Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Πόλη με ξύλινα παντζούρια: θεατρική εγκατάσταση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Πόλη με ξύλινα παντζούρια: θεατρική εγκατάσταση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει τη θεατρική εγκατάσταση της Νίκης Ορφανού, με τίτλο Πόλη με ξύλινα παντζούρια.


Δύο φωνές, μια γυναικεία και μια ανδρική. Κι ο εχθρός τους, ο κόσμος: το τηλέφωνο που χτυπάει, η διαρροή στη στέγη, το ραδιόφωνο της γριάς στον πάνω όροφο, τα φρούτα που σαπίζουν στο κάτω ράφι, τα χρέη, η σιωπή, η σακούλα των σκουπιδιών που στάζει, η χρόνια γκρίνια,  η καινούρια μέρα που μοιάζει σαν να είναι επανάληψη της προηγούμενης. Οι συνήθειες της καθημερινής ζωής , οι ανάγκες, οι επιθυμίες, όλα αυτά που συνθέτουν το αφήγημα της ύπαρξης μας μέσα στον κόσμο και μας διαβεβαιώνουν ότι οι ζωές μας είναι μοναδικές.


Οι φωνές στροβιλίζονται ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο, τη φαντασίωση και την παρατήρηση, το υλικό της καθημερινότητας και τις κατασκευές της γλώσσας. Γεύονται, μασουλούν, δαγκώνουν τις λέξεις, περνούν από την τρυφερότητα στο ανεξιλέωτο χιούμορ, στη σιωπή, στο σκοτάδι. Κι αν η ζωή δεν είναι παρά ένας κύκλος, μπορούν άραγε να σπάσουν τον κύκλο και να ξεκινήσουν απ’ την αρχή;


Το Πόλη με Ξύλινα Παντζούρια, πρώτο έργο μιας τριλογίας, είναι μια εντελώς πρωτότυπη θεατρική εγκατάσταση με τις φωνές της Αμαλίας Μουτούση και του Αντώνη Μυριαγκού, ηχητικά τοπία και φως. Το κοινό προσκαλείται να βιώσει μια ξεχωριστή θεατρική εμπειρία που βασίζεται στην ακοή, το συναίσθημα, τη φαντασία.


Συντελεστές

Σύλληψη - ΚείμενοΣκηνοθεσία – Σχεδιασμός Ήχου: Νίκη Ορφανού
Φωνές: Αμαλία Μουτούση, Αντώνης Μυριαγκός
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Επιμέλεια σκηνικού: Γιώργος Λυντζέρης

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά


Η Νίκη Ορφανού είναι θεατρική συγγραφέας και σκηνοθέτις. Γράφει κυρίως στα αγγλικά και έργα της έχουν ανέβει σε θέατρα της Μ. Βρετανίας, σε φεστιβάλ και στο BBC. Έχει διακριθεί σε σημαντικούς διαγωνισμούς και έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές από τον Τύπο, ενώ έργα της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά. Στην Ελλάδα, το έργο της Ο Λούκας και ο Χρόνος επιλέχθηκε στο Φόρουμ Σύγχρονης Δραματουργίας 2014 (ΕΚΔΙΘ) και παρουσιάστηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο και στο ΚΘΒΕ, ενώ είναι υπό μετάφραση στα γαλλικά και τα γερμανικά. Έχουν παρουσιαστεί τρία μονόπρακτα της υπό τον γενικό τίτλο Κόκκινο στο Δάσος στο θέατρο 104, ενώ την περασμένη χρονιά σκηνοθέτησε το έργο της Το Μπαλκόνι της Τζούλιετ στον πολυχώρο Βρυσάκι.

Σχετικές ειδήσεις
Humanismus στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
23.02.2017 12:55
Ο Εμμανουήλ Κουτσουρέλης σκηνοθετεί την μαύρη κωμωδία Humanismus, η οποία βασίζεται σε έργα των Βασίλη Ζιώγα και Τζόναθαν Σουίφτ. Η παράσταση ανεβαίνει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 3 Μαρτίου 2017.
Μνηστηροφονία, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παντελεάκη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
04.11.2016 10:44
Ο Γιώργος Παντελεάκης, ιδρυτής της ομάδας «Μέθ’οδος» παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τη «Μνηστηροφονία» για 9 μόνο παραστάσεις.
Ποιο σώμα; των Ελένης Κοσμά και Κορίνας Κονταξάκη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
16.09.2016 10:42
Το θεατρικό έργο Ποιο Σώμα; των νέων Κυπρίων συγγραφέων Ελένης Κοσμά και Κορίνας Κονταξάκη σε σκηνοθεσία Μενέλαου Καραντζά, μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία του στη θεατρική σκηνή της Αθήνας το Μάιο του 2016, παρουσιάζεται για 9 παραστάσεις στο Black Box του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.
Μια ανάσα ζωής του Νεκτάριου Μπουτεράκου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
16.05.2016 16:34
Η θεατρική ομάδα “Alitexnes” παρουσιάζει το θεατρικό έργο μυστηρίου-τρόμου “Μια ανάσα ζωής” του Νεκτάριου Μπουτεράκου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τις 20 Μαΐου 2016.
Τα ανθισμένα παπούτσια στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
13.05.2016 13:18
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φιλοξενεί την παράσταση Τα ανθισμένα παπούτσια, από τη θεατρική ομάδα «Οι Μούσες των Τραυμάτων», βασισμένη σε πρωτότυπα κείμενα 6 ελλήνων συγγραφέων, σε σύλληψη και σκηνοθεσία Άννας Χατζηχρήστου.