Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Αόρατες πόλεις: έκθεση της Βασιλικής Κάππα στη Μήλο

Αόρατες πόλεις: έκθεση της Βασιλικής Κάππα στη Μήλο

Οι «Αόρατες Πόλεις» της Βασιλικής Κάππα ταξιδεύουν τον Αύγουστο στη Μήλο με επόμενο προορισμό την Φινλανδία και τον περίφημο εκθεσιακό χώρο της Vaasa City Library.


Πρόκειται για μια ενότητα έργων που πρωτοπαρουσιάστηκαν σε ατομική έκθεση το 2002 στην Αθήνα, ενώ ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από το έργο του Ίταλο Καλβίνο. Οι «Αόρατες Πόλεις»  ταξιδεύουν ταυτόχρονα με τη δημιουργό τους από μέρος σε μέρος. Οι πόλεις διυλίζονται από το φίλτρο της μνήμης χάνοντας κάθε στοιχείο βαρύτητας. Μένει μόνο το ερωτικό τους αποτύπωμα, το ονειρικό στοιχείο που εμπεριέχουν και αποτυπώνεται στον καμβά. Μένει, δηλαδή, αυτό που με την πρώτη ματιά είναι αόρατο, η αίσθηση, η εσωτερική πόλη. Με ακρυλικά, λάδια, αλλά και ανάγλυφες υφές πάνω στον καμβά πρόκειται για μια ενότητα έργων που έχει αγαπηθεί πολύ. Η σκέψη πως παντού κάτω από το έδαφος κρύβονται απομεινάρια αρχαίων κτισμάτων προξενεί δέος. Η πόλις υπήρξε κάτι περισσότερο από κτίρια, ήταν ένας ζωντανός οργανισμός . Μπορείς να αφουγκραστείς το βιωμένο χρόνο, τον εμπεριέχεις, ή μάλλον... σε εμπεριέχει.


Το έδαφος είναι ένας νοητός καμβάς. Αρκεί μια τρίωρη διαδρομή για να ταξιδέψει κανείς από το σκληρό ορεινό καφέ και το μαύρο της πέτρας στο μπλε του πελάγους και στο κίτρινο. Όλα τα χρώματα συναντιούνται, δίχως να διασταυρώνονται.


Αντίθετα, το κάθε μέρος έχει καθαρότητα, αυστηρότητα σχεδόν. Το πεδινό ενάντια στο ορεινό, το ορεινό ενάντια στο θαλασσινό κι όλα μαζί δεμένα μ’ έναν τρόπο που σε ξεσηκώνει. Μπορεί τελικά το ταξίδι να είναι μόνο εσωτερικό. Μπορεί και η ίδια η πόλη να είναι μόνο εσωτερική. Τι άλλωστε είναι μια πόλη, παρά ο τρόπος που την βλέπουμε;


Στερεωμένα πάνω του οι πόλεις και τα χωριά μοιάζουν με μελίσσια. Οι γραμμές τους ανασυγκροτούν το χάος, χαράσσουν αόρατες εξισώσεις. «Ένιωθα πάντα πως αν κλείσω τα μάτια μου τα χωριά θα εξαφανιστούν, σα να μην ήταν ποτέ εκεί, πως πρέπει τα σπίτια να βάλουν όλη τους τη δύναμη για να μείνουν ενωμένα μεταξύ τους, για να μην τα καταπιεί αυτό το μέρος το αφηνιασμένο από άγρια χρωματική έμπνευση».


Διοργάνωση: Thivoli Arts Space, ΚΟΥΙΝΤΑ, Tickets Tickets 

Σχετικές ειδήσεις
«Ai Weiwei at Cycladic»: Ξεναγήσεις για το κοινό τον Αύγουστο
01.08.2016 16:29
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συνεχίζει τις ξεναγήσεις για το κοινό στην έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic» και τον Αύγουστο. Ειδικότερα, τις Πέμπτες 4,11,18 και 25 Αυγούστου και ώρα 18.30, οι επισκέπτες, με το εισιτήριο εισόδου, θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην έκθεση του διάσημου καλλιτέχνη και ακτιβιστή.
Αποκάλυψη: Έκθεση του Αλέκου Φασιανού στην Kapopoulos Fine Arts-Πάτμος
01.08.2016 15:02
Στο νησί της Αποκάλυψης ταξιδεύουν τον Αύγουστο τα έργα του Αλέκου Φασιανού. Η νέα ατομική έκθεση του ζωγράφου, η πρώτη του στην πανέμορφη Πάτμο, εγκαινιάζεται στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στις 6 Αυγούστου 2016, κάτω από τον εύγλωττο τίτλο "Αποκάλυψη".
Αφιέρωμα στη videodance στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης
22.07.2016 17:10
Σ’ ένα χώρο ανοιχτό στο κοινό που θα δίνει βήμα από φέτος και κάθε Αύγουστο σε μορφές τέχνης που χρησιμοποιούν ως κύριο εκφραστικό τους μέσο την ψηφιακή τεχνολογία, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης μετατρέπει από την 1η ως και την 31η Αυγούστου 2016 το αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη σε εκθεσιακό περιβάλλον της τέχνης του video.
Έκθεση κεραμικής από το Eργαστηρίο Kεραμικής Tέχνης της Βασιλικής Χαρολίδη
16.06.2016 12:32
Οι μαθητές/τριες του Eργαστηρίου Kεραμικής Tέχνης της Βασιλικής Χαρολίδη, εκθέτουν τα έργα τους στην πινακοθήκη Γρηγοριάδη στο Νέο Ηράκλειο Αττικής από την Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016.
Το είναι και το στοιχείο της έκπληξης: έκθεση στο metamatic:taf
24.05.2016 15:03
Το metamatic:taf παρουσιάζει την έκθεση Το είναι και το στοιχείο της έκπληξης, η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016 στις 20.30 και θα διαρκέσει έως τις 26 Ιουνίου.