Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Kyklos Ensemble - Θεόδωρος Κουρεντζής: Το χειμωνιάτικο ταξίδι του Σούμπερτ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Kyklos Ensemble - Θεόδωρος Κουρεντζής: Το χειμωνιάτικο ταξίδι του Σούμπερτ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Για δύο ξεχωριστές βραδιές, 14 και 15 Ιουλίου 2014, στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Kyklos Ensemble και ο μαέστρος Θεόδωρος Κουρεντζής και θα ερμηνεύσουν το σπαρακτικό αριστούργημα του γερμανικού Ρομαντισμού: το Χειμερινό Ταξίδι (1828) του Φραντς Σούμπερτ (1797-1828). Τον ακρογωνιαίο λίθο του ρεπερτορίου του λιντ, όπως επανερμηνεύεται ευφυώς μέσα από τη μεταμοντέρνα, όσο και βαθύτατα εκφραστική μεταγραφή του Hans Zender για σύνολο δωματίου (1993), που με τη σειρά της παρέχει την πρώτη ύλη για μια σύγχρονη πολυμεσική (multimedia) παρουσίαση.

 

Ο Θεόδωρος Κουρεντζής, ο κορυφαίος έλληνας μαέστρος· ο μαθητής του θρυλικού Ilya Musin που ο δάσκαλός του είχε πει για εκείνον: «Είχα πολύ ταλαντούχους μαθητές σαν τον Γκέρκγιεβ και τον Τερμικάνοβ και μια μόνο διάνοια: τον Θεόδωρο Κουρεντζή»· ο διευθυντής ορχήστρας που κατάφερε να στρέψει τα φώτα των media από τις λαμπερές ευρωπαϊκές και αμερικανικές αίθουσες στη Σιβηρία -τον τόπο με άλλα λόγια που φαντάζει με αυτοεξορία δίχως όμως να είναι, και όπου επέλεξε για να γεννήσει, στην απομόνωσή του, μουσική- καταφθάνει στο αθηναϊκό καλοκαίρι. Για να διευθύνει για πρώτη φορά ένα ελληνικό σύνολο μουσικής: το KYKLOS ENSEMBLE.

 

Ένα σύνολο αποτελούμενο από διακεκριμένους σολίστ - εντός και εκτός των τειχών- που έχει καταφέρει, στο σύντομο διάστημα της παρουσίας του, βασίζοντας την ύπαρξή του στην έννοια της ανταποδοτικότητας και μένοντας μακριά από τις συνήθεις πρακτικές και πεπατημένες, να διαγράψει μια αστραφτερή πορεία ευρέως (μουσικού) φάσματος απολαμβάνοντας τον θαυμασμό τόσο του Τύπου όσο και του κοινού.

 

Μαζί τους ο τενόρος Keith Bernard Stonum που έχει ενθουσιάσει με τη ζεστή, πλούσια φωνή του και την πολυποίκιλη σκηνική του παρουσία.

Σχετικές ειδήσεις
Το Kyklos Ensemble «στα όρια του ρομαντισμού» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
14.07.2016 16:40
Το KYKLOS ENSEMBLE συνεχίζει τις αισθητικές του αναζητήσεις ερμηνεύοντας δημιουργίες καθοριστικές για την εξέλιξη όψεων της μουσικής του 20ού αιώνα, με δύο μοναδικές συναυλίες για τον ρομαντισμό, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2016, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Παίξε, Τσιγγάνε, το βιολί: Ένα αποκριάτικο πάρτι από την Καμεράτα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
01.03.2016 17:06
Η Καμεράτα και ο διακεκριμένος μαέστρος Μιχάλης Οικονόμου μας προσκαλούν σε ένα αλλιώτικο αποκριάτικο πάρτι με έργα εμπνευσμένα από τις μουσικές των τσιγγάνων, που θα γίνει την Παρασκευή 11 Μαρτίου στις 9 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών!
Impromptus: Ρεσιτάλ του Χαράλαμπου Αγγελόπουλου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
24.02.2016 16:14
Μετά το πρόσφατο ρεσιτάλ της σοπράνο Λένιας Ζαφειροπούλου, με φωνητικές μικρογραφίες του Φραντς Σούμπερτ, σειρά έχουν οι πιανιστικές μινιατούρες του σπουδαίου αυστριακού συνθέτη, οι Impromptus, έργα 142 και 90. Θα τις παρουσιάσει ο διακεκριμένος σολίστ Χαράλαμπος Αγγελόπουλος, την Τρίτη 1 Μαρτίου στις 8:30 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του Κύκλου Σούμπερτ.
Κύκνειο άσμα και Πέντε τραγούδια για το νερό του Σούμπερτ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
02.02.2016 11:30
Η υψίφωνος Λένια Ζαφειροπούλου και η πιανίστα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου παρουσιάζουν, το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου στις 8:30 μ.μ. στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, «Πέντε τραγούδια για το νερό» του Φραντς Σούμπερτ (1797-1828) καθώς και το «Κύκνειο άσμα» (Schwanengesang), την τελευταία μεγάλη σύνθεση για φωνή και πιάνο του σπουδαίου ρομαντικού συνθέτη.
Χειμωνιάτικο Ταξίδι του Φραντς Σούμπερτ στο Βυζαντινό Μουσείο
16.11.2015 13:57
Το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015, το Βυζαντινό Μουσείο θα παρουσιάζει το Χειμωνιάτικο Ταξίδι (Winterreise) του Φραντς Σούμπερτ, με την Λένια Ζαφειροπούλου και τον Αντρέι Χόβριν.