Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2016

Σοφία Βάρη: Θέλω η Ελλάδα να εκφράζεται μέσα στα έργα μου

Σοφία Βάρη: Θέλω η Ελλάδα να εκφράζεται μέσα στα έργα μου

Χαίρομαι ιδιαιτέρως για την έκθεση που κάνουμε στο Μουσείο Γουλανδρή στην Άνδρο. Αυτή η έκθεση σημαίνει για μένα επιστροφή στο νησί που μου άφησε τις καλύτερες αναμνήσεις από τη μία, όταν είχα φέρει μαθητές μου να δουλέψουν για ένα καλοκαίρι στο Δημοτικό Σχολείο της Άνδρου και από την άλλη πραγματοποιείται η έκθεση για την οποία κάναμε πάντα σχέδια με την Ελίζα Γουλανδρή.


Τα έργα που έχω διαλέξει ειδικά για την Άνδρο είναι σε κλίμακα που να ταιριάζει στις Κυκλάδες: πολλά μάρμαρα, λίγα μπρούτζινα με χρώμα, ένα μόνο μνημειακό μεγάλων διαστάσεων,  ακουαρέλες, κολάζ από την τελευταία μου δουλειά. Εκθέτω  επίσης κοσμήματα, τα οποία ονομάζω γλυπτά που φοριούνται.


Είμαι και αισθάνομαι Ελληνίδα, από την κορυφή έως τα νύχια. Αυτός είναι ο τόπος μου αυτό είναι το αίμα μου και νιώθω μεγάλη τύχη, που τα τελευταία χρόνια έχω ατελιέ στην Ελλάδα και μπορώ δουλεύω και εδώ όπως ήταν πάντα το όνειρο μου. Θέλω η Ελλάδα να εκφράζεται μέσα στα έργα μου με όποιο τρόπο μπορώ. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που θα επισκεφτούν την έκθεση τόσοι φίλοι μου από όλον τον κόσμο και θα μοιραστώ μαζί τους τον ενθουσιασμό μου για την Άνδρο και του θαυμάσιο μουσείο της.


Info: Η Σοφία Βάρη ζωγράφος και γλύπτρια γεννήθηκε στη Βάρη Αττικής το 1940 από μητέρα Ουγγαρέζα και πατέρα Έλληνα. Τα πρώτα χρόνια της ζωής της τα πέρασε μεταξύ Ελβετίας, Λονδίνου και Ελλάδας. Σπούδασε στην École des Beaux-Arts στο Παρίσι. Έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις σε όλον τον κόσμο ενώ χαρακτηριστικό της δουλειάς της είναι τα μνημειώδη γλυπτά της. Είναι σύζυγος του Φερνάντο Μποτέρο τα τελευταία 38 χρόνια.

 

* Αναδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 29.


Το Ίδρυμα Β. και Ε. Γουλανδρή φιλοξενεί την έκθεση - αφιέρωμα στο έργο της Σοφίας Βάρη, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2014. Περισσότερες πληροφορίες.

Σχετικές ειδήσεις
Ο μυθικός David Hammons στη Συλλογή Οικονόμου
29.08.2016 16:34
Η Συλλογή Οικονόμου παρουσιάζει την έκθεση David Hammons: Give Me a Moment με έργα του Αμερικανού καλλιτέχνη μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Λαμβάνοντας υπόψη τις περιορισμένες εκθέσεις του παγκοσμίως, μια ευρεία παρουσίαση του έργου του αποτελεί μοναδική ευκαιρία για το ελληνικό κοινό, να γνωρίσει έναν εξαιρετικά σημαντικό καλλιτέχνη.
Αλέξης Βερούκας: Καλλιτέχνες αναλώσιμοι ή Τέχνη της ανακύκλωσης - Η περίπτωση CREMONINI / DOIG
22.08.2016 16:51
Με τις φροντίδες για την έκθεση έργων του Λεονάρντο Κρεμονίνι από ελληνικές συλλογές στο ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ, βλέποντας ξανά μετά από αρκετό καιρό πίνακες που είχαν στοιχειώσει την καλλιτεχνική εξέλιξη της νεότητας πολλών από τους Έλληνες συναδέλφους μου, σκέφτομαι:
Ai Weiwei at Cycladic: Η
22.06.2016 16:06
Αν και ο Ai Weiwei μπορεί να μην χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, ακόμα και για τους λιγότερο μυημένους, η έκθεση του στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ξεκινάει ήδη από έξω. Η αφίσα και ο τίτλος προδιαθέτουν για την προσωπικότητα του πιο δημοφιλούς ίσως σύγχρονου καλλιτέχνη παγκοσμίως. Στη φωτογραφία-πορτρέτο της αφίσας, ο Ai Weiwei κοιτάζει έντονα, με εμφανείς τις ουλές που άφησε στο κεφάλι του ο ξυλοδαρμός από τις κινεζικές αρχές το 2009.
Ανθρώπινα ίχνη & μορφές στο Μουσείο Μπενάκη
25.05.2016 12:15
Στην έκθεση Ανθρωπογραφές. Η έννοια του εκμαγείου στην τέχνη στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, παρουσιάζονται έργα φοιτητών του εργαστηρίου Γυψοτεχνίας- Χαλκοχυτικής της ΑΣΚΤ. Τα έργα είναι αποτέλεσμα της μαθητείας τους στο εργαστήριο κατά την τελευταία τριετία, υπό την καθοδήγηση του γλύπτη-επίκουρου καθηγητή της ΑΣΚΤ, Μάρκου Γεωργιλάκη.
Δημήτρης Τάταρης: Δημιουργική διαδικασία και μοναχικότητα
12.02.2016 14:38
Αυτό που μου προσφέρει η τέχνη, μέσα από την δημιουργική διαδικασία, είναι η μοναχικότητα και όχι η μοναξιά, η απόλυτη χωρίς περιορισμούς ελευθερία έκφρασης.