Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017
Βιβλίο: Έρωτας Στα Ψέμματα - Cora Carmack
Δημοσίευση: Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2014 14:59
Βιβλίο: Έρωτας Στα Ψέμματα - Cora Carmack

Έχοντας διαβάσει πριν από λίγους μήνες το "Πρώτη Φορά" της Cora Carmack, το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Τουλίπα, δεν θα μπορούσα να αντισταθώ και να μην διαβάσω το επίσης δικό της, "Έρωτας Στα Ψέματα", το οποίο κι εντάσσεται στη σειρά της, "Losing It", που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Αμερική, έχοντας κερδίσει την αγάπη του αναγνωστικού κοινού. Όσοι είχατε διαβάσει την άποψή μου για το "Πρώτη Φορά", ίσως να θυμάστε πως ήταν ένα ευχάριστο μεν βιβλίο, όχι όμως εκείνο που θα κατάφερνε να συγκλονίσει έναν αναγνώστη αυτού του είδους. Το "Έρωτας Στα Ψέματα" έχει, λοιπόν, ότι ακριβώς έλειπε από το προαναφερόμενο, κερδίζοντάς σε από την πρώτη του κιόλας σελίδα, επιτυγχάνοντας να σε παρασύρει και να καταστήσει αδύνατη την πιθανότητα να το αφήσεις από τα χέρια σου. Και για όποιον δεν έχει διαβάσει το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως, αξίζει να αναφέρουμε πως αν και στο βιβλίο αυτό, υπάρχουν αναφορές στην "Πρώτη Φορά", η ανάγνωσή της δεν είναι δεσμευτική για να μπορέσεις να παρακολουθήσεις τα γεγονότα του συγκεκριμένου.

 

Η Μαξ είναι μια κοπέλα την οποία θα χαρακτηρίζαμε με μία και μόνο λέξη, αντισυμβατική. Ντύνεται λες και έρχεται από μια άλλη εποχή, είναι γεμάτη tattoos και piercing, βάφει σε πολύ έντονα χρώματα τα μαλλιά της και το μεγάλο της πάθος είναι η μουσική , για την οποία μπορεί να κάνει τα πάντα. Και φυσικά, όλοι οι άντρες που έχουν περάσει από τη ζωή της είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θα ενέκριναν οι γονείς της, οι οποίοι και την βοηθούν οικονομικά προκειμένου να είναι σε θέση να κυνηγήσει το όνειρό της, άσχετα από το αν δεν το εγκρίνουν. Όταν, λοιπόν, εκείνοι την αιφνιδιάζουν, αποφασίζοντας να την επισκεφτούν για τις Ευχαριστίες, πρέπει να εξαφανίσει τον φίλο της και στη θέση του να τους παρουσιάσει το καλό και γλυκό αγόρι με το οποίο υποτίθεται πως βγαίνει. Μέσα στην καφετέρια όπου ο χρόνος μετρά αντίστροφα για εκείνη, βρίσκει τη λύση στο πρόβλημά της στο πρόσωπο του Κέιντ ο οποίος, προσπαθώντας να ξεπεράσει μια ερωτική απογοήτευση, και καθώς χρειάζεται κάτι να του αποσπάσει την προσοχή, δέχεται να παραστήσει το αγόρι της. Ωστόσο, οι γονείς της θα τον λατρέψουν τόσο πολύ, όπου θα αναγκαστούν να συνεχίσουν το θέατρο περισσότερο απ' όσο σκόπευαν, με αποτέλεσμα οι δυο τους να έρθουν πιο κοντά.

 

Η Carmack, στο βιβλίο της αυτό, επιλέγει να αξιοποιήσει την πιο πετυχημένη συνταγή των τελευταίων δύο ετών στο εξωτερικό, όσον αφορά την ρομαντική λογοτεχνία . Να μας παρουσιάσει την ιστορία μέσα από δύο POVs, αυτά των Μαξ και Κέιντ, πράγμα που όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις, επιτρέπει στους αναγνώστες να διεισδύσουν με μεγαλύτερη εύκολα στα άδυτα κάθε ιστορίας, αλλά και στην ψυχοσύνθεση των πρωταγωνιστών. Ο αναγνώστης, δεν γίνεται απλά μάρτυρας των εξελίξεων και των γεγονότων που διαδραματίζονται από την ώρα που οι ζωές των δύο νέων ανταμώνουν, αλλά μπορεί να εισχωρήσει στα άδυτα του μυαλού, της ψυχής και της καρδιάς τους και να κατανοήσει τους φόβους, τα θέλω, τα πάθη και τις επιθυμίες τους, ακόμα και τα ίδια τους τα λάθη, είτε αυτά έγιναν στο παρελθόν, συνοδεύοντάς τους μέχρι σήμερα, είτε έγιναν στο παρόν. Οπότε, αν λάβουμε υπόψιν μας όλα τα παραπάνω και κληθούμε να κρίνουμε ενδοσκοπικά την ιστορία, η συγγραφέας έχει χειριστεί πολύ καλύτερα την ιδέα της, αλλά και τους χαρακτήρες της, διατηρώντας παράλληλα μια ισορροπία στην αφήγηση , τα γεγονότα της οποίας εξελίσσονται με γρήγορους ρυθμούς, αλλά όχι αποπνικτικούς.

 

Βέβαια, για να μην τα παρουσιάζω όλα ρόδινα, κανένας δεν θα χαρακτήριζε την ιστορία αυτή πρωτότυπη, καθώς έχει πολλά κοινά στοιχεία κι άξονες με άλλα που έχουμε διαβάσει. Όμως αυτό, δεν είναι κάτι που προσωπικά με ενόχλησε. Η Carmack παίρνει ένα τετριμμένο σενάριο και τοποθετώντας μέσα σε αυτό δύο εκ διαμέτρου αντίθετους χαρακτήρες ως πρωταγωνιστές, καταφέρνει να κάνει την ιστορία ολότελα δική της και να μας προσφέρει τα πάντα. Αγωνία, παρά που ξέρεις πως όλα αυτά θα έχουν ευτυχή κατάληξη, συναίσθημα, χωρίς ωστόσο να γίνεται μελό ή αφελές, και πολύ πάθος, χωρίς να καταφεύγει σε ακραία σεξουαλική απεικόνιση καταστάσεων προκειμένου να το πετύχει. Ουσιαστικά, παίρνει τις δύο όψεις ενός νομίσματος που αν κι είναι εντελώς αντίθετες, έχουν πολλά κοινά στοιχεία, από τα οποία καλούνται να πιαστούν προκειμένου να αλληλοσυμπληρωθούν, να μπορέσουν να συνυπάρξουν και να καλύψουν η μία τα κενά της άλλης, να γιατρέψουν πληγές και τραύματα του παρελθόντος, που μονάχα η αναγνώριση, η αντιμετώπιση και η αποδοχή μπορούν να επιφέρουν. Και όλα αυτά χωρίς να χάνεται η αίσθηση του χιούμορ η οποία είναι κυνική, καυστική και εντελώς μέσα στο κλίμα και το πνεύμα της εποχής, αλλά και των σύγχρονων σχέσεων.

 

Όπως ήδη προανέφερα, το "Έρωτας Στα Ψέματα", αφηγείται μια ιστορία που σε μεγάλο βαθμό, έχουμε συναντήσει αρκετές φορές. Ωστόσο, είναι μια ιστορία που από τις πρώτες κιόλας σελίδες σε κάνει να χαμογελάς και το χαμόγελο αυτό δεν σβήνει ακόμα κι όταν φτάσεις στην τελευταία και κλείσεις το βιβλίο. Και, τελικά, καταλήγω πως αυτό είναι το ζητούμενο σε ένα ρομαντικό βιβλίο. Να σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα και να σε γεμίζει ευχάριστα συναισθήματα, να σε προκαλεί να ταυτιστείς με τους πρωταγωνιστές του και να μπεις στα δικά τους παπούτσια, αναλογιζόμενος τι θα έκανες εσύ στη θέση τους. Η Μαξ και ο Κέιντ είναι δύο υπέροχοι χαρακτήρες που δεν μπορείς να μην αγαπήσεις και που όταν είναι μαζί, συνθέτουν ένα εκρηκτικό, παθιασμένο δίδυμο που άλλοτε σου προκαλεί ένταση και άλλοτε γέλιο μέχρι δακρύων. Είναι μια ιστορία δύο ανθρώπων της διπλανής πόρτας, μια ιστορία αληθινή και σύγχρονη συνάμα, στην οποία είμαι σίγουρη πως ειδικά οι αναγνώστες της δικιάς μου και τις λίγο μικρότερης γενιάς, θα βρουν πολλά κοινά σημεία με τη δικιά τους ζωή και τις δικές τους εμπειρίες, κάτι που θα τους κάνει να την αγαπήσουν όσο κι εγώ. Αν μη τι άλλο, θα διασκεδάσετε και θα περάσετε μερικές ώρες εξαιρετικά ευχάριστα.

 

 

Το βιβλίο της Cora Carmack, με τίτλο «Έρωτας Στα Ψέματα», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τουλίπα.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Οι άνεμοι του χρόνου - Ελένη Τσαμαδού: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 13:53
Τα ιστορικά μυθιστορήματα δεν είναι από τα πλέον αγαπημένα μου, ωστόσο αναγνωρίζω την δυσκολία που έχουν κατά την συγγραφή τους. Δεν είναι εύκολο για έναν δημιουργό, να γράψει ένα βιβλίο το οποίο θα παντρεύει άρτια, διατηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες, ανάμεσα στην Ιστορία και την μυθιστορία.
Μπελγκρέιβια - Julian Fellowes: Κριτική βιβλίου
06.02.2017 10:06
Ο Julian Fellowes είναι γνωστός σεναριογράφος και συγγραφέας, με μας τους Έλληνες να τον γνωρίζουμε κυρίως με την πρώτη του ιδιότητα, και αυτό εξαιτίας της προβολής της πολύ επιτυχημένης του σειράς, "Ο Πύργος του Ντάουντον", στη χώρα μας. Πλέον, έφτασε η ώρα να τον γνωρίσουμε και  με τη δεύτερη, και αυτό χάρη στο βιβλίο του "Μπελγκρέιβια", το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, οι οποίες έχουν κάνει εντυπωσιακό άνοιγμα στη ξένη λογοτεχνία, αλλά και πολύ προσεγμένες και σπουδαίες συνάμα επιλογές. Είναι, λοιπόν, το εν λόγω βιβλίο, που βρίθει από πάθη, έρωτας, σκοτεινά μυστικά, μισαλλοδοξίες και κοινωνικές διακρίσεις, ένα ακόμα αριστούργημα;
Το νέο όνομα - Έλενα Φερράντε: Κριτική βιβλίου
30.01.2017 10:36
Έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε για το δεύτερο βιβλίο μιας από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές βιβλίων του 2016, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, για μια ακόμη φορά από τις εκδόσεις Πατάκη, που έχουν το δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο να κάνουν τη διαφορά.
Η κόρη της Αυστραλίας - Harmony Verna: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 15:57
Υπάρχουν βιβλία τα οποία είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν στους αναγνώστες τους δυνατές συγκινήσεις, ταξιδεύοντάς τους σε αλλοτινούς τόπους και καιρούς, συστήνοντάς τους ήρωες που δεν γίνεται να μην αγαπήσουν, και μοιράζοντας μαζί τους ιστορίες αγάπης που μοναδικός τους σκοπός είναι να μείνουν αλησμόνητες, να μην σβηστούν ποτέ από την καρδιά και το μυαλό όσων τις βιώσουν. Μια τέτοια ιστορία είναι και "Η κόρη της Αυστραλίας". Είναι όμως μόνο όλα τα παραπάνω; Αν με ρωτάτε, τότε σας απαντάω με το χέρι στην καρδιά πως όχι, το βιβλίο αυτό είναι πολλά περισσότερα γιατί όχι μόνο μας χαρίζει απλόχερα όσα προαναφέρθηκαν, αλλά γιατί το κάνει με τρόπο αληθινό, ρεαλιστικό και απόλυτα ειλικρινή.
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.