Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Έκθεση των αποφοίτων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.

Έκθεση των αποφοίτων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και η Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. παρουσιάζουν την έκθεση ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ 2011-2014 που περιλαμβάνει έργα καλλιτεχνών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 16 Νοεμβρίου 2014.


Οι νέοι απόφοιτοι-καλλιτέχνες του Τμήματος θα εκθέσουν έργα τα οποία καλύπτουν όλο το φάσμα της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, από ζωγραφικά και γλυπτά έργα έως εγκαταστάσεις, περιβάλλοντα και performances. Οι δημιουργίες των καλλιτεχνών χαρακτηρίζονται από τη σύγχρονη εικαστική προβληματική και τη νεανική επινοητικότητα ενώ παράλληλα αναδεικνύουν την προσωπική τους διαδρομή από την μαθητεία μέχρι και την κατάκτηση του προσωπικού τους καλλιτεχνικού λεξιλογίου.


Στον πανεπιστημιακό μικρόκοσμο-φυτώριο εντατικής έρευνας και δημιουργίας κατά την πολυετή ακαδημαϊκή τους διαδρομή και μαθητεία, η διαδικασία παραγωγής του καλλιτεχνικού τους έργου ως προϊόν της διδακτικής διαδικασίας, με επιρροές άλλοτε αναγνωρίσιμες, πολλές φορές και απροκάλυπτες, διαγράφει την πορεία του πλασίματος του προσωπικού εικαστικού ιδιώματος ήθους, όπου οι ευαισθησίες, τα ερεθίσματα και οι εμπειρίες μεταπλάθονται τιθασευμένα και μετουσιωμένα.


Στα 7 καλλιτεχνικά εργαστήρια, όπου οι διδάσκοντες καθηγητές παραθέτοντας ο καθένας τα αποστάγματα της εμπειρίας και του μόχθου τους, μέσα από αναμείξεις, ωσμώσεις, αντιθέσεις καθοδηγώντας τους ανασφαλείς μετασχηματισμούς αισθητικών πεποιθήσεων, αξιών και συμβάσεων των νέων καλλιτεχνών, προσπαθούν με μία ευρεία κλίμακα καλλιτεχνικής πρακτικής, να τους παρέχουν τα εφόδια για να δημιουργούν ελεύθερα το δικό τους έργο , αρθρώνοντας τον προσωπικό εικαστικό τους λόγο, μορφοποιώντας τα νεανικά οράματα της εικαστικής τους έκφρασης.


Δίδεται έτσι η δυνατότητα στους νέους καλλιτέχνες να ενσωματώσουν επιρροές, να επανεξετάσουν θέσεις , να επαναδιατυπώσουν απορίες και απόψεις, συμβάλλοντας στην απόκτηση μεθοδολογικών εφοδίων, γλωσσοπλαστικών εκφραστικών και σύγχρονων εικαστικών νοητικών εργαλείων για την σύνταξη του πρωτόλειου εικαστικού τους λόγου. Η διδασκαλία που εμμένει και στη θεωρητική κατεύθυνση αλλά και στην καλλιτεχνική πράξη και εφαρμογή, στοχεύει την αισθητική ιδεολογική συγκρότησή τους και κατάρτιση, την όξυνση του αισθητικού τους κριτηρίου για την οπτική πρόσληψη και απόδοση της πραγματικότητας ώστε να επιτυγχάνεται η διατύπωση της άγουρης μεν αλλά ταυτόχρονα γοητευτικής νεανικής τους καλλιτεχνικής ιδέας.


Ο Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., Καθηγητής Ξενής Σαχίνης, προσθέτει: Υπάρχει μια εκπομπή στο τρίτο πρόγραμμα του δημόσιου ραδιοφώνου που λέγεται «Που πάει η μουσική όταν δεν την ακούμε;». Εγώ θα έλεγα ότι πεθαίνει όπως ένα βιβλίο στη βιβλιοθήκη όταν δεν το διαβάζουμε, όπως και ένα εικαστικό έργο που δε βλέπει το φως και δε συναντάει ποτέ το βλέμμα του θεατή.  Γι’ αυτόν το λόγο λοιπόν, γίνονται και οι εκθέσεις. Για να μπορέσει ο εικαστικός καλλιτέχνης να κοινοποιήσει το έργο του, τον εικαστικό του λόγο, τον χαρακτήρα του και τα πιστεύω του. Η διαμόρφωση του καλλιτεχνικού χαρακτήρα γίνεται, για όσους καλλιτέχνες έχουν σπουδάσει, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στις Σχολές Καλών Τεχνών. Οι εκθέσεις των αποφοίτων έχουν σκοπό να αποκαλύψουν στο κοινό τα αποτελέσματα της συμβίωσης διδασκομένων και διδασκόντων μετά το πέρας των σπουδών. Έχουν, επίσης, σκοπό να πάρουν οι απόφοιτοι το βάπτισμα του πυρός εκθέτοντας σε ένα Μουσείο. Με την έκθεση  μπορούν να διαμορφώσουν γνώμη και να κρίνουν το έργο τους σε ένα φιλόξενο αλλά φορτισμένο από ποιότητα μεγάλο εκθεσιακό χώρο.  Έτσι κλείνει ο κύκλος της λειτουργίας του καλλιτέχνη. Παράγει, επικοινωνεί, διορθώνει και προχωρά το έργο του καθώς το μελετά ψύχραιμα πέρα από το εργαστήρι του.


Τελικά, η Τέχνη πρέπει να πηγαίνει στην κοινωνία, να της ψιθυρίζει, ενίοτε να της φωνάζει, να  της δηλώνει την παρουσία της και τη δύναμή της, ιδίως σε τέτοιους καιρούς που το πνεύμα οφείλει να δίνει και μέσω της Τέχνης απαντήσεις.


Επιμέλεια: Επιμελητική Ομάδα Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Σχετικές ειδήσεις
Έρως Ήρως: ομαδική εικαστική έκθεση στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου
08.02.2017 15:05
Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017 στις 19.00 εγκαινιάζεται στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου η ομαδική εικαστική έκθεση Έρως Ήρως σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού και οργάνωση του Ιδρυτή του Μουσείου και συλλέκτη Κωστή Σχιζάκη
Δεκαέξι χρόνια χαρακτικής έρευνας: Έκθεση από την ΑΣΚΤ
21.11.2016 13:10
Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών παρουσιάζουν τη μεγάλη Έκθεση Σύγχρονης Χαρακτικής των αποφοίτων του Β’ Εργαστηρίου Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με αφορμή την συμπλήρωση δεκαέξι χρόνων διδασκαλίας και έρευνας.
Έκθεση Αποφοίτων Μεταπτυχιακού Εικαστικών Τεχνών ΑΣΚΤ
28.06.2016 10:58
Οι τελειόφοιτοι του Μεταπτυχιακού Εικαστικών Τεχνών, της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, εκθέτουν τις διπλωματικές τους εργασίες, στην αίθουσα Νίκος Κεσσανλής της ΑΣΚΤ, από τις 7 έως τις 12 Ιουλίου.
Ετήσια έκθεση φοιτητών και μαθητών της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Αιγαία
03.06.2016 12:01
Χρώμα, έμπνευση, δημιουργία, σύγχρονη προσέγγιση, διαφορετικότητα και εξέλιξη χαρακτηρίζουν την ετήσια έκθεση της Σχολής καλών & εφαρμοσμένων τεχνών Αιγαία για το ακαδημαϊκό έτος 2015 - 2016, που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 μέχρι και τις 22 Ιουνίου 2016.
Απόφοιτοι 2012-2013: Έκθεση του Τμήματος Εικαστικών στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
14.04.2016 14:13
Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης «Απόφοιτοι 2012-2013» του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016 στις 7:30 μ.μ. στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.