Από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί το βιβλίο Όρυξ και Κρέικ της Μάργκαρετ Άτγουντ σε μεταφραστής της Έφης Τσιρώνη.

Τα γουρούνια μπορεί να μην πετούν, αλλά σίγουρα έχουν υποστεί κάποια περίεργη μετάλλαξη. Το ίδιο ισχύει και για τους λύκους και τα ρακούν. Ένας άνδρας που κάποτε ονομαζόταν Τζίμι τώρα αυτοαποκαλείται Χιονάνθρωπος και ζει σ’ ένα δέντρο, τυλιγμένος με παλιά σεντόνια. Η φωνή της Όρυξ, της γυναίκας που αγάπησε, τον στοιχειώνει∙ τον περιπαίζει. Και τα Παιδιά του Κρέικ με τα πράσινα μάτια είναι, για κάποιο λόγο, δική του ευθύνη.

Καλωσήρθατε στον εξωφρενικό κόσμο της Μάργκαρετ Άτγουντ.

…και δυο λόγια από τη συγγραφέα

 Όταν ξεκινήσατε να γράφετε το Όρυξ και Κρέικ, ξέρατε ότι θα εξελιχθεί σε τριλογία;

Όχι, αλλά το ήξερα αμέσως μόλις το τελείωσα. Το μόνο θέμα ήταν τι θα έβαζα πού. Προφανώς θα υπήρχαν δύο ομάδες στο Όρυξ και Κρέικ, για τις οποίες δε γνωρίζουμε πολλά, αλλά υπάρχουν ως μέρος αυτού του κόσμου. Οπότε ας τις γνωρίσουμε καλύτερα. Ποιος βρίσκεται από πίσω τους και πώς συναντήθηκαν; Από τη μία έχουμε τους Κηπουρούς του Θεού, που τους βλέπουμε νωρίς στο βιβλίο να ρίχνουν καφέ στο λιμάνι της Βοστόνης. Από την άλλη έχουμε τους Φρικόπλαστους, μια ομάδα επαναστατών βιολόγων. Οπότε το δεύτερο βιβλίο θα μιλούσε για τους Κηπουρούς του Θεού, και το τρίτο για τους βιολόγους.

 Σας ενδιαφέρει πολύ η τεχνολογία και ο αντίκτυπός της στην κοινωνία. Εκτός του ότι έχετε γράψει γι’ αυτή, την έχετε υιοθετήσει και στη ζωή σας σε ένα βαθμό.

Την έχω εξερευνήσει. Ακόμα την εξερευνώ. Όλο προκύπτουν νέα πράγματα που πρέπει να μελετήσω. Κάθε λεπτό κάποιος έχει κι από μια νέα ιδέα. Είναι ενδιαφέρον, ζούμε σε μία… Έχετε δει ποτέ πώς ήταν οι πρώτες γραφομηχανές; Σήμερα ζούμε την αντίστοιχη πρώιμη φάση του Ίντερνετ.

(Απόσπασμα από συνέντευξη της Μάργκαρετ Άτγουντ στο www.randomhouse.ca)

Η Μάργκαρετ Άτγουντ γεννήθηκε στην Οτάβα του Καναδά το 1939 και μεγάλωσε στο βόρειο Οντάριο, το Κεμπέκ και το Τορόντο. Σπούδασε στο Κολέγιο Βικτόρια του Πανεπιστημίου του Τορόντο και απέκτησε μεταπτυχιακό από το Κολέγιο Ράντκλιφ. Έχει γράψει περισσότερα από 40 μυθιστορήματα, ποιήματα, παιδικά βιβλία και δοκίμια. Κατά τη διάρκεια της συγγραφικής της καριέρας έχει βρεθεί υποψήφια ή έχει τιμηθεί με αμέτρητα βραβεία στον Καναδά και στο εξωτερικό, όπως το βραβείο Premio Mondello (1997), το Commonwealth (1987, 1994), το Booker (1989, 1996, 2000, 2003, 2005, 2007), και το Orange (2001, 2004). Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες και συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες πεζογράφους και κριτικούς του Καναδά. Σήμερα ζει στο Τορόντο με το σύντροφο της, το συγγραφέα Γκρέιμι Γκίμπσον. Το μυθιστόρημα ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ αποτελεί το τρίτο και τελευταίο βιβλίο της ομότιτλης σειράς. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν επίσης τα δύο πρώτα βιβλία, ΟΡΥΞ ΚΑΙ ΚΡΕΪΚ και Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ, καθώς και το βραβευμένο με το Booker 2000 μυθιστόρημά της Ο ΤΥΦΛΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ.