Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Soundscapes Landscapes από τους Medea Electronique και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Soundscapes Landscapes από τους Medea Electronique και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μαζί με την ομάδα Medea Electronique μας προσκαλεί σε ένα ηχητικό περίπατο στην ευρύτερη περιοχή του Νέου Κόσμου. Με τη βοήθεια ενός καινοτόμου application, το οποίο το κοινό μπορεί να κατεβάσει δωρεάν, θα έχει την ευκαιρία να περπατήσει στην περιοχή γύρω από τη Στέγη όπου σε συγκεκριμένα σημεία θα πυροδοτούνται ήχοι, συνθέσεις και βίντεο που αφορούν στην σημερινή ζωή αλλά και το παρελθόν.


Βγες βόλτα, δες και άκου την πόλη που δεν ήξερες ότι είναι εκεί. Ένας οπτικοακουστικός περίπατος στη γειτονιά της Στέγης και τον άγνωστο «Νέο Κόσμο». Ένα οπτικοακουστικό ταξίδι πίσω από την επιφάνεια μιας ετερόκλητης γειτονιάς.


Καλλιτέχνες του ήχου και της εικόνας ερευνούν και δημιουργούν μια νέα μορφή καλλιτεχνικής ψηφιακής χαρτογράφησης της αθηναϊκής γειτονιάς του Νέου Κόσμου  και καλούν το κοινό σε  real-time περιήγηση σε αυτή την οριακή περιοχή της πόλης.  


Με σημείο εκκίνησης τη Στέγη και, χάρη σε ειδικό διαδραστικό ψηφιακό χάρτη, ο θεατής περιηγείται σε πραγματικό χρόνο στη γεμάτη μυστικά και ομορφιά γειτονιά του Νέου Κόσμου. Στο tablet ή το smartphone του επισκέπτη ή σε αυτό που μπορεί να του παραχωρήσει για τον περίπατο η Στέγη, η γειτονιά μεταμορφώνεται σε ένα ψηφιακό urban installation με καλλιτεχνικά έργα που χρησιμοποιούν το υλικό από την ψηφιακή χαρτογράφηση: τα προσφυγικά κτίρια, το ίντερνετ καφέ, τις εκκλησίες, τους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους, τη λαϊκή αγορά, το τζαμί-γκαράζ, την Αρμένικη κοινότητα, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Lido Palace, τους δρόμους και, πίσω και μέσα σε όλα αυτά, τους ανθρώπους, την ιστορία και το παρόν τους.


Πρόκειται για ένα πρότζεκτ ερευνητικό, καινοτόμο, ποιητικό, που εγγράφεται τόσο στο πεδίο της έρευνας όσο και στον καλλιτεχνικό πειραματισμό, σε συγχρονισμό και διάλογο με το παρόν της πόλης και της Στέγης.


Διαδραστικός Χάρτης - Ρίζωμα 1
Νέος Κόσμος

Ένα πρότζεκτ της Medea Electronique, 2013-2014

Συντελεστές:
Ήχος: Χρήστος Καρράς, Βασίλης Κουντούρης (studio19st), Μαρίνος Κουτσομιχάλης, Μανώλης Μανουσάκης, Κώστας Μπώκος (studio19st), Tim Ward
Βίντεο: Παναγιώτης Γουμπούρος, Κλεοπάτρα Κοραή, Michael Larsson
Curator/κείμενα: Αγγελική Πούλου
Σχεδιασμός Εφαρμογής: Calvium
Σχεδιασμός Χάρτη: Beetroot
Οργάνωση Παραγωγής: Μανώλης Μανουσάκης
Εκφωνήσεις: Γιάννης Ευαγγελίδης, Νάντια Δεληγιάννη, Σταύρος Λουκέρης
Παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών


Οι κάτοικοι του Νέου Κόσμου συνέβαλλαν σημαντικά στην υλοποίηση του project. Ευχαριστούμε θερμά για την υποδοχή, τη βοήθεια και τη ζεστασιά τους τον Πατέρα Κωνσταντίνο εκ του Ιερού Ναού Αναλήψεως, την Πρυτανεία του Παντείου Πανεπιστημίου, τη Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας, την Ορθοδοξη Αρμενική Εκκλησία Αγ. Καραμπέτ, τη Λέσχη Αλληλεγγύης Νέου Κόσμου, τον Τόμας, ιδιοκτήτη του Thomas Kebab, το Παρεάκι Καφέ, το καφέ Εφήμερον, τo super market Σκλαβενίτης, τον Χρήστο Προβέζη για τη χρήση του χάρτη του 1915, τη Δωροθέα Αναστασιάδου για τη συμβολή της στις συνεντεύξεις με τους κατοίκους του Νέου Κόσμου, την Αννα Λιδάκη, το Cornell Lab of Ornithology – Macaulay Library of Natural Sounds για τη χρήση αποσπασμάτων ηχογραφήσεων και όλους όσους κοντοστάθηκαν να μας μιλήσουν, να χαζέψουν τι κάνουμε, να μας πουν την ιστορία τους, να μοιραστούν μαζί μας μία εικόνα, μία πληροφορία. Tέλος, ευχαριστούμε τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.


Πολύτιμο υπήρξε το δοκίμιο  Από την πόλη οθόνη στην πόλη σκηνή του Σταύρου Σταυρίδη (εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα, 2002)


* Για την παραχώρηση συσκευής από τη Στέγη στο κοινό, χρειάζεται η ταυτότητα του επισκέπτη. Προτείνονται άνετα ρούχα και παπούτσια, καθώς το project προϋποθέτει περπάτημα για περίπου 60 λεπτά.


Photo credit: Σταύρος Πετρόπουλος

Σχετικές ειδήσεις
Landscapes: Φωτογραφική έκθεση στην Blank Wall Gallery
06.12.2016 15:21
Η Blank Wall Gallery μεταφέρεται σε έναν νέο χώρο στη Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη και φιλοξενεί την έκθεση «Landscapes», από τις 10 Δεκεμβρίου 2016.
ΠρόΣΩΠΑ: Έκθεση ψηφιακής φωτογραφίας του Δημήτρη Μεσσίνη στο Τελλόγλειο
12.09.2016 14:34
Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ ανοίγει τη νέα σεζόν με την έκθεση ψηφιακής φωτογραφίας «ΠρόΣΩΠΑ» του φωτοειδησεογράφου Δημήτρη Μεσσίνη, που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016, στις 20.00.
Distant Utopias: έκθεση στο πλαίσιο του συμποσίου “Utopia 500” στη Διπλάρειο Σχολή
31.05.2016 13:56
Από τις 6 έως τις 10 Ιουνίου, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μεταφέρεται για άλλη μία φορά φέτος στη Διπλάρειο Σχολή και, σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, παρουσιάζει την έκθεση Distant Utopias, στο πλαίσιο του συμποσίου “Utopia 500” που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς και στη Στέγη το Μάιο του 2016.
Οι νικητές των βραβείων ΕΒΓΕ 2016
15.04.2016 14:56
ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΛΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ; Αναμφίβολα ναι, αν κρίνουμε από το πλεόνασμα ταλέντου, καλής διάθεσης και ενθουσιασμού, αλλά και συγκίνησης που πλημμύρισε την Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, χθες Πέμπτη 14 Απριλίου, κατά την τελετή απονομής των 15ων Ελληνικών Βραβείων Γραφιστικής & Εικονογράφησης.
ΕΒΓΕ 2016: Η τελετή απονομής στη Στέγη
06.04.2016 15:09
Την Πέμπτη 14 Απριλίου, στις 7:30 μ.μ., η κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών υποδέχεται τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής γραφιστικής, του branding, του σχεδιασμού ψηφιακών μέσων και της εικονογράφησης, για τη μεγάλη βραδιά της εγχώριας οπτικής επικοινωνίας.