Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Η Εκάβη στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Πελοποννήσου του ΟΣΕ

Η Εκάβη στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Πελοποννήσου του ΟΣΕ

Η καλλιτεχνική εταιρεία «επωδός», ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας καθώς και ο Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου, «ξαναδίνουν ζωή» στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Πελοποννήσου που φέτος συμπληρώνει 130 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του (ο οποίος θα μετατραπεί σε Σιδηροδρομικό Μουσείο), από τις 14 έως τις 24 Ιουλίου με την τραγωδία «Εκάβη» του Ευριπίδη. Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που θα παρουσιαστεί αρχαιοελληνική τραγωδία στην αποβάθρα ενός σταθμού τρένου.


Η «Εκάβη» πραγματεύεται τον αφανισμό και την διαδρομή ενός ξεριζωμένου λαού που οδηγείται σε ξένο τόπο, σκλαβωμένος. Σε ένα σταθμό της διαδρομής του χάνεται και η τελευταία ελπίδα διάσωσής του.


Ο σταθμός επιλέχθηκε σαν φυσικό σκηνικό  όχι μόνο διότι αποτελεί ένα κτήριο αρχιτεκτονικού κάλους του ιστορικού κέντρου της Αθήνας αλλά γιατί συνάδει απόλυτα με την οπτική της σκηνοθεσίας που τοποθετεί την τραγωδία κοντά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο σταθμός που εγκαινιάστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα «έχει δει» δυο δικτατορίες, δυο πολέμους και «έχει ζήσει» την γερμανική κατοχή και δεκάδες μεταφορές αιχμαλώτων. Στην αποβάθρα του εκατομμύρια άνθρωποι συναντήθηκαν ή αποχωρίστηκαν φεύγοντας για λίγο ή για πάντα από την χώρα.


Ο σταθμός ακόμη και σήμερα στέκει περήφανος και επιβλητικός θυμίζοντας την Ελλάδα που βρίσκει την δύναμη να σταθεί όρθια ακόμη και μέσα από τις στάχτες της ακριβώς όπως και η τραγική βασίλισσα της Τροίας που μέσα στα δεινά της βρίσκει την δύναμη να παλέψει.


Η μετάφραση είναι του αείμνηστου Νίκου Χουρμουζιάδη ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Βασίλης Κονταξής, τη μουσική ο Γεράσιμος Τριανταφύλλου και τη χορογραφία ο Σίμωνας Πάτροκλος.


Την Εκάβη ερμηνεύει η Άννα Χατζηχρήστου. Συμμετέχουν ακόμα οι ηθοποιοί: Ηλίας Γκογιάννος, Μαρία Τζανουκάκη, Μαρβίνα Πιτυχούτη, Στέργιος Ιωάννου, Ιορδάνης Καλέσης, Garima-Κική Σαρηγιαννίδη, Νατάσα Παπαδάκη, Κατερίνα Οικονομίδη, Κώστας Τραφαλής, Χρυσούλα Ζυβοπούλου, Φλώρα Παπαντωνίου, Εύη Καρρά. Στο ρόλο του Πολυμήστωρα ο Γιώργος Μάζης.

Σχετικές ειδήσεις
Κεκλεισμένων των θυρών, του Σαρτρ στο Θέατρο ΠΚ
16.01.2017 13:12
Η ιλαρή τραγωδία «Κεκλεισμένων των Θυρών» (Huis Clos) του Ζαν Πωλ Σαρτρ, σταθμός του υπαρξιστικού θεάτρου, παρουσιάζεται στο Θέατρο ΠΚ από το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου.
Εκάβη, μια πρόσφυγας: η πρώτη παράσταση μετά από 2100 χρόνια στο Αρχαίο Θέατρο της Δήλου
01.09.2016 16:44
Το θεατρικό έργο με τίτλο «Εκάβη, μια πρόσφυγας», ανεβάζει το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου με πρωταγωνίστρια τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη, στο Αρχαίο Θέατρο της Δήλου, το οποίο θα υποδεχθεί ξανά ηθοποιούς και θεατές, μετά από 2100 χρόνια.
Ένα δρώμενο
26.07.2016 12:11
Την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016 στις 12:00 το μεσημέρι, στον σταθμό Μετρό Συντάγματος, θα πραγματοποιηθεί θεατρικό δρώμενο (με τον χαρακτήρα της έκπληξης για τους διερχόμενους), με την συμμετοχή των ηθοποιών του έργου «Λυσιστράτη».
Ένα δρώμενο
11.07.2016 15:38
Την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016 στις 12:00 το μεσημέρι, στον Σταθμό Μετρό Συντάγματος και εν συνεχεία στον Σταθμό Μετρό Ακρόπολης, θα πραγματοποιηθούν θεατρικά δρώμενα (με τον χαρακτήρα της έκπληξης για τους διερχόμενους), με την συμμετοχή των ηθοποιών του χορού της διεθνούς δίγλωσσης συμπαραγωγής του Εθνικού Θεάτρου με το Θέατρο Βαχτάνγκοφ «Οιδίπους Τύρρανος».
«Θεσσαλονίκη-Ανασκαφή 2» στo Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
13.06.2016 15:12
Επόμενος σταθμός της δράσης «Θεσσαλονίκη-Ανασκαφή 2» το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016, στις 20.00.