτευσης μιας γενιάς και την ελπίδα της να ξεφύγει από τη ρουτίνα μιας χώρας που είδε τις προσδοκίες τα να γκρεμίζονται.
Ο Ελύτης στην Ευρώπη - Paola-Minucci, Χρήστος Μπιντούδης (επιμέλεια): Κριτική βιβλίου
19.12.2016 10:37
«Ο Ελύτης στην Ευρώπη». Πρόκειται για έναν μικρό τόμο που περιλαμβάνει σε επιμέλεια της Paola Maria Minucci και του Χρήστου Μπιντούδη τα Πρακτικά του οµώνυµου Συνεδρίου, που έγινε στο πανεπιστήμιο της Ρώµης το 2006 με αφορμή την συμπλήρωση τότε των δέκα χρόνων από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη.
Ο κόσμος ο μικρός ό μέγας! - Οδυσσέας Ελύτης: Κριτική βιβλίου
28.11.2016 10:07
Με την αφορμή της συμπλήρωσης των είκοσι χρόνων από τον θάνατο του νομπελίστα ποιητή κυκλοφόρησε από τις εκδ. Ίκαρος μια ποιητική ανθολογία με αποσπάσματα τόσο από το ποιητικό του έργο όσο και από το πεζογραφικό. Στο πρώτο μέρος του καλαίσθητου αυτού τόμου τα αποσπάσματα είναι στην ελληνική γλώσσα και ακολουθούν αμέσως μεταφρασμένα στην αγγλική, γαλλική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.
Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο - Άντονυ Μάρρα: Κριτική βιβλίου
03.11.2016 10:45
Μετά το εξαιρετικό πρώτο του βιβλίο, τον «Αστερισμό ζωτικών φαινομένων», ένα συγκλονιστικό έργο - που γνώρισε τον έπαινο κριτικών και αναγνωστών παγκοσμίως - για τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην αποδυνάμωση της κοινωνικής ηθικής και τις αξίες που προσπαθούν να επιβιώσουν, ενώ πνίγονται στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας, ο Άντονυ Μάρρα επιστρέφει με το εμβληματικό «Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο», για να επιβεβαιώσει τη συγγραφική του δεινότητα και ταυτόχρονα να δικαιώσει όλους όσοι πίστεψαν από την αρχή, πως πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους πεζογράφους της αμερικανικής λογοτεχνίας.
Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες - Αργύρης Χιόνης: Κριτική βιβλίου
26.10.2016 13:54
«Έχων σώας τα φρένας & άλλες ιστορίες» τιτλοφορείται η συλλογή εννέα διηγημάτων του Αργύρη Χιόνη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη με επιμέλεια και με κατατοπιστικό επίμετρο της Γιώτας Κριτσέλη και σχέδια της Εύης Τσακνιά.
Αστερισμός ζωτικών φαινομένων - Άντονυ Μάρα: Κριτική βιβλίου
04.10.2016 13:51
Με το πρώτο του βιβλίο ο Άντονυ Μάρα υπογράφει ένα συγκλονιστικό έργο για τη βαρβαρότητα και τον πόλεμο, τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην μοιραία αποδυνάμωση της ηθικής μιας κοινωνίας, τις αξίες που αντιστέκονται πνιγμένες στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας. Ο νεαρός Αμερικανός συγγραφέας στήνει το μυθοπλαστικό του σύμπαν στην Τσετσενία και στους πολέμους που τη ρήμαξαν για να εντοπίσει εκεί τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιβιώνει ηθικά, πολιτισμικά και κυρίως συναισθηματικά, όταν η ζωή τον παγιδεύσει στη δίνη μιας δεινής μοίρας.