Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Ράνια Μπέλλου - Forty Floating Moons: Έκθεση στις Kalfayan Galleries

Ράνια Μπέλλου - Forty Floating Moons: Έκθεση στις Kalfayan Galleries

Οι Kalfayan Galleries (Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα) παρουσιάζουν την ατομική έκθεση της εικαστικού Ράνιας Μπέλλου με τίτλο “Forty Floating Moon”.

 

 Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2014, 20.00 – 22.00.

 

Στην τρίτη ατομική της έκθεση στην Kalfayan Galleries η εικαστικός ενδύεται ξανά το ρόλο του ‘πολιτισμικού αρχαιολόγου’. Αυτή τη φορά ωστόσο δεν επικεντρώνεται σε συγκρίσεις/παραλληλισμούς μεταξύ ποικίλλων πολιτισμών και εθνοτήτων, όπως έκανε στη σειρά έργων με τον τίτλο ‘‘Ghost of My Shadow’’, τα οποία παρουσίασε πρόσφατα στην έκθεση ‘‘Εκ νέου. Μια γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών’’ στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας, αλλά στο ιδιόμορφο παρόν που δημιουργεί η υποκειμενικότητα της μνήμης.

 

Η έκθεση ‘‘Forty Floating Moons’’ καταγράφει με λυρισμό και ευαισθησία την ερωτική αλληλογραφία ενός νεαρού ζευγαριού στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1950, μέσα από μια σειρά από σχέδια με επάλληλα επίπεδα χαρτιού που φέρνουν στο μυαλό  παλίμψηστα  ή τις  καταγραφές αναμνήσεων στο “Μαγικό Σημειωματάριο” του S. Freud. Ταυτόχρονα η οπτικοακουστική εγκατάσταση που παρουσιάζεται στην έκθεση βασίζεται στην αποσπασματική εγγραφή ή αναφορά στο χώρο και το χρόνο σε μία προσπάθεια προσδιορισμού της ταυτότητας του συγγραφέα των γραμμάτων σαν τον ‘άγνωστο Άλλο’.

 

Τα αραχνοΰφαντα σχέδια, μέσα από πολλαπλά επίπεδα διερευνήσεων και ερμηνειών, εκφράζουν την αγωνιώδη προσπάθεια της εικαστικού να αποτυπώσει με όρους ζωγραφικούς  το σενάριο μιας στιγμιαίας εκμηδένισης της απόστασης της πραγματικότητας όπως αυτή αποτυπώνεται σε μια φωτογραφία και της ικανότητας του ατόμου να αποκρυπτογραφεί την διευθέτηση του χρόνου.

 

Αυτή η πράξη της απόλυτης αναγνώρισης, απομακρύνει όλες τις εικόνες από την  ροή του χρόνου για να τις τοποθετήσει προσωρινά σε ίση απόσταση προς αυτόν, εξίσου διαθέσιμες στη συνείδησή μας. Μια αναπροσαρμογή του χρόνου όπου η χρονολογία αναστρέφεται και το παρελθόν φαίνεται πιο κοντά από το παρόν.

 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια η εικαστικός : “Τα έργα μου, έχοντας ως αφετηρία το μοντέλο της υποκειμενικής μνήμης όπως διατυπώθηκε από τον Προυστ, ‘επιβάλλουν’ την επιστροφή στις ‘προσωπικές’ αναμνήσεις . Αυτού του είδους η επιστροφή δεν μπορεί να είναι αντίστοιχη με μία λεπτομερή αναπαράσταση ενός παρελθοντικού γεγονότος, αλλά αποτελεί ένα ‘ελεύθερο’ ταξίδι ανάμεσα σε συγκεχυμένες και ασαφείς νοητικές εικόνες με την ηθελημένη λήθη που αυτό συνεπάγεται.

 

Μέσω της ενασχόλησής μου με την εύθραυστη φύση της μνήμης, η οποία διαποτίζεται από τον μύθο και την φαντασία, επιζητώ να παρουσιάσω έναν τεχνητό κόσμο τον οποίο συνθέτουν τα διάτρητα, αλληλένδετα και πολυεπίπεδα θραύσματα σχεδίων, πολυμέσων, κινούμενου σχεδίου και φωτογραφίας. Μέσα από μία χειρωνακτική διαδικασία κατακερματισμού, επεξεργασίας και αναταξινόμησης, μετατρέπω την οπτική πληροφορία σε μία αλληλουχία φανταστικών γεγονότων και σεναρίων.”

 

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Η Ράνια Μπέλλου (γεν. 1982, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα) ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, Αγγλία. Εκπαίδευση: Central Saint Martins College of Art and Design, Λονδίνο (ΜΑ, Scenography) Σχολή Καλών Τεχνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Θεσσαλονίκη. Residencies: Royal College of Art Sculpture, Λονδίνο (studio 60: RCA, Richard Wentworth)The Print Workshop, Falun, Σουηδία. Βραβεία και Υποτροφίες: Υποψήφια για το Young Mediterranean Artistic Scene Prize (2014) Υποτροφία Ιδρύματος Ωνάση (2012-2013) 1ο Έπαθλο Γιάννη Σπυρόπουλου, Ίδρυμα Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου (2008). Πρόσφατες ατομικές εκθέσεις: Kalfayan Galleries, Αθήνα (2014) Europe House, Λονδίνο (2012) Kalfayan Galleries, Αθήνα (2011) Kalfayan Galleries, Θεσσαλονίκη (2009). Πρόσφατες ομαδικές εκθέσεις (επιλογή): Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (2014) Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα (2013) III Moscow International Biennale for Young Art (2012) Ex-Teresa Museum of Contemporary Art, Πόλη του Μεξικού National School for the Arts, Πόλη του Μεξικού (όλες, 2011) II Moscow International Biennale for Young Art LUCCADigitalPHOTOFest, Λούκα, Ιταλία (όλες, 2010) The Royal Academy of Arts, Λονδίνο 2η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (όλες, 2009). Η Ράνια Μπέλλου εκπροσωπείται από τις Kalfayan Galleries, Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

 

Σχετικές ειδήσεις
Paros, έκθεση της Martha Jungwirth στις Kalfayan Galleries
06.12.2016 17:19
Οι Kalfayan Galleries σε συνεργασία με την Galerie Krinzinger (Βιέννη) παρουσιάζουν την ατομική έκθεση της διεθνούς φήμης εικαστικού Martha Jungwirth με έργα από τη σειρά ‘Paros’ (2015) τα οποία εμπνεύστηκε και δημιούργησε στο ομώνυμο ελληνικό νησί. Η έκθεση αποτελεί ιδέα της Antonia Rahofer.
Time: έκθεση του Πάνου Τσαγκάρη στις Kalfayan Galleries
29.09.2016 13:43
Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση του Έλληνα εικαστικού με έδρα τη Νέα Υόρκη, Πάνου Τσαγκάρη με τίτλο ‘TIME’. Την έκθεση επιμελείται η Μαρία Νικολακοπούλου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016, 19.00 – 21.00.
Remains of a Summer Bliss: Έκθεση του Βασίλη Μπαλάσκα στις Kalfayan Galleries
15.07.2016 17:03
Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση του Έλληνα εικαστικού με έδρα το Λονδίνο, Βασίλη Μπαλάσκα (Bill Balaskas), με τίτλο ‘Remains of a Summer Bliss’ από την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016.
Βίαιο Μετάξι: έκθεση των Kalos & Klio στις Kalfayan Galleries
03.06.2016 15:48
Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση Βίαιο Μετάξι του εικαστικού διδύμου με έδρα τη Θεσσαλονίκη, Kalos&Klio.
Typo: έκθεση της Νίνας Παπακωνσταντίνου στις Kalfayan Galleries
08.04.2016 17:10
Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση της εικαστικού Νίνας Παπακωνσταντίνου με τίτλο “Typo”. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016, 20.00 – 22.00.