Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Αναλόγιο 2014: η ελληνική δραματουργία ΤΩΡΑ, στο Θέατρο Τέχνης

Αναλόγιο 2014: η ελληνική δραματουργία ΤΩΡΑ, στο Θέατρο Τέχνης

Το Θέατρο Τέχνης φιλοξενεί μία σειρά από θεατρικά αναλόγια, μέσα από τα οποία προυσιάζει η σύγχρονη ελληνική δραματουργία, από τις 3 έως τις 7 Οκτωβρίου 2014, σε επιμέλεια της Σίσσυς Παπαθανασίου.


Η υποστήριξη και διάδοση της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας. Η γνωριμία και εξοικείωση του κοινού, συμπεριλαμβανομένων και  των παιδιών, με το θεατρικό κείμενο και την τέχνη του θεάτρου. Η δημιουργία υποστηρικτικού πλαισίου για τη συγγραφή νέων έργων. Η εμπιστοσύνη σε ανερχόμενες φωνές του ελληνικού θεάτρου και η ενθάρρυνση και στήριξή τους σε κάθε στάδιο της δημιουργικής διαδικασίας στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης του έργου τους αλλά και της επίτευξης προσωπικού καλλιτεχνικού στίγματος. Η προβολή και προώθηση επιλεγμένων έργων νέων αλλά και καταξιωμένων συγγραφέων. Η γνωριμία συγγραφέων, δραματουργών, μεταφραστών και λοιπών συντελεστών της θεατρικής πράξης και η δημιουργία βήματος και καταλλήλων συνθηκών για τον μεταξύ τους γόνιμο διάλογο. Όλα αυτά αποτέλεσαν και αποτελούν τους στόχους του θεσμού των αναλογίων, που έχει πια καταξιωθεί στη συνείδηση κοινού και ειδικών.


Με το βλέμμα στραμμένο “έξω. στ’ ανοιχτά”, τα αναλόγια 2014 στην πρώτη τους διοργάνωση στο Θέατρο Τέχνης υπό την καλλιτεχνική δ/νση της Σίσσυ Παπαθανασίου,  επιλέγουν και παρουσιάζουν 7 ολόφρεσκα έργα παλαιότερων και νεότερων ελλήνων θεατρικών συγγραφέων. Σκηνοθέτες, εικαστικοί, μουσικοί και μια πλειάδα ηθοποιών, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από το Θέατρο Τέχνης, συμμετέχουν στις παρουσιάσεις που πλαισιώνονται με συζητήσεις με το κοινό και τους συντελεστές, εργαστήρια, εικαστικές παρεμβάσεις και μουσικά δρώμενα, δράσεις για παιδιά και στρογγυλά τραπέζια.


Η φετινή διοργάνωση επιστρέφει το νεοελληνικό έργο στο χώρο που έχει συνδεθεί άρρηκτα με τη σύγχρονη δραματουργία και σηματοδοτεί μια νέα αρχή για το θεσμό.

Το νέο ξεκίνημα των αναλογίων συνοδεύεται από την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη θεσμοθέτηση μιας σειράς νέων, καινοτόμων δράσεων διεθνούς εμβέλειας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι δράσεις αυτές, θα λειτουργούν ως δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ ελλήνων και ξένων δημιουργών και θα οργανώνονται σε συνεργασία με αντίστοιχους ελληνικούς και ξένους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς:

Ι. Πρόγραμμα Ανταλλαγών
“Ξένοι συγγραφείς, έλληνες συγγραφείς και η θεατρική κοινότητα του Θεάτρου Τέχνης”

Μεταφράσεις, παρουσιάσεις ξένων έργων στην Ελλάδα και ελληνικών στο εξωτερικό. Έμφαση θα δοθεί σε δραματουργίες και συγγραφείς από «μη ανεπτυγμένες χώρες», που είναι λιγότερο ή και ελάχιστα γνωστοί στην Ελλάδα.

ΙΙ. Πρόγραμμα Φιλοξενίας
“Ξένοι συγγραφείς στην Ελλάδα, έλληνες συγγραφείς στο εξωτερικό”

Εγκαινιάζοντας το θεσμό της φιλοξενίας, το καλοκαίρι 2015 θα υποδεχτούμε 2 συγγραφείς από το εξωτερικό σε  καλλιτεχνική κατασκήνωση στην Ελλάδα. Στην κατασκήνωση που θα οργανωθεί με τη συνεργασία ελληνικών φορέων, του Amnifest Φεστιβάλ  και Μορφωτικών Ιδρυμάτων ξένων κρατών, θα συμμετέχουν επίσης, μεταφραστές, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, κριτικοί, πανεπιστημιακοί, φοιτητές κλπ. Το πρόγραμμα είναι ανταλλακτικό και οι αποστέλλουσες χώρες θα φιλοξενήσουν αντίστοιχα έλληνες.


Αναλυτικό Πρόγραμμα Αναλογίων:

3.10 στις 20.00
ΕΥΘΥΜΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ, Σκηνές
Σκηνοθετική επιμέλεια: Μάνος Λαμπράκης σε συνεργασία με τη Ζωή Χατζηαντωνίου
Στο πιάνο ο Νίκος Πλάτανος

Με τους: Ιωάννα Τσιριγκούλη, Ηλίας Παναγιωτακόπουλος, Νάνα Παπαδάκη, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Δώρα Στυλιανέση, Θεανώ Βασιλείου, Παναγιώτης Κατσώλης, Σίβη Σιδέρη, Δημοσθένης Ελευθεριάδης, Νικόλας Χανακούλας, Άρης Τσαμπαλίκας, Ρίτα Λιτού, Χάρις Συμεωνίδου, και 50 ακόμα ηθοποιοί και ερασιτέχνες.

4.10 στις 20.00        
ΕΛΕΝΗ ΧΑΒΙΑΡΑ, Με άλλο μάτι
Σκηνοθετική επιμέλεια: Βίκτωρ Αρδίττης
Με τους: Μαρία Κατσανδρή, Μαρία Βλαγκοπούλου, Νίκος Αλεξίου, Γιάννης Τσορτέκης

5.10 στις 20.00
ΑΛΛΑ ΚΑΡΑΜΠΑ , Ο ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗΣ και οι πρωταγωνιστές
Σκηνοθετική επιμέλεια: Θεόδωρος Εσπίριτου
Εικαστική παρέμβαση: Ηλίας Παπαηλιάκης
Με τους: Θανάσης Χαλκιάς, Νίκος Παντελίδης, Δέσποινα Σαραφείδου, Ανδρέας Αντωνιάδης
Aφηγητής: Βασίλης Ψυλλάς
Εμφανίζεται η σοπράνο Αθηνά Δημητρακοπούλου

5.10 στις 21.30
ΑΚΗΣ ΔΗΜΟΥ , μάθε με να φεύγω
Σκηνοθετική επιμέλεια: Ρούλα Πατεράκη

6.10 στις 20.00        
ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗΣ, Περί Φύσεως
Σκηνοθετική επιμέλεια: Έφη Θεοδώρου
Με τους: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Δημήτρης Παπανικολάου, Ελενα Τοπαλίδου

7.10 στις 20.00    
ΙΑΣΟΝΑΣ ΣΙΓΜΑ Θόρυβος
Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιάννης Σκουρλέτης
Με τους: Χρήστος Καπενής, Κατερίνα Λάττα, Μαρία Μαμούρη, Ελεάνα Στραβοδήμου

7.10 στις 21.30
ΤΣΙΜΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΤΟΣ, Η Δεσποινίς Δυστυχία
Σκηνοθετική επιμέλεια: Άσπα Τομπούλη

Με τους: Ιωάννα Αγγελίδη, Αλέξανδρος Αμερικάνος, Kάτια Ιωαννίδου , Λεωνίδας Μαράκης, Υβόνη Μαλτέζου, Σοφία Σεϊρλή, Στράτος Τζώρζογλου


Καλλιτεχνική διεύθυνση: Σίσσυ Παπαθανασίου
Υπεύθυνη παραγωγής: Αγγελική Μαρίνου
Επιμέλεια κειμένων: Ελένη Κουτσιλαίου
Σκηνογραφική επιμέλεια: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Σχετικές ειδήσεις
Τιτανομαχίες, της Νατάσας Σίδερη στο Εθνικό Θέατρο
13.02.2017 17:17
Το Εθνικό Θέατρο στηρίζοντας τη νέα Ελληνική δραματουργία και τους νέους Ελληνες συγγραφείς, θα παρουσιάσει το δεύτερο έργο «Τιτανομαχίες» της Νατάσσας Σίδερη στο πλαίσιο της δράσης «Συγγραφέας του μήνα», από 1 έως και 11 Μαρτίου, στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», σε σκηνοθεσία Υρώς Μανέ.
«Σούμαν» της Σοφίας Καψούρου στο Εθνικό Θέατρο
19.01.2017 14:49
Το Εθνικό Θέατρο δίνει βήμα στην νέα ελληνική δραματουργία και παρουσιάζει έργα τεσσάρων νέων ελλήνων συγγραφέων στη Σκηνή-«Νίκος Κούρκουλος», στο πλαίσιο της δράσης «Ο συγγραφέας του μήνα».
Στέλλα κοιμήσου, του Γιάννη Οικονομίδη στο Εθνικό Θέατρο
26.09.2016 17:03
Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει από τις 13 Οκτωβρίου στη Σκηνή Νίκος Κούρκουλος - η οποία αφιερώνεται στη σύγχρονη ελληνική δραματουργία - το θεατρικό έργο του Γιάννη Οικονομίδη, «Στέλλα κοιμήσου».
Θέατρο ΠΚ: Προγραμματισμός σεζόν 2016-2017
23.09.2016 14:26
Το Θέατρο ΠΚ μετρά ήδη έξι χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και συνεχίζει δυναμικά την παρουσία του τη νέα θεατρική σεζόν 2016-2017. Στον ανακαινισμένο πλέον χώρο του θεάτρου θα παρουσιαστούν έργα που απευθύνονται σε μία ευρεία γκάμα κοινού. Παραστάσεις χορού και θεάτρου από την ελληνική και παγκόσμια δραματουργία, παραστάσεις για παιδιά αλλά και σεμινάρια.
Η Επίτευξη του Φοίνικα: μια σκηνική ανάγνωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
09.05.2016 17:10
To Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το Γαλλικό Ινστιτούτο ξεκινούν μια νέα συνεργασία γύρω από τη δραματουργία. Κάθε χρόνο ένας γάλλος σκηνοθέτης / συγγραφέας είναι καλεσμένος από το Γαλλικό Ινστιτούτο και φιλοξενείται στο θέατρο μαζί με έναν έλληνα θεατρικό συγγραφέα / σκηνοθέτη. Αυτή η συνεργασία οδηγεί σε μια κοινή δημιουργία που παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο.