Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Body Ornaments: έκθεση της Γιώτας Βόγκλη στην Πάρο

Body Ornaments: έκθεση της Γιώτας Βόγκλη στην Πάρο

Η έκθεση της εικαστικού Γιώτας Βόγκλη, Body Ornaments, περιλαμβάνει τρεις ενότητες, μεγάλα ζωγραφικά έργα σε καμβά της σειράς ‘Flesh Canvas’, τα ‘Weaving’ εργα εγκεκλεισμένα σε Plexiglas και κόσμημα, με το οποίο η καλλιτέχνης ασχολείται παράλληλα με τη ζωγραφική.


Κοινός άξονας, το γυναικείο σώμα το οποίο γίνεται ο κατεξοχήν τόπος πάνω στον οποίο εγγράφονται στερεοτυπικές αντιλήψεις αιώνων σχετικά με το ιερό και το βέβηλο.


Χαρακτηριστικά στοιχεία της γυναικείας ενδυμασίας του 19ου αιώνα, όπως το corset ή οι μπανέλες των φορεμάτων, αποδίδονται από τη ζωγράφο ως φυλακή, ως ένα πλέγμα γραμμών που εγκλωβίζουν ασφυκτικά το σώμα. Παράλληλα φράσεις-συνθήματα που εγγράφονται πάνω στον καμβά, διατρανώνουν και με το λόγο τον καταγγελτικό χαρακτήρα της εικόνας. Η συνύπαρξη, άλλωστε, λόγου και εικόνας με σκοπό τη μετάδοση ενός μηνύματος στο θεατή μαρτυρεί τον βαθμό επιρροής των graffiti στην δουλειά της. Το έργο που προκύπτει έχει έτσι τη μορφή  παλίμψηστου, όχι μόνο εικόνων αλλά και συναισθημάτων.


Διαχειριζόμενη ζωγραφικούς τρόπους που μετεωρίζονται ανάμεσα στην παράσταση και την αφαίρεση, το πραγματικό και το συμβολικό, σε μία προσπάθεια ανατροπής του κανονιστικού λόγου που θέλει τις γυναίκες πηγή της αμαρτίας ή άγγελο της αρετής, ο συνειρμός λειτουργεί  υπονομευτικά αφού η γυναίκα δεν προβάλλεται πλέον ως ο φορέας της σωτηρίας αλλά ως η σωτηρία και η πηγή ζωής καθεαυτή.


Τα κοσμήματα της Βόγκλη ειδωμένα με εικαστική ματιά στο ίδιο θέμα, όπως πχ. οι ‘κούκλες’ από κεραμικά και πορσελάνη οι οποίες παραπέμπουν στα Κυκλαδικά ειδώλια, ενώ η σειρά ‘Ropes’ από σχοινιά, αποποιούνται τη χρηστική τους ιδιότητα και μετατρέπονται σε θελκτικά  στολίδια για το σώμα.

Απόσπασμα απο το κείμενο του καταλόγου της έκθεσης ‘Flesh Canvas’  

Δρ. Δέσποινα Τσούργιαννη

                                                                                  
Η Γιώτα Βόγκλη είναι PhD Εικαστικός , με μακρά διδακτική εμπειρία στην τέχνη, καθώς και  συγγραφέας δύο βιβλίων για το σχεδιασμό κοσμημάτων του Υπουργείου Παιδείας. ‘Εχει παρουσιάσει τα έργα της σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στα κοσμήματά της χρησιμοποιεί  φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά, σχοινιά κλπ, με την πρόθεση να μετατρέψει αυτά τα κοινά υλικά σε ελκυστικά αισθητικά στοιχεία για το σώμα. Ολη η συλλογή είναι χειροποίητη με εφαρμογή των κλασσικών τεχνικών χρυσοχοίας.

Σχετικές ειδήσεις
V Chants - Early Music on Canvas+: έκθεση του Βασίλη Γαρυφαλλάκη στη Γκαλερί Αργώ
06.09.2016 12:45
Η Γκαλερί Αργώ της οδού Νεοφύτου Δούκα 5, στο Κολωνάκι, θα υποδεχτεί στους χώρους της, τον εικαστικό Βασίλη Γαρυφαλλάκη, για να παρουσιάσει την καινούργια του δουλειά, στην δεύτερη ατομική του έκθεση κάτω από το γενικό τίτλο ”V CHANTS Early music on canvas+”
Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης @ Studio 265: Ομαδική έκθεση στην Πάρο
22.07.2016 11:20
Στα καινούρια γραφεία του Studio 265, στην Πάρο, θα παρουσιαστούν έργα της Έλλης Κουτσουκέλλη και του Νάκη Ταστσιόγλου, από τις 29 Ιουλίου 2016.
Αιώνια εφηβεία - Puer Aeternus: έκθεση φωτογραφίας του Freddie F στο Blank Canvas
23.06.2016 13:32
Στη μυθολογία το «αιώνιο παιδί» περιγράφει το παιδί-θεό, που παραμένει πάντα νέο. Στην ψυχολογία τον ενήλικα με τη συναισθηματική ζωή ενός εφήβου. Στην πρώτη επίσημη φωτογραφική έκθεση του Freddie F στην Ελλάδα, που ξεκινάει στις 23 Ιουνίου στο Blank Canvas, η ψυχολογία του εφήβου γίνεται κινητήριος δύναμη για δημιουργικότητα.
A Sound Mind in a Sound Body: ομαδική έκθεση στην Alma gallery
06.04.2016 12:30
Η Alma Gallery στην Αθήνα υποδέχεται την ομαδική έκθεση “A Sound Mind in a Sound Body”: τέσσερις νέοι εικαστικοί παρουσιάζουν την δική τους εκδοχή για μια σύγχρονη ανθρωποκεντρική ζωγραφική μέσα από έργα και σχέδια με μολύβι, μελάνι και κάρβουνο.
Liminal: έκθεση του Αριστείδη Λάππα στην Πραξιτέλους 33
29.03.2016 17:03
Η πρώτη ατομική έκθεση του Αριστείδη Λάππα με τίτλο Liminal περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα και σχέδια και παρουσιάζεται στην Πραξιτέλους 33 από τις 7 Απριλίου μέχρι τις 3 Μαΐου του 2016.